Hlavní obsah
Věda

Okolo Země proletí „vánoční“ asteroid. ESA vyzvala amatéry k jeho pozorování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: ESA - C. Carreau

Asteroid (ilustrační foto). Zdroj: ESA - C. Carreau

15. prosince okolo nás proletí poměrně velký asteroid 2015 RN35. Srážka se Zemí nehrozí, ale je to další připomínka toho, že hledání podobných objektů má smysl.

Článek

Ve čtvrtek 15. prosince v 9:12 našeho času proletí okolo Země asteroid 2015 RN35. Evropská kosmická agentura (ESA) ho v nadsázce označila za vánoční asteroid. V případě srážky se Zemí by sice na nebi vykouzlil krásnou vánoční hvězdu, ale mnoho pozitivního by nám nepřinesl. 2015 RN35 má potenciál zničit větší město.

Velikost 2015 RN35 se odhaduje na 60 až 140 metrů – pro srovnání uveďme, že Čeljabinský meteor, který v roce 2013 rozbíjel okna a výlohy a zranil stovky lidí, měl průměr asi 20 metrů. Objekt, který v roce 1908 způsobil slavnou Tunguskou katastrofu, měl asi 40 metrů.

2015 RN35 je tak určitě mnohem větší zabiják. Jak už jeho název napovídá, objeven byl teprve v roce 2015 a příští týden to bude poprvé, co se od svého objevu vrací k Zemi.

Blízký průlet?

Astronomové dokáží spočítat jeho dráhu a přiblížení k Zemi do budoucna ale také zpět do minulosti, takže můžeme říci, že průlet 15. prosince bude skutečně nejtěsnější, o kterém víme. Asteroid nás mine ve vzdálenosti 0,00459 AU. Tak zvaná astronomická jednotka (střední vzdálenost Země od Slunce) se používá pro měření vzdáleností ve Sluneční soustavě, ale už z uvedeného čísla je patrné, že pro průlety asteroidů není nejvhodnější. Údaj si můžeme přepočítat na kilometry a dostaneme 686 tisíc kilometrů. Ještě vhodnější je ale vzdálenost Měsíce od Země (LD). V tomto případě můžeme napsat, že nás 2015 RN35 mine ve vzdálenosti 1,78 LD.

Foto: JPL, NASA

Dráha asteroidu 2015 RN35 (bíle), Země (modře), Marsu (červeně). Všimněte si, že se na své oběžné dráze dostává až za dráhu Marsu.

Je to moc, nebo málo? O těsný průlet samozřejmě nejde. Na druhou stranu podobnou vzdálenost urazí Země na své dráze okolo Slunce za 6 hodin…

2015 RN35 je pro nás stále trochu tajemný. Jak už jsme uvedli, je to poprvé od jeho objevu, co se vrací k Zemi. Máme tedy příležitost upřesnit jeho dráhu, velikost, dobu rotace a další údaje. Evropská kosmická agentura (ESA) vyzvala amatérské astronomy, aby průlet asteroidu sledovali. Své výsledky pak mohou sdílet s hashtagem #ESAChristmasAsteroid.

K pozorování 2015 RN35 je potřeba mít dalekohled o průměru 30 centimetrů a také letenku v kapse. V době největšího přiblížení se totiž bude nacházet na jižní obloze. Na tu severní se dostane v dalších dnech, kdy už ale bude samozřejmě méně jasný.

2015 RN35 rozhodně není malým drobečkem, který by se neškodně rozpadl v zemské atmosféře. Je tedy krásnou připomínkou toho, že hledání podobných objektů má smysl…

Pokud chcete mít přehled o průletech asteroidů okolo naší planety, navštivte občas stránku Laboratoří tryskového pohonu (JPL) při NASA.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz