Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Jednoduchý fígl, jak vytvořit záchranářskou uličku na tří a víceproudé komunikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kutka

Rychlé a správné vytvoření záchranářské uličky může zachránit životy v situacích, kdy jde o vteřiny.

Článek

Češi jsou národem, který se některá pravidla silničního provozu nikdy nenaučí správně, typickým příkladem je zipování. Naopak v jiných situacích vynikají. Třeba ve vytváření záchranářské uličky. Na tří a víceproudých komunikacích však může nastat zmatek, mezi jakými pruhy vytvářet mezeru. Existuje ale jednoduchý trik, jak se pravidlo správně naučit.

Ulička pro IZS pomáhá zachraňovat životy

Záchranářská ulička pomáhá složkám IZS, tedy hasičům, policistům a zdravotníkům, k plynulému průjezdu kolonou. Možná však nevíte, že ji mají právo využívat i vozy správce pozemní komunikace, tedy silničáři, a také vozidla sloužící k odstranění následků nehody.

Řidiči jsou povinni uličku vytvořit, jakmile se ocitnou v koloně buď stojících nebo popojíždějících či pomalu jedoucích vozidel. Pokud zastavujete, máte povinnost tvořit mezi pruhy mezeru pro průjezd výše uvedených vozidel. Také musíte zastavovat tak, abyste měli v případě potřeby manévrování dostatečný prostor před vlastním vozidlem – tam, kde projede záchranka nemusí projet velké hasičské auto. V levém pruhu se tedy zařazujete co nejvíce k levému kraji a v pravém pruhu k pravému tak, aby vznikl prostor o šířce minimálně 3 metry. Jak jednoduché.

Co když má komunikace tři a více pruhů?

Záchranářská ulička se tvoří vždy mezi levým a přiléhajícím pruhem. V případě tříproudé komunikace je to mezi levým a prostředním pruhem. Je-li pruhů více, vždy bude ulička přiléhat tomu nejvíce vlevo.

Je pochopitelné, že mnoho řidičů může při nastalé situaci na tří a víceproudé komunikaci tápat, jak se řadit. Existuje velmi jednoduchá pomůcka, jak si pravidlo dobře zapamatovat. Představte si, že palec vaší pravé ruky držené na volantu je levý jízdní pruh a mezera mezi ním a ostatními prsty značí záchranářskou uličku. Ukazováček a další prsty pak představují další jízdní pruhy. V místě tvořící se kolony si tak vždy rychle vzpomenete, jak se s vozidlem řadit.

Foto: Ministerstvo dopravy ČR

Pomůcka k vytváření záchranářské uličky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz