Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Medvěd v Rumunsku zabil turistku. Na vině je nezodpovědnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: René Cortin, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, prostřednictvím Wikimedia Commons

Medvědi v Rumunsku začínají pro lidi představovat velké riziko. Na vině je především nezodpovědné chování turistů

Procházka po rumunských Karpatech začíná připomínat procházku po Jurském parku. Medvědi v Rumunsku už ztratili veškerou plachost. Na vině jsou z velké části turisté, kteří zvířata přes přísný zákaz krmí i na hlavních trasách a silnicích.

Článek

Tento týden došlo v rumunském národním parku Bucegi jižně od Brašova k tragédii, při které přišla o život devatenáctiletá dívka. Přímo před očima jejího přítele ji napadl medvěd, který ji stáhl do rokle, kde ji usmrtil. K neštěstí došlo i přesto, že se pár pohyboval po vyznačených turistických stezkách, po kterých denodenně projde spousta lidí. Medvěd byl odjakživa plaché zvíře. A byl by i nadále, kdyby ho člověk nezačal krmit.

Rumunská příroda

Rumunsko může nabídnout nádherné procházky člověkem netknutou přírodou. V této krásné a nekonečné krajině rumunských Karpat také žije spousta zvěře, medvědů nevyjímaje. Ti se ale vždycky drželi od lidí dále. Stačilo na svých cestách být trochu hlučný, nebo jakkoliv medvědy na svoji přítomnost upozornit. Medvěd zpravidla o nás věděl daleko dříve než my o něm a o naši společnost příliš nestál. V poslední době se ale medvědi stali velkou atrakcí pro turisty, kteří do Rumunska přijíždějí výhradně kvůli nim.

Neukáznění turisté

O medvědy v Rumunsku opravdu nouzi nemají a jejich přítomnost by nebyla pro člověka ani tak nebezpečná, kdyby lidé dodržovali základní pravidla. Chování většiny, obzvláště zahraničních, turistů se ale nese v duchu „po nás potopa“. Transfagaraš je jedním z nejhezčích míst v Rumunsku. Je to malebná silnice, procházející pohořím Fagaraš. Její krásy ocenil dokonce i Jeremy Clarkson ve svém pořadu Top Gear. Je ale také domovem velké spousty medvědů. Právě kvůli nim sem proudí davy turistů z celého světa. A je na co se dívat.

Foto: Stoschmidt, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

V pohoří Fagaraš se medvědi vyskytují doslova na každém kroku. Z lidí, díky jejich neukázněnosti, už úplně ztratili strach

Když tuto více než 150 km dlouhou trasu projedete, je téměř vyloučeno, abyste žádného medvěda cestou nepotkali. Přímo u silnice často sedávají a lehávají celé medvědí rodinky. A vědí naprosto přesně proč, jinak by si určitě k odpočinku vybraly lepší místo. Okolo každého medvěda u silnice vždy stojí několik aut různých poznávacích značek a z okének těmto nebezpečným šelmám létá hromada občerstvení. I přes přísný zákaz krmení medvědů. Huňáči proto ztrácejí přirozený strach z člověka a už nestačí medvěda jen upozornit, že jdeme. Medvěd už se neklidí z cesty. A na to právě doplatila devatenáctiletá dívka při své procházce u Brašova.

Regulace medvědí populace

Rumunská vláda plánuje zvýšit počet medvědů, kteří budou odstřeleni. Incidentů přibývá a je třeba situaci urychleně řešit. Možná by bylo dobré více dohlížet na turisty a rozdávat za krmení medvědů drakonické pokuty, než nebohé medvědy střílet. Ale na to už je právě teď pozdě. Teď už medvědi vědí, že se člověka nemusí bát a to je moc špatně. Pokud medvěd ví, že z člověka padá jídlo na Transfagaraš, proč by z něj nevypadlo na jiné stezce nebo dokonce na okraji horské vesničky. A když nevypadne, medvěda to rozlítí a může zaútočit. Budeme jen doufat, že další medvědí generace se vrátí k vzorci chování svých předků, a dokáží v Rumunsku dále vedle lidí koexistovat.

Foto: ro:Utilizator:Ally mony, Public domain, via Wikimedia Commons

Rumunsko je nádherná země na dosah ruky. Bylo by škoda se do jeho přírody bát vyrazit jen kvůli nezodpovědnosti některých turistů

Obrana proti útoku medvěda

Nejúčinnější ochranou zůstává stále dávat o sobě vědět a doufat, že nenarazíme na medvěda, který si lidi u silnice oblíbil. A když už medvěda potkáme, je dobré mít základní vybavení, jako je sprej proti medvědům. Opravdu účinný, profesionální sprej, ne cetku za pětistovku. Takový sprej po použití ve vzdálenosti několika metrů před námi vytvoří clonu z aerosolu, který je několikanásobně účinnější než klasický pepřový sprej. Drtivou většinu medvědů by toto mělo spolehlivě odehnat.

Foto: Yellowstone National Park, Public domain, via Wikimedia Commons

Profesionální sprej proti medvědům je nejúčinnější obranou před agresivními jedinci

Člověk by měl k přírodě přistupovat s obrovským respektem, a zasahovat do ní pokud možno co nejméně. Divoké šelmy nejsou turistická atrakce a podle toho bychom se měli také chovat. Pokud my nebudeme respektovat přírodu, nebude respektovat ani ona nás. A potom bude k podobným tragickým událostem docházet čím dál častěji. Byla by škoda, kdybychom si vlastní hloupostí zavřeli cestu na tak krásná místa, jaká nabízí rumunské hory.

Zdroje:

osobní návštěva Rumunska

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz