Hlavní obsah
Věda

Dechberoucí záběry. Astronauti na ISS instalovali nové solární panely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA

Dvojice astronautů instalovala na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) další pole nových solárních panelů.

Článek

Mezinárodní kosmická stanice (ISS) je na oběžné dráze už 24 let a některé její části dosluhují nebo dokonce přesluhují. Patří mezi ně i obří solární panely.

Výměna solárních panelů, které se nacházejí na více než stometrovém nosníku, by byla náročná, a tak NASA zvolila jiné řešení. Nad staré panely astronauti postupně montují nové s názvem iROSA od firmy Spectrolab, která patří společnosti Boeing.

Astronauti v sobotu 3. prosince nainstalovali už třetí panel (iROSA 3A) a do Vánoc zvládnou i čtvrté.

Zatímco staré panely se rozvinuly jako harmonika, iROSA jsou srolované jako koberec. Celý proces navíc neprobíhá pomoci motoru ale s využitím „uložené energie“. Je to podobné stlačené pružině, kterou v určitý moment uvolníte. Výhodou tohoto řešení je menší poruchovost.

iROSA jsou lehčí a je jednodušší je dopravit na oběžnou dráhu – vejdou se do válcové části nákladní verze lodě Dragon od SpaceX (tzv. trunku).

Celkově mají panely iROSA generovat 120 kW energie. Staré panely nebudou odpojeny, budou fungovat dál, i když nové panely iROSA je z velké části zastíní.

Na prvním videu vidíte přesun ještě srolovaných panelů:

Na dalším videu je rozložení panelů:

Třetí video bylo pořízeno z helmy astronauta Joshe Cassady během výstupu. Stanice byla v té době nad Španělskem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz