Hlavní obsah
Věda

Nová aplikace ukáže, co se stane, když na vaše město dopadne asteroid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: NASA/Don Davis

Srážku Země s asteroidem máme obvykle spojenou s globální katastrofou. Ve skutečnosti ale dnes větší riziko představují menší asteroidy, které se hůře hledají. Co se stane, kdyby dopadl na Zemi?

Článek

V případě dopadu asteroidu (chcete-li hezky česky planetky) na Zemi záleží na jeho velikosti, složení, úhlu dopadu ale zejména na rychlosti. Objekt o průměru 10 kilometrů by vyhubil značnou část života na Zemi. Na druhou stranu o podobných objektech víme. Větší riziko tak představují tělesa o velikosti desítek a stovek metrů, které se hledají hůře.

Menší těleso nezpůsobí vyhynutí lidstva, ale může zničit město. Ve čtvrtek 15. prosince proletí okolo Země asteroid 2015 RN35, který byl objeven teprve před sedmi lety. Jeho průměr může být až 140 metrů.

Na internetu se nyní objevila zajímavá aplikace, ve které si můžete pěkně nasimulovat, jak by dopadl dopad menšího či většího asteroidu nebo komety na libovolné místo na Zemi.

Pro ukázku jsme si vybrali právě 2015 RN35. Otevřeme si stránku neal.fun/asteroid-launcher/. Na mapě si vybereme místo dopadu. Vpravo pak zadáváme parametry:

  • Typ asteroidu: kamenný, železný, uhlíkový, zlatý nebo kometu
  • Průměr asteroidu
  • Rychlost nárazu
  • Úhel dopadu

My jsme simulovali dopad 2015 RN35. Dali jsme kamenný asteroid, průměr 140 metrů, rychlost 6 km/s (to je skutečně rychlost, kterou okolo nás proletí) a úhel jsme nechali na 45 stupních.

Po kliknutí na Launch Asteroid se provede simulace. Pokud pak pravým sloupcem rolujeme dolů, objevují se výsledky simulací, které se ihned zobrazují také na mapě – vidíme znázornění zasažené oblasti.

Simulace kromě fyzikálních dat a vzdálenosti uvádí také odhady počtu obětí, ale ty samozřejmě musíme brát s rezervou.

Náš asteroid jsme nechali dopadnout na Brno. Vzniklý kráter by měl průměr 1,4 kilometru a hloubku 299 metrů. Okamžitě by se vypařilo 447 lidí. Došlo by k výbuchu o ekvivalentu 6 megatun TNT.

Foto: Neal Fun

Simulace rázové vlny

Rázová vlna by zabila přes 14 tisíc lidí a zničila budovy do vzdálenosti až 11 kilometrů. Vítr o rychlosti až 2 km/s by zabil 73 tisíc lidí. Kromě toho bychom pocítili zemětřesení o sile 5 magnituda.

Aplikací, které simulují dopad asteroidu, je více. Trochu podrobnější je dostupná na webu Imperial College London. Zadávat je možné podrobnější vstupní údaje, i když základ je stejný – údaje o velikosti, rychlosti a úhlu dopadu. Vybíráme také svou vzdálenost od místa dopadu apod.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz