Hlavní obsah
Umění a zábava

Akta X. Jak kultovní seriál působí dnes?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0, Flickr

Obstál by devadesátkový seriálový hit i v současné době? A jak působí po několika dekádách bez nánosu nostalgie?

Článek

Když se v polovině devadesátých let na televizních obrazovkách objevil seriál Akta X s Mulderem a Scullyovou, jen málokdo se k němu vyjadřoval kriticky. Hlavní protagonisté David Duchovny a Gillian Andersonová představovali jakési modly seriálového nebe. Původních Akt X vzniklo 9 řad a natáčely se ještě v novém miléniu. Nutno dodat, že poslední série sledovali spíš už jen zarytí fandové. Za to prvních zhruba pět řad mělo obrovský komerční úspěch. Kromě dvou filmů byly ještě natočeny v letech 2016 a 2017 dvě nové série. Duchovní otec seriálu Chris Carter titulkoval většinu dílů heslem „Pravda je někde tam venku“.

V 90. letech jsem seriál sledoval, ale všechny díly jsem neshlédl. V posledním roce jsem to napravil. A můj dojem? Vezmu to pěkně od začátku a rovnou se omlouvám za spoilery.

Seriál tvoří celkem 217 epizod a dva filmy. Děj se točí kolem dvojice agentů FBI, kteří řeší případy, jež nejdou objasnit běžnými vyšetřovacími metodami. Mulder je podivín a lékařka Scullyová je k němu přidělena, aby na něj donášela vedení. Jenže sama brzy zjistí, že Mulderova touha najít pravdu o vládním spiknutí nemusí být jen jeho fantazírování. Tak se rozjíždí kolotoč podivných, záhadných a hororových epizod, jejichž kvalita čas od času velmi kolísá.

První série je takovým intrem, na které navozují další řady. Už ale během ní se formuje vztah mezi Mulderem a Scullyovou a mimo jiné také obsahuje některé kultovní epizody. Vrcholem je pak 2., 3. a 4. řada. Tam se rozjíždí mytologie okolo Mulderovo zmizelé sestry, syndikátu a mimozemského spiknutí. Často se objevuje tajemný muž s cigaretou a také poprvé vidíme „černou krev“. Pátá až sedmá sada se nese ve znamení úpadku, horších a někdy až tragických epizod.

Kvalitativní zlepšení paradoxně nastává ve chvíli, kdy hlavní dvojici střídají jiní agenti. Muldera, který zmizel, nahrazuje agent John Doggett (Robert Patrick). To už se děj točí kolem syna agentky Scullyové a supervojáků. V poslední staré sérii pak Scullyovou střídá agentka Reyesová (Annabeth Gish). Kdo by to byl řekl, že nové tváře přinesou do seriálu svěží vítr. Postavy jsou to sympatické a tvůrci tak skutečně Akta X nepotopili až ke dnu.

Mulder se Scullyovou se však v posledním díle vracejí, stejně tak jako v novodobých sériích 10 a 11 z let 2016 a 2017, tedy po dlouhých 14 letech. Comeback není fanoušky moc dobře hodnocený, možná ale neprávem, protože je v něm završená mytologie.

Vynecháme-li dva celovečerní filmy, seriál lze rozdělit do tří větví:

Mytologická linie

Mytologie Akt X prolínající se celým seriálem, často dvěma na sebe navazujícími díly, má mapovat události, které začaly v roce 1945 nehodou UFO u Rosswellu. Srážku dvou mimozemských objektů americká vláda zatajila a s mimozemšťany navázala zvláštní formu spolupráce. Do tohoto projektu byl zapojen i Mulderův otec a s tím souvisí i zmizení Mulderovy sestry. Právě díky jejímu osudu se Mulder dostal k Aktům X.

Během vyšetřování se děj překotně mění, ale vše se stále dokola točí kolem záhadných únosů, které zažijí Mulder i Scullyová, mimozemského viru, jenž vstupuje do lidí prostřednictvím substance zvané černý olej, spiknutí politických elit a nakonec i kolem plánu obsazení planety mimozemskými supervojáky. Významnou roli tam v pozdějších epizodách hraje záhadně počatý syn agentky Scullyové. Více ale raději prozrazovat nebudu. Jen mi občas vadí do očí bijící nelogičnost děje.

Samostatné epizody

Těchto epizod obsahuje seriál nejvíce. Stojí mimo mytologii a řeší se v nich jednotlivé případy. Každý fanoušek má své oblíbené díly, a pak taky ty, které ze srdce nemá rád. Akta X jsou totiž poměrně nevyrovnaným seriálem, co se kvality týče. To jsme v devadesátých letech možná ani nepostřehli. Ve srovnání například s Lynchovým Městečkem Twin Peaks, které také vzniklo na začátku devadesátých let a v roce 2017 se vrátilo se třetí sérií, rozhodně více pro svoji konzistenci obstojí právě Twin Peaks.

Za sebe bych vyzdvihl epizody Hnízdo, Hostitel nebo Led.

Komediální díly

Akta X a komedie? Koho by to napadlo. Ano, v pozdějších sériích se občas objeví i humorně laděné nebo mírně odlehčené epizody. Bohužel.

Z mého osobního pohledu kazí dojem z celého seriálu, který je víceméně temný a občas až hororový. Proč se tvůrci do takové bizarnosti pustili, nechápu. Snad chtěli přilákat nové diváky, když už seriál poněkud zadrhával. Zmíněné díly se většinou nepovedly a pokud bych neměl zájem vidět seriál kompletní, tyto humorně laděné epizody bych přeskakoval. Například 8. díl 6. řady zvaný Dešťový král je možná vůbec nejhorší epizoda celých Akt X.

Foto: Johan Kaufmann, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Ikonické plakáty z kanceláře Akt X

Akta X dnes?

Akta X jsou i přes některá negativa legendou. Jak by seriál obstála dnes, v době kdy Netflix a spol. chrlí jeden seriál za druhým? Uspokojila by současného diváka, pokud by měla premiéru, další řada?

Z celkového pohledu se na Akta X dívám jako na fenomén své doby, který se ve druhé polovině minulé dekády celkem nečekaně a vkusně znovu připomněl. Myslím, že už ale další pokračování nevznikne, přestože závěrečná scéna poslední epizody leccos naznačuje. U mě by asi obstála, ale nová generace diváků zřejmě hledá něco jiného, rychlejšího…

Zdroj: DVD se seriálem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Akta X

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz