Hlavní obsah
Rodina a děti

Příměstské tábory jsou už tak předražené, že děti příští rok pojedou radši k dědovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: generováno AI Adobe Firefly

Částky, které by lidé měli dávat za tábory pro děti už přestávají být akceptovatelné

Z dětských táborů se pomalu stává luxusní zboží pro vyšší třídu. Cena táborů už je tak vysoká, že si je velká spousta rodin nemůže dovolit, a proto rostou na popularitě „prázdniny u babičky a dědy“.

Článek

Během školního roku je vše snadné. Děti chodí do školy, a když je potřeba, tak se o naše ratolesti po skončení vyučování postará školní družina. Rodiče mohou zatím celé dny trávit v zaměstnání a vylepšovat rodinný rozpočet. Jenomže co s dětmi po dobu letních prázdnin? Pokud zrovna maminka nebo tatínek nejsou zaměstnáni ve školství a prázdniny se jich netýkají, stejně jako jejich dětí, nastává problém. Málokterý zaměstnavatel má pochopení pro to, že děti jsou doma, a někdo se o ně musí postarat. Nemám na mysli osmáky nebo deváťáky, ale menší děti, které doma samotné nechat prostě nechceme. Ale pokud takový rodič nechce přijít o práci, tuto situaci prostě vyřešit musí.

Příměšťák stojí víc, než rodič vydělá

Ano příměstský tábor je určitě skvělá volba pro děti, méně už pro rodiče. Alespoň pro ty rodiče, jejichž výplatní pásku jim nezávidí celá ulice. Při běžném příjmu a domácnosti se dvěma, po táboře lačnícími potomky, nám vyjde, že za onen jeden týden hlídání dětí na příměšťáku, zaplatíme kolikrát více, než jsme schopni v práci vydělat. Naši junioři jsou sice spokojeni a klidně by si tento týden i zopakovali, ale to by rodič musel k denním směnám přidat ještě noční. O děti sice bylo postaráno na výbornou, ekonomika tohoto týdne ale říká, že nás naše řešení poslalo do červených čísel.

Cena je příliš vysoká

Když uvažujeme příměstský tábor u většího města, cena se bude pohybovat okolo 4-5 tisíc Kč za dítko na 5 dnů. Je to tedy asi 800-1000 Kč za den a dítě. Námi uvažovaná rodina se dvěma potomky by si tedy měla připravit asi 8-10 tisíc Kč za 5 dnů plus nějaké kapesné, neboť děti každý den někam vyrazí, a sledování kamarádů pojídajících zmrzlinu by našemu dítěti úsměv na líci jistě nevyčarovalo. Lze namítat, že jídlo je dnes drahé a příměšťáky zahrnují i jídlo. Jenomže fakticky zahrnují jen oběd a malou svačinku odpoledne. To je celé. Ostatní stravu dětem stejně musíme připravit doma, příměšťák nepříměšťák.

Foto: Jan Polák, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Pobytové tábory jsou ještě dražší než příměstské. Obzvláště ty, kde děti bydlí v chatkách místo ve stanech

U pobytových táborů bývají částky ještě vyšší. Sice se většinou jedná o 14 dnů zábavy, nicméně cena nezřídkakdy atakuje hranici 10.000 Kč za dítě. Naše rodina by tedy zaplatila klidně i 20.000 Kč. To už jsou částky, které pro velkou spoustu rodin představují velký problém. Takže ve finále, kdybychom obou možností využili, může nás to vyjít klidně i na 30.000, abychom vyslali oba potomky, a vyřešeny máme pouhé 3 týdny prázdnin.

Co ale děti milují kromě táborů, jsou babičky a dědečkové. Jako jednoznačně lepší varianta se mi pro příští prázdniny jeví spolupráce s prarodiči našich dětí. Ti budou nadšení, že si naše potomky také chvíli užijí a my budeme mít klidnější spaní, aniž bychom museli myslet na zruinovaný rodinný rozpočet. Řešení „odložení“ potomků k babičce a dědovi dává rodině naději i na nějakou tu dovolenou, které by se mohla zúčastnit všichni její členové. Rodiny, kde prarodiče buď chybí, nebo ještě stále pracují, mají problém větší. Tady zřejmě nezbývá nic jiného než celý rok na tábory poctivě odkládat.

Tábory na dluh

Vůbec nejhorším rozhodnutím je pořízení tábora na úvěr nebo kreditní kartou. V tuto chvíli už se reálná cena tábora díky nemalým úrokům vyšplhá ještě výše, a takovým rodičům do budoucna může dosti zavařit. V dobré víře tedy zoufalý člověk udělá pod tlakem to nejhorší rozhodnutí, které může. Tábory se postupem času stávají záležitostí pro vyšší příjmovou skupinu lidí, což je trochu škoda.

Vzhledem ke stále ještě velikému zájmu o jakékoliv tábory, nelze v nejbližší době žádné snížení cen očekávat. Budeme se tedy muset rozhodnout, jestli nám stále ještě stojí za to děti na tábor posílat, nebo zvolíme jinou formu jejich prázdninové zábavy

Zdroje:

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/501658-ceny-letnich-taboru-raketove-stouply-zdrazuji-se-az-o-tisice-korun

prostudování ceníků táborů v ČR

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz