Hlavní obsah
Sport

Poslední Velká cena Formule 1 byla parodií na motorsport

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Liauzh, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Norris s Piastrim se při Velké ceně Maďarska chovali jako malí kluci na pískovišti

Vystoupení, které předvedl tým McLaren a Lando Norris ve Velké ceně v Maďarsku, připomínalo spíše druhořadý divadelní kus, než závod královské třídy motorsportu. Je opravdu smutné, že si někdo dovolí ještě dnes tak krásný sport takto dehonestovat.

Článek

Vstupenky na Grad Prix Formule 1 na maďarském Hungaroringu začínaly na ceně cca 5000 Kč za víkend. Každý automobilový fanoušek za tuto nemalou částku očekával prvotřídní podívanou v podání těch nejlepších jezdců na světě. Očekával dramatické momenty a souboje o každičký milimetr trati. Stalo se ale něco, z čeho musí zabolet srdce každého milovníka rychlých kol. Kromě očekávaných soubojů kolo na kolo jsme měli také možnost sledovat dosti nepovedenou taškařici v podání jezdců týmu McLaren.

Slibný úvod víkendu

Dramatická sobotní kvalifikace svým výsledkem slibovala skvělou podívanou. Po dlouhých letech nadvlády týmu Red Bull Racing a fenomenálního Maxe Verstappena se konečně objevila konkurence. A je to konkurence více než zdatná. Tým McLaren je už v dnešních dnech schopen Red Bullu pořádně zatápět. Obzvláště Lando Norris se geniálnímu Holnďanovi začíná blížit už i v celkovém žebříčku pořadí letošního šampionátu. Do maďarské Velké ceny z prvních dvou pozic odstartovaly právě oba McLareny. První Lando Norris následovaný týmovým kolegou Oscarem Piastrim. Max Verstappen se musel spokojit s až třetí místem na startovním roštu, což dávalo slibné naděje na velkou podívanou.

Smutná šou v podání McLarenu

McLareny od počátku fungovaly skvěle. Norris sice špatně odstartoval a propadl se až za Maxe Vestappena, ale během několika kol už byl za Piastrim na druhém místě. Třetí tou dobou jezdil Verstappen, těsně následovaný Lewisem Hamiltonem s Mercedesem. Až do této doby šlo o celkem standardní závod. Potom ale zastavil na výměnu pneumatik právě čtvrtý Hamilton a ukázalo se, že lépe zastávku načasovat nemohl. Díky skvělé strategii se dostal před Verstappena a byl by se dostal i před Norrise s McLarenem. Ale nepředbíhejme.

Foto: Lukas Raich, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Verstappen na zastávkách prodělal a to se mu v závodě stalo osudným

Běžně, pokud potřebují oba týmoví kolegové vyměnit pneumatiky ve stejné fázi závodu, přednost dostává ten, který je na tom aktuálně lépe. A to byl Piastri. Jenomže kdyby Norris čekal další kolo nebo dvě, dostal by se před něj Hamilton. Proto tým McLaren rozhodl, že jako první zastaví Norris, aby druhou pozici uhájil. Piastri zastavil o dvě kola později, ale jak bylo očekáváno, propadl se za Norrise na druhé místo. V týmovém rádiu bylo předem dohodnuto, že tuto získanou pozici svému týmovému kolegovi Norris zase vrátí. Jenomže Lando Norris si postavil hlavu, Piastrimu ukázal dlouhý nos, a odmítl jej pustit tak, jak bylo dohodnuto. A to i přesto, že mu Piastri svým ústupkem zajistil druhé místo před Lewisem Hamiltonem, o které by jinak jistojistě přišel. Těžko říci, jestli se v Norrisovi pohnulo svědomí, ale spíše to vypadá na nátlak ze strany vedení týmu. Každopádně pouhá 3 kola před cílem Lando Norris na cílové rovince až teatrálně téměř zastavil a pozici Piastrimu přepustil. Toto divadlo bohužel ale degradovalo celý jinak skvělý závod na úroveň vesnické estrády. A to vše jen kvůli naprosto nezvládnutým emocím Landa Norrise. Takové představení nepatří do žádného sportu.

Foto: Lukas Raich, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Lando Norris a celý tým McLaren situaci opravdu nezvládli. A je to škoda. Jinak totiž McLareny fungovaly na výbornou

Bylo k vidění i opravdové závodění

Náplastí za nepovedenou šou McLarenu divákům mohly být opravdu nervy drásající souboje, které o třetí místo sváděli nositelé dvou největších jmen současné Formule 1. Max Verstappen, dotírající na Lewise Hamiltona, který se na třetí místo dostal právě brilantní strategií. Několik kol trvající souboj kolo na kolo nakoec vyústil v kolizi těchto dvou velikánů. Max Verstappen se na konci cílové rovinky rozhodl pro velmi riskantní předjížděcí manévr. Za mě v zatáčce byl první a Hamilton do něj z boku prostě narazil. Arbitři to ale viděli jinak a celou situaci vyhodnotili jako běžnou závodní kolizi. Z mého úhlu pohledu je ale viníkem Lewis Hamilton.

Závody Formule 1 byly a vždycky budou naprosto mimořádnou podívanou. Ne nadarmo se Formuli 1 přezdívá „královna motorsportu“. A podle toho by k ní měli přistupovat i všichni zúčastnění. Divadlo, které McLaren předvedl, by se už nikdy nemělo opakovat. Kvůli tomuto fanoušci na okruhy nechodí.

Zdroje:

osobní prostudování ceníku vstupenek na Velkou cenu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz