Hlavní obsah
Aktuální dění

Členové Ficovy ochranky se zachovali jako amatéři

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: © European Union, 2024, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, prostredníctvom Wikimedia Commons

Slovenský premiér Robert Fico

Střelba na slovenského premiéra v Handlové nemusela mít zdaleka tak vážné následky, kdyby se jeho ochranka chovala profesionálně. A to se nestalo. Dle expertů kupili strážci Roberta Fica chybu na chybě a zachovali se naprosto amatérsky.

Článek

Slovenský premiér Robert Fico je v kritickém stavu po útoku střelce na výjezdu v Handlové. Tragédie však mohla mít naprosto jiný rozměr, nebýt série pochybení Ficovy ochranky i policie.

Laxní přístup

Dle slov Aleše Lehkého, bývalého člena ochranné služby prezidenta, prvním vážným pochybením bylo, že nikdo z mnoha strážců vůbec nezkontroloval přítomné Ficovy příznivce. Kdyby toto členové ochranky nebo policie udělali, zbraň by u střelce jistě objevili. Policista, který stál mírně stranou, například vůbec nesledoval dění v davu, takže si útočníka nemohl všimnout. Kdo ví, třeba pozoroval okolní ptactvo.

Jednasedmdesátiletý důchodce přelstil ochranku premiéra

Když se Robert Fico v Handlové blížil k hloučku svých příznivců, neměl nejmenší tušení, že minimálně jeden z fanoušků volební lístek strany SMĚR do urny určitě nevhodil. Bohužel toto tušení neměla ani Ficova ochranka. Jinak si totiž absolutně nedovedu vysvětlit, proč její členové nestáli těsně u premiéra. Jak je možné, že starší muž volající „Robo, pojď sem“ stihnul vytáhnout z igelitové tašky zbraň a na nejstřeženějšího muže v zemi pětkrát vystřelit?

Členové ochranky navíc ve chvíli střelby reagovali zcela laxně a staříka nechali dál střílet. Přesila pěti bodyguardů v bezprostřední blízkosti Fica a další minimálně dva stojící v hloučku lidí za bariérou by na jednoho důchodce mohla stačit. V praxi tomu tak nebylo a tito ochránci by se měli vrátit do přípravky na další výcvik.

Pomalá reakce

Nejvíce otazníků vzbuzuje člen ochranky stojící nejblíže bariéře a tedy i střelci. Nejen, že si nevšiml zbraně vytažené z igelitové tašky, ale ještě reagoval naprosto nepochopitelně až po druhém výstřelu. Kolik nábojů měl útočník vystřelit, aby si jej bodyguard všimnul? Očividně snad celý zásobník.

Po zmíněném druhém výstřelu se tento nejblíže stojící strážce vzpamatoval a vrhnul se na střelce. I tentokrát ale bylo vše špatně. Sice střelce po druhé ráně chytil, ale dalším třem výstřelům nezabránil. V takovém případě je na prvním místě nutné chytnout závěr zbraně a tím střelci znemožnit další střelbu. K tomu ale zcela evidentně nedošlo. Osobní strážce premiéra zřejmě střelce chytil jen za ruku. Chtěl jej snad v klidu odprovodit nebo mu jen domluvit, ať přestane střílet? Jeho reakce byly jako špatný vtip. Útočník Juraj Cintula díky tomu stihnul vypálit ještě další tři výstřely.

Záběry zachycující střelbu a reakci ochranky:

Fico nebo střelec

Když pominu všechny dílčí chyby, zůstane mi jedna. Ale ta ze všech největší. Osobní strážce slovenského premiéra se vůbec neměl vrhat po střelci. Měl se bez váhání vrhnout po Robertu Ficovi coby chráněné osobě, chránit jej vlastním tělem a co nejrychleji jej odvést do bezpečí. Střelce musí zneškodnit ostatní členové týmu.

Kdyby se to stalo, následky střelby by zřejmě nebyly zdaleka tak rozsáhlé. Jenže osobní strážce raději neúspěšně pacifikoval střelce aniž by tušil, že kdyby se v davu nacházel útočníkův komplic, celkem pohodlně by ležícího premiéra na zemi popravil. Když konečně ochranka dostala těžce zraněného Fica k jeho autu, bohužel chyběl člověk, který by rychle otevřel dveře a tím nabídnul případnému komplici možnost reparátu.

Útok překvapil i profesionály

Není pochyb, že se ochranka premiéra jakékoliv vyspělé země skládá z těch nejlepších profesionálů. Jak je ale vidět, Slovensko je výjimkou. Amatérský přístup byl tak do očí bijící, že si jej kromě profesionálů z oboru všimli i běžní lidí. Rádoby profesionály z řad ochranky možná nenapadlo, že to, na co jsou cvičeni se může doopravdy stát. Jinak si jejich dovolenkový přístup nedovedu vysvětlit.

A nejspíš by i měli pravdu, kdyby také Robert Fico a jeho strana Směr systematicky nezasévali ve své zemi semínko nenávisti. To ale nic nemění na tom, že v žádné civilizované, demokratické zemi nesmí být názor prezentován se zbraní v ruce. Ať už jsme nebo nejsme fanoušky Roberta Fica, tento čin je odsouzeníhodný a nikdy by se už nikde neměl opakovat. Samotnému Ficovi do budoucna doporučuji zejména vyměnit ochranku a ubrat z agresivní rétoriky.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz