Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babišův sprostý útok na Český rozhlas překročil všechny meze. Politik nesmí otevřeně lhát

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>

Andrej Babiš

Andrej Babiš pokračuje ve svém útoku na česká svobodná média. Na plénu Sněmovny mu to zase „ujelo“ a dal volný průchod lžím a nenávisti. Ale tentokrát to přehnal a Český rozhlas se rozhodl bránit.

Článek

Andrej Babiš se asi domnívá, a možná správně, že většina lidí „žvanírnu“ ve Sněmovně nesleduje, takže mu lecjaká sprostota projde. Ale tentokrát už podruhé v docela krátké době skutečně přestřelil. Myslím, že by byla škoda, aby vám poslední Babišova sprostota zůstala utajena někde ve stenozáznamech, kam se nikdo nedívá. A tak se na ni dnes podíváme spolu.

Už jednou jsem tady psal o tom, co si Andrej Babiš dovoluje říkat na plénu Poslanecké sněmovny za nehoráznosti. V červenci pravděpodobně poslance číslo 25085 zasáhlo letní vedro a tak se u sněmovního řečnického pultíku věnoval demontáži České televize. Tehdy šlo zejména o zvyšování koncesionářských poplatků, které se nehnuly už více než dvacet let. To samozřejmě Babiš nechce, protože by to mohlo k přežití České televize, nezávislého média, které pomáhá stavět hráz před vymýváním mozků nejzranitelnějších voličských skupin. Babiš veřejnoprávní média nenávidí, protože je nemůže řídit jako firmu.

Já si myslím, že koncesionářský poplatek na ČT by se ze současných 135 korun mohl klidně navýšit třeba na 300 korun, aby reflektoval inflaci posledních dvaceti let. Je snad 300 korun měsíčně příliš mnoho za fungování objektivní veřejnoprávní televize? Mnozí to nechají v hospodě za hodinu, ale podpořit nezávislá média a tím pádem i demokracii je jim zatěžko.

Foto: Šafránek je autorem, CC0, via Wikimedia Commons

Novináře z České televize Andrej Babiš nesnáší

Babiš byl po svém letním výpadu chvíli vůči veřejnoprávním médiím v klidu. Teď mu ale nejspíš dodal sebedůvěru úspěch v krajských a senátních volbách. Chápu, že něco se dělá na efekt pro voliče, ale člověk musí znát míru. Andrej Babiš ji buď nezná, nebo je mu to jedno.

Ze středečního jednání Sněmovny se do médií dostala hlavně zkratkovitá informace o tom, že tam Babiš chtěl obstruovat jednání, aby „bránil důdchoce“, protože ho tím „Alenka pověřila“. Přeložím vám to do češtiny. Babiš zdržoval jednání, čímž naopak on pověřil také všechny své poddané v ANO. Nebránil důchodce, bránil tomu, aby vláda udržovala jakž takž odpovědný rozpočet.

Ale kromě toho se dopustil naprosto sprostého a nehorázného útoku vůči Českému rozhlasu

Tady nám přijdou vhod stenozáznamy. To jsou přesné přepisy toho, co každý poslanec na jednání říká. „Ono je to strašně takové symbolické, že se to spojilo, že okradou ty důchodce, a ještě důchodci mají platit vyšší televizní a rozhlasové poplatky,“ řekl v 9 hodin 10 minut obstruující poslanec Babiš. Chci ho pochválit za moc hezký oslí můstek.

Pak už se mohl volně věnovat útoku na veřejnoprávní média. Chápal bych, kdyby v ten moment odešli i ti vládní poslanci, kteří předtím ze slušnosti setrvávali na místech a místo efektivní práce pro stát museli poslouchat slinty „lídra opozice“.

Foto: Ludek, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Český rozhlas bránil svobodu v roce 1968 a brání ji i dnes

Takže Babiš sám přiznává, že na to nemá žádný důkaz, ale to mu nebrání v tom, aby na půdě Sněmovny očerňoval veřejnoprávní instituci. Jistě jen shodou náhod jde o instituci, která mu vadí a překáží, přičemž Andreje Babiše k tomu vede dobrý úmysl. Asi ho tím pověřila Alenka.

Svým dalším výpadem Andrej Babiš jen ukázal, že vůbec nechápe, k čemu slouží veřejnoprávní rozhlas:

Možná by poslanci 25085 Babišovi pomohlo nahlédnutí do Zákona o českém rozhlasu. Když kritizuje například regionální vysílání, kritizuje tím vlastně to, že Český rozhlas se chová dle zákona, který mu tento provoz ukládá.

Na nehoráznosti z úst Andreje Babiše k mému potěšení zareagoval Český rozhlas. Řekl bych, že docela ostře. Ale v situaci, kdy faktický lídr opozice zpochybňuje profesní čest a vůbec legálnost počínání veřejnoprávní stanice, to zřejmě jinak nejde. Vážnost Babišova útoku podtrhuje znalost dění v posledních letech, kdy systematicky do mediálních rad dosazoval své přisluhovače a odstraňoval nepohodlné novináře a manažery.

Foto: Jan Beránek, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Andrej Babiš brání tak maximálně svobodu lhát

Český rozhlas na svůj web a sociální sítě pověsil prohlášení, kterému rád zvýším dosah

Český rozhlas má samozřejmě ústy ředitele komunikace Jiřího Hošny, který je autorem slov zde uvedených, naprostou pravdu. Babišova sprostá pomluva do slušné společnosti nepatří. Babiš by si měl uvědomit, že přestřelil, najít v sobě poslední zbytky cti a odvahy, a udělat to jediné, co v takovou chvíli příčetný člověk udělat může.

Andreji Babiši, omluvte se.

Anketa

Je Andrej Babiš slušným politikem?
Ano
13,6 %
Má své mouchy, ale vcelku ano
2,9 %
Patří k tomu horšímu
1,2 %
Je to naprostý hulvát
82,3 %
Celkem hlasovalo 4284 čtenářů.

Zdroje:

Stenozáznamy PSP ČR dostupné na adrese https://fulltext.psp.cz/stenozaznamy

https://medium.seznam.cz/clanek/petr-mica-agent-babis-chce-znicit-ct-za-kazdou-cenu-stoji-mu-v-ceste-k-prevzeti-moci-73858

https://www.top09.cz/co-delame/medialni-vystupy/koncesionarske-poplatky-se-nehnuly-pres-20-let-namita-poslanec-jakob-31883.html

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-alenka-me-poverila-obstruovat-babis-si-ve-snemovne-zabral-recnicky-pultik-40491366

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1991-484

https://informace.rozhlas.cz/reakce-na-vyjadreni-predsedy-hnuti-ano-andreje-babise-v-poslanecke-snemovne-pcr-9325334

https://medium.seznam.cz/clanek/zdenek-sarapatka-babis-benda-a-ted-nemec-novy-reditel-ct-uz-ohyba-zada-pred-politikou-28789

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz