Hlavní obsah
Finance

Platy špičkových sportovců jsou více než zasloužené

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: TheSoccerBoy, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, prostřednictvím Wikimedia Commons

Stadion Interu Miami

Spousta lidí si dnes stále dokola pokládá tu samou otázku – jak to, že jsou platy obyčejných lidí tak nízké a platy sportovců tak astronomické? Je to přece „nefér“. Ale je to opravdu tak nefér? Pojďme tuto otázku jednou provždy vyřešit.

Článek

Průměrný plat v České republice v roce 2024 se aktuálně pohybuje kolem necelých 44 000 Kč, což vychází na něco málo přes půl milionu korun ročně. Nutné je ale podotknout, že se jedná pouze o měsíční průměr z celé republiky. Běžný člověk nižší příjmové skupiny tedy na tuto částku nedosáhne ani v nejhezčím snu.

Když se podíváme například na hvězdného Argentince Lionela Messiho, tak tento chlapík si na svého zaměstnavatele Inter Miami určitě stěžovat nemůže. S platem 65 milionů dolarů ročně, což v přepočtu dělá téměř 1,5 miliardy korun, se myslím uživí bez větších problémů.

Foto: Hayden Schiff, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Lionel Messi v dresu Interu Miami

Obdiv nebo závist?

A právě tento výše uvedený propastný rozdíl mezi platem sportovce a běžného člověka velmi silně rezonuje společností. Běžný člověk přece dře každý den, tak proč by se měl mít hůře, než ten zarostlý prcek, co umí jen kopat do míče. Tento náhled je ale naprosto zkreslený a pokřivený obrovskou závistí a absencí jakékoliv myšlenky.

Každý zaměstnavatel, když přijímá zaměstnance, tak to určitě nedělá jen z čisté dobroty srdce a nepřekonatelné touhy člověku jen tak nezištně odkrojit alespoň kousek svého bohatství. Vždy očekává, že mu nový člen týmu přinese alespoň tolik peněz, co si odnese. A ne jinak je tomu u profesionálních sportovců. Ani Inter Miami určitě nechce Messimu sponzorovat jeho nákladný život. Naopak na Messim bez pochyby vydělá obrovskou sumu i přes jeho astronomický plat. Messi je tedy pro svůj tým velmi přínosný, a to nejen na trávníku, takže si svůj plat více než zaslouží. Pojďme se tedy podívat co tento fotbalový génius pro svůj tým kromě spousty branek v sítích soupeřů vlastně znamená.

Vyšší návštěvnost a dražší vstupenky

Podívejme se na návštěvnost domácích zápasů Interu Miami, která dnes dosahuje průměru 21286 diváků na zápas. Před Messiho příchodem v roce 2022 to bylo pouze 12637 diváků na domácí zápas.

Při průměrné ceně lístků, která se díky argentinské akvizici zvedla ze 152 dolarů na neuvěřitelných 864 dolarů za vstupenku to už v týmové kase rozhodně bude cítit. Z týmu s jednou z nejnižších návštěvností v lize se stal tým s návštěvností více než uspokojivou a když toto číslo vynásobíme rozdílem ceny vstupenky tak i těm méně bystrým z nás dojde, že už teď se Messi královsky vyplácí. Prodej lístků je ovšem pouze první část jeho obrovského přínosu.

Magazín Fortune v minulém roce spočítal, že Messi jen svým příchodem, aniž by vůbec kopl do míče, všem týmům v MLS zajistil zvýšení příjmů ze vstupného o nejméně 265 milionů dolarů.

Televizní přenosy a mediální zájem

Obrovský nárůst zájmu o zápasy MLS zaznamenal také Apple, vysílací partner MLS. Jen v červenci 2023, kdy Messi oznámil přestup do Interu Miami, se počet předplatitelů MLS Season Pass zvýšil ze 700 000 na 1 000 000. Během srpna potom toto číslo narostlo až na 1 400 000 předplatitelů. Během stejné doby pak nabobtnal i instagramový účet Interu Miami, konkrétně z 1 milionu na 14 milionů followerů. Vyšší mediální zájem a neustále narůstající hodnota klubu pak samozřejmě přilákala také nové sponzory se kterými Inter navázal spolupráci a od kterých klub získal další nemalé prostředky. Všichni stávající sponzoři pak museli také navýšit částky, kterými klub každoročně podporují a i těmto všem sponzorům se jejich štědré příspěvky nepochybně mnohonásobně vracejí.

Prodej dresů a dalších předmětů

Vyšší návštěvnost, vyšší zájem o televizní přenosy to vše vzbuzuje i daleko vyšší zájem o veškeré klubem nabízené zboží, a především o věci s číslem 10. Takové dresy Lionela Messiho byly i přes cenu 180 dolarů za kus prakticky okamžitě všechny vyprodány a zájemci na ně museli čekat i několik měsíců. I z tohoto prodeje tečou do týmové kasy obrovské částky.

Foto: Andrew Magill from Boulder, USA, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, Wikimedia Commons

Pořád si někdo myslí, že si zaslouží taky takový plat?

Teď už snad každý musí souhlasit s tím, že peníze, které Lionel Messi pobírá, pobírá více než právem. Bez něho by Inter Miami nikdy negeneroval takové zisky, a proto se klubu rozhodně vyplatí dát Lionelovi jeho 65 milionů dolarů ročně. A nejde jen o Messiho ale o další sportovce. On sám by jistě týmu vítězství nezajistil a diváky by nebavilo sledovat, jak se po hřišti prohání sice legenda, ale samotná. Finální profit týmu zajišťují všichni hráči jako celek a profit je to opravdu úctyhodný. Jsem si jistý, že kdyby paní prodavačka v obchodě svému zaměstnavateli dokázala přinést ročně deset milionů, tak jí ochotně pět dá, ale nedokáže. Nemyslím, že se před obchodem shromáždí dav dvaceti tisíc lidí a každý zaplatí vstupné, a proto se paní musí spokojit s platem jaký má a je to tak v pořádku.

Špičkoví sportovci nám rozdávají radost svými výkony, které rádi sledujeme ať už doma nebo na stadionech tak jim jejich platy přejme, protože jsou rozhodně zasloužené.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz