Hlavní obsah
Věda

K nebi hleď! Noční obloha patří Marsu. Ve čtvrtek ho zakryje Měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA

Pokud bude v nejbližších dnech jasno, určitě se podívejte na oblohu. Velmi dobře jsou pozorovatelné tři planety. Vánoční obloha však bude patřit především Marsu.

Článek

Během prosince budou více než dobré podmínky pro pozorování Marsu, který se v současné době nachází blízko Země – dělí nás 0,545 AU (= astronomických jednotek) neboli asi 81,5 milionu kilometrů.

Před mnoha lety koloval hoax, že Mars bude na pozemské obloze stejně velký jako Měsíc. Podobnou úhlovou velikost samozřejmě Mars na pozemské obloze nikdy neměl, nemá a mít nebude. Vypadá jako jasná načervenalá hvězda.

Mars se nyní nachází v souhvězdí Býka a najdete ho večer po setmění nad východním (až spíše severovýchodním) obzorem. Vychází před 16. hodinou a zapadá před osmou, takže je pozorovatelný v průběhu celé noci, ale vlivem otáčení Země se samozřejmě postupně přesouvá k západu. Podmínky pro pozorování planety se budou postupně zlepšovat. Na Štědrý den bude vycházet už okolo 14. hodiny.

Planetu Mars zakryje Měsíc

Velmi dobře se vám bude Mars hledat večer 7. prosince. Nedaleko od něj bude Měsíc. Ten pak 8. prosince mezi cca 6. a 7. hodinou ranní Mars zakryje. K podobným zákrytům nebeských těles dochází poměrně často. Vědecky cenné jsou zejména zákryty hvězd planetkami. Pokud podobný zákryt pozoruje větší počet lidí z různých míst, lze odhadnout velikost a tvar objektu.

Foto: Stellarium (Creative Commons)

Mars a Měsíc 7. prosince v 17:30 našeho času. Foto: Stellarium (Creative Commons)

Jupiter a Saturn

Na večerní obloze najdeme také Jupiter a Saturn a to večer nad jižním obzorem. Saturn ale zapadá už okolo 21. hodiny a Jupiter okolo 1. Podmínky pro jejich pozorování se budou postupně zhoršovat (budou zapadat stále dříve), takže se na ně zkuste během prosince podívat.

Při pozorování planet stojí za to se vybavit dalekohledem. Už okolo 3000 Kč pořídíte menší čočkový dalekohled. Na zvětšení se nedívejte, důležitý je průměr objektivu.

S dalekohledem o průměru 60 milimetrů uvidíte bez problémy čtyři největší Jupiterovy měsíce (Io, Ganymed, Europa, Callisto) a Saturnovy prstence… a samozřejmě krátery na Měsíci.

Foto: Stellarium (Creative Commons)

Jupiter a Saturn nad jižním obzorem 5. prosince 2022. Foto: Stellarium (Creative Commons)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz