Hlavní obsah
Věda

Jeden z nejjasnějších objektů na nebi. Družici, která děsí astronomy, lze vidět i z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: AST SpaceMobile

Anténa družice BlueWalker 3

Americká společnost vypustila na oběžnou dráhu družici s obří anténou. Jedná se o prototyp nové obří konstelace, která může mít negativní dopad na astronomická pozorování.

Článek

Už 65 let posíláme na oběžnou dráhu družice, ale také kosmické lodě, orbitální stanice a vyhaslé poslední stupně nosných raket. Podle Evropské kosmické agentury bylo zatím vypuštěno 14 450 družic, z toho 9 610 zůstává na oběžné dráze.

V posledních letech začaly počty startů družic stoupat a to i zásluhou Elona Muska a jeho obří konstelace Starlink. Každá družice na oběžné dráze odráží sluneční záření. Její jasnost na noční obloze pak závisí na výšce oběžné dráhy, materiálu (jak moc odráží sluneční záření) a samozřejmě na velikosti. Mnoho družic můžete pozorovat za jasného počasí i pouhým okem.

To, co je pro laiky nevšední podívanou, je pro vědce učiněná noční můra. Na snímcích vytváří družice dlouhé čáry, které ovlivňují vědecká pozorování. Největší dopad to má na velké přehlídky oblohy, což se týká například i hledání potenciálně nebezpečných asteroidů.

Velký rozruch vzbudily družice Starlink. Společnost ale učinila řadu opatření a situace se zlepšila, ačkoliv dopady na vědecká pozorování zůstávají.

Družice BlueWalker 3

Nyní je téma zpět. Texaská společnost AST SpaceMobile vypustila 10. září družici BlueWalker 3. Jedná se o prototyp konstelace, která má čítat více než 100 družic. Cílem AST SpaceMobile je vybudovat síť, díky které na Zemi nebude existovat místo bez mobilního pokrytí. Společnost slibuje, že pro využívání služeb nebude potřeba mít speciální telefon a rychlost má být na úrovni 4G / 5G.

BlueWalker 3 má hmotnost 1,5 tuny a disponuje anténou o průměru 10 metrů, která má celkovou plochu 64 metrů čtverečních. Družice se pohybuje ve výšce 500 km, takže jen o něco více, než obíhá Mezinárodní kosmická stanice.

Velikost antény a nízká oběžná dráha znamenají, že BlueWalker 3 odráží poměrně velké množství slunečního světla. Jasnost družice může dosáhnout až 1 mag, což je více, než je jasnost hvězdy Deneb, která je jednou ze tří hvězd tzv. letního trojúhelníku.

BlueWalker 3 se může stát jedním z dvaceti nejjasnějších objektů na nočním nebi… a představte si, že okolo Země bude obíhat stovka podobných družic. Před dopady na astronomii už varovala Mezinárodní astronomická unie (IAU).

Nejde ale jen o odražené světlo. Družice může také rušit radioastronomická pozorování.

Je vidět na českém nebi

Přelety družice BlueWalker 3 můžete pozorovat také na českém nebi. Časy přeletů najdete na stránce heavens-above.com. Údaje jsou platné pro Prahu, ale pro ostatní místa Česka se liší jen nepatrně. Všimněte si údaje alt. v části nejvyšší bod – čím je číslo větší, tím výše se družice dostane nad obzor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz