Hlavní obsah
Názory a úvahy

Největším nepřítelem zemědělců jsou sami zemědělci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Vláda České republiky zarazila klín mezi zemědělce. Rozděluje zemědělce a ukazuje svoji moc. K tomu přispívá Asociace soukromého zemědělství.

Článek

Demonstrace zemědělců uspořádané v posledních dnech ukázaly na vážné problémy zemědělců, které se vyhrotily v posledních dvou letech. Naše nová „zelená“ vláda si dala za cíl výrazně podpořit malé, soukromě hospodařící zemědělce a zahájit postupnou likvidaci středních a velkých zemědělských podniků. Přerozdělila výrobní dotace na 1 ha zemědělské půdy. Středním a velkým je zkrátila na cca 30 % a malým zvýšila o cca 100 %. Takovýto administrativní zásah státu má dopad na ekonomiku výroby, na schopnost vyrovnat se s růstem nákladů a velkým kolísáním cen zemědělských výrobků na trhu. Řada zemědělců, bez ohledu na způsob hospodaření, se dostává do existenčních problémů. Jediní zemědělci, kterým tato situace nahrává a jsou spokojeni jsou někteří farmáři organizovaní v Asociaci soukromých zemědělců. Navýšení dotací jim pomohlo nahradit navýšené náklady a mnohdy nemusí ani vyrábět, ale postačí splnit podmínky pro podporu jejich ekologické „výroby“. Předseda Šebek, člen ODS a poradce předsedy vlády České republiky, odsoudil chování zemědělců a organizované demonstrace. Drobnosti, které vadí členům jejich organizace je pouze velká byrokracie. Tu vyřeší s vládou jednáním a nemusí do ulic. Pan Šebek zastupuje necelých 10 % zemědělců. Ano, Asociace soukromých zemědělců, kterou vnímá vláda i media, jako rovnocenný protipól ostatních je v současné době největším nepřítelem zemědělců. Jak má běžný občan pochopit o co zemědělcům vlastně jde? „Máme si všichni utahovat opasky a zemědělci se bouří, když jim snížíte dotace?“

Vážená vládo, váš úkol je vytvářet rovné konkurenční prostředí pro všechny, bez ohledu na způsob hospodaření. To musí platit v rámci republiky i z pohledu mezinárodního. Sám se nemohu smířit s tím, že jsem zemědělec, který sdílí svoji činnost s dalšími v rámci zemědělského družstva. Jak je možné, že já dostanu na sdílenou činnost třetinové dotace oproti tomu, který hospodaří samostatně? Křivda. Jsou strany ve vládě, které hovoří o perspektivě sdílení osobních věcí k vlastnímu užitku. Přitom sdílenou výrobní činnost neuznáváte? Někteří zelení argumentují, že jednou z možností, jak se vypořádat se současnou situací je „restrukturalizace zemědělství“. Určitě k ní dojde, ale ne směrem k rozdrobení a vytvoření malých farem. Tak, jak se změnil životní styl, nikdo z mladých lidí nechce sedlačit, pracovat v době, kdy si to pole a povětrnostní podmínky žádají, nechtějí dělat pravidelně o sobotách a nedělích po celý rok. Nesmírně obdivuji současné soukromé zemědělce, kteří pracují s elánem, jako kdysi naši tátové.

Politici skončete s útoky na velké úspěšné firmy, které budou postupně zachraňovat ty bankrotující. To je jediná cesta v rámci fungujícího tržního hospodářství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz