Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Češi nezipují správně. Mají k tomu své iracionální důvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Přestože v Česku na silnicích platí pravidlo zipování již více než 20 let, stále si jej mnoho řidičů vykládá po svém.

Článek

Na zipování není nic složitého. V podstatě jde o jednoduché pravidlo, jehož cílem je co nejplynulejší doprava v místě, kde řidič nemůže jet dál ve svém jízdním pruhu a je zřejmé, který pruh je průběžný. V ideálním případě nemusí žádné vozidlo zastavovat a jen dochází ke střídavému řazení. Realita na našich silnicích je ale zcela odlišná. Zipování po česku je často komické, jindy nebezpečné, ale skoro nikdy plynulé.

Přece se nenechám předjíždět, pěkně si tu frontu také vyčkej!

Jestli vás někdo nechce do pruhu na konci zipu pustit, nejspíše si myslí právě toto. Takto argumentoval totiž každý druhý, se kterým jsem se o zipování bavil. Jenže v případě zipu nejde o žádné předjíždění, ale o souběžnou jízdu a řazení před zúžením, a ta má jasně dané pravidlo.

Jenže na našich silnicích se často před zúžením tvoří kolona jen v průběžném pruhu a řidiči, kteří si správně dovolí projet až před dotyčné místo, jsou chápáni jako hulváti nebo piráti silnic.

Ještě absurdnější jsou pak situace, kdy se řidiči začnou do zipu tlačit moc brzy. Stojí a blikají, až je někdo v druhém pruhu pustí. Přitom zcela zastaví plynulost provozu za sebou.

Mám moc vysoké ego (nebo lepší auto), a tak tě nepustím

Už jsem řídil mnoho vozů a zařazování do průběžného pruhu bylo vždy snazší s auty vyšších tříd. S malým červeným fordem jsem si ale připadal jako outsider, který na zařazení nemá žádné právo. Čím to? Na silnicích snad platí právo silnějšího? Evidentně to někteří řidiči mají v hlavách takto nastavené.

Spěchám, máš smůlu

Podle dopravních expertů může být na vině i časová tíseň řidiče, který nenechá jiného řidiče zazipovat. Jenže v dnešní době spěchají snad všichni. Správné zipování přispívá k plynulosti provozu, proto by ani časový tlak neměl vést k sobectví.

Mám strach, raději se do zipu vůbec nepouštím

Moje kolegyně v práci mi takto vysvětlila, proč se před zipem vždy řadí do fronty v průběžném pruhu. Má obavu, že ji před zúžením nebude chtít nikdo pustit. V naší řidičské kultuře je tato obava možná na místě. A zřejmě se svým strachem nebude sama. Důvody, proč vás ostatní řidiči nechtějí nechat zazipovat, jsem nastínil výše. Jenže ani obava z nemožnosti zařazení není tím správným řešením.

Kdy už konečně začneme na našich silnicích správně zipovat? Napište do diskuze své zkušenosti a názory, proč to u nás nefunguje.

Autorský text + doplňující zdroje z policie.cznovinky.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Zip

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz