Hlavní obsah
Věda

Několik sond i „mimozemské“ vrtulníky. Chystá se návrat vzorků z Marsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA/ESA/JPL-Caltech

Návrat vzorků z Marsu bude složitá operace.

Vědci chtějí dostat na Zemi vzorky Marsu. Velmi složitá operace už začala, ale potrvá ještě mnoho let, než budou vzorky v laboratořích na Zemi.

Článek

Na Zemi máme hromadu vzorků Měsíce, a to díky sondám, ale především díky ručnímu sběru astronauty z programu Apollo. Máme ale v laboratořích vzorky Marsu? Mohla by to být dobrá otázka v nějakém kvízu a bylo by dobré sledovat, jak by s ní naložili. Je to totiž chyták.

Vzorky Marsu na Zemi máme i nemáme. Člověk na rudé planetě nikdy nebyl. Na povrch zamířila řada sond i roverů, ale žádná z nich nikdy nepřivezla ani jediný gram vzorků.

Některé vzorky Marsu k nám ale přiletěly samy v podobě meteoritů. Na Mars kdysi dávno dopadl větší objekt, který vymrštil mnoho hornin. Většina dopadla zpět na povrch, ale některé se dostaly do vesmíru a doputovaly až na Zemi. Přehled marsovských meteoritů najdete na webu NASA.

Sběr vzorků začal

Sondy mají na palubě řadu přístrojů pro průzkum povrchu, ale mít vzorky v laboratoři je samozřejmě lepší. A vědci chtějí vzorky, které si mohou sami vybrat. Jejich sběr už začal. Rover Perseverance je sbírá a ukládá do speciálních trubiček. Na palubě však nemá nic, čím by mohl vzorky poslat na Zemi. K tomu dojde až později.

V roce 2028 začne další fáze, na které NASA spolupracuje s Evropskou kosmickou agenturou (ESA). K Marsu vystartujte sonda, která o pár měsíce později přistane na povrchu.

Původně měl letět i menší rover, který by trubičky se vzorky posbíral z povrchu a přivezl je k sondě. Nakonec to ale udělá přímo Perseverance. Je poměrně slušná šance, že v té době (a také v případě odkladu mise) bude rover stále fungovat. Na Marsu přistál v roce 2021. Jeho starší bratr Curiosity přistál v roce 2012 a stále pracuje.

Pokud by však Perseverance postihla technická závada a odebral by se do věčných marsovských lovišť, připravují NASA a ESA náhradní řešení. Sonda si vezme s sebou dva vrtulníky, které by vzorky posbíraly a dopravily je poblíž sondy. O naložení se pak postará mechanická ruka sondy.

NASA už má zkušenost s létáním v marsovské atmosféře. Historicky první vrtulník tam dopravil Perseverance a funguje více než dobře.

Foto: NASA

Vrtulník pro sběr vzorků na povrchu Marsu

Vzorky budou uloženy do pouzdra, které se následně pomoci menší rakety vydá do vesmíru. Tam se pouzdro spojí s další sondou Earth Return Orbiter (ERO), která je dopraví na Zemi. Před vstupem do atmosféry se pouzdro od ERO odpojí a přistane pomoci padáků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz