Hlavní obsah
Názory a úvahy

JZD Slušovice zlikvidovala sametová revoluce. Jak dopadnou družstva dnes?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Pozvánka do Zemědělského družstva Sloupnice v kontextu problémů současného zemědělství.

Článek

V sobotu jsem navštívil den otevřených dveří v nedalekém Zemědělském družstvu Sloupnice. Srdíčko mně zaplesalo a nechtěl jsem věřit vlastním očím. Už delší dobu jsou v širokém okolí známé jejich výrobky. Ve vlastních prodejnách nabízí velký sortiment vysoce kvalitních masných a mléčných výrobků, vše z vlastních surovin. V sobotu dali nahlédnout veřejnosti, jak a v jakých podmínkách to dělají. Nejprve jsme se podívali ve středisku ŽV do stáje pro 550 dojnic. Nebudu popisovat komfort ustájení a pohodu krav, které se zajdou 3× denně podojit do dojírny. Čistota a hygiena jsou zárukou vysoce kvalitního mléka, které pod označením A 2 prodávají. Ochutnal jsem s pocitem, zda se nejedná pouze o reklamní trik, ale uznal jsem, že je vynikající. Nová jatka a řeznictví jsme viděli pouze z venku, ale znám masné výrobky ze Sloupnice. Jejich tlačenka a dršťková polévka nemají konkurenci.

Následovala prohlídka střediska mechanizace a opravárenství. Traktory a počítači řízené zemědělské stroje umožňují různé způsoby šetrného obdělávání půdy. Jejich velikost, šíře záběru a výkonnost odpovídá potřebám družstva. Bohužel si neumím představit k čemu by tato technika byla, kdyby se současné vládnoucí garnituře podařilo zemědělská družstva v zájmu tzv. restrukturalizace zemědělství rozbít. Ve středisku jsme měli možnost seznámit se s činnostmi, které slouží i jiným subjektům. Středisko prodeje strojů prodává a servisuje komunální techniku především obcím. Spolupráce s obcemi na jejichž území ZD podniká je daleko širší a hlavně je vzájemně výhodná.

Nedojel jsem na bramborárnu. Brambory jsou produktem, na který mohou být ve Sloupnici dlouhodobě hrdí. Umí je vypěstovat a dobře uskladnit.

Poslední zastávkou bylo místo poskytující bohaté občerstvení pro návštěvníky. Kdo měl štěstí mohl si dát i pivo s „přecedou“. Děti měly možnost posadit se za volant strojů, vyzkoušeli si spoustu hraček a já měl pocit z dobře stráveného dne. Gratuluji sloupnickým družstevníkům.

Cestou domů se mně honily hlavou určité myšlenky. Patřím ke starší generaci. Jako mladí zemědělští odborníci jsme se jezdili učit do JZD Agrokombinát Slušovice. Naposledy jsem tam byl v roce 1986 na akci „Skot 3. tisíciletí“. Bohužel revoluce v roce 1989, hlavně zásluhou revolucionářů, jako byli Devátí, neumožnila naplnit vytýčené programy ve Slušovicích. Ve Sloupnici a v řadě dalších zemědělských družstvech měli štěstí na revolucionáře a šikovný menežment. Představy o úspěšné budoucnosti zemědělství nastíněné ve Slušovicích dnes naplňují. Oprávněný strach však je ze současných revolucionářů, kteří vládnou naší zemi. Nejde jim o zemědělství, ale o vlastní ego.

S nadějí, že vyhraje zdravý selský rozum

Petr Marek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz