Hlavní obsah
Názory a úvahy

Razantně zdražme cigarety. Jedině tak omezíme počet kuřáků ve společnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Kouření je velkým problémem současné společnosti a mělo by se proti němu účinněji bojovat

Kouření je fenomén především nevzdělaných lidí. V Česku kouří téměř každý čtvrtý člověk nad 15 let. Tito lidé svým zlozvykem ubližují nejen sobě, ale i všem okolo, kterým nesmyslnost kouření došla. Tuto bezohlednou skupinu bychom měli více omezovat.

Článek

Kouření je jeden z nejhorších zlozvyků, které kdy lidstvo pěstovalo. Je spousta rodin, které mají potíže nakoupit svým dětem jídlo a ošacení. Ale cigarety takové rodiny nakupují po kartonech. Možná kdyby krabička stála diametrálně jinou částku, začali by i tito jedinci uvažovat jinak. Dalším jasným signálem, který poukazuje na nesmyslnost kouření, je jeho vliv na zdraví. Na zdraví kuřáka i jeho okolí, které musí kouř z jeho každé cigarety nedobrovolně vstřebávat společně s ním.

Kouří především nevzdělaní lidé

Ze statistik vyplývá, že silné kuřáctví je spíše doménou nevzdělaných nebo velmi málo vzdělaných lidí. Zřejmě proto jim rizika spojená s kouřením nedochází v plném rozsahu. Kouření může dle studií zkrátit člověku život v průměru až o 15 let. A to je dlouhá doba. Za 15 let života člověk stihne opravdu hodně věcí. Může například vidět vyrůstat vnoučata, což je jeden z nejsilnějších zážitků v životě člověka. O toto přijít jen kvůli tomu, že si nedokážeme odpustit cigaretu, je opravdu velký nesmysl. Každý kuřák to ale dobrovolně riskuje raději, než aby se zamyslel a zkusil s nejnesmyslnější závislostí přestat. O zbytečném zatížení už tak přetíženého zdravotnického systému nemluvě.

Ani Covid-19 nedokáže trumfnout kouření

Kouření zkracuje lidem život, to je vědecky prokázaná věc. Na následky kouření v Česku umírá ročně 17 až 19 tisíc osob. V roce 2022 to bylo celých 17 % všech úmrtí. Spíše než razantní navýšení ceny, bych nejraději doporučil úplný zákaz prodeje. Jak je možné, že lze volně prodávat něco, co prokazatelně zabíjí lidi jako na běžícím pásu?

Foto: Andy Mabbett, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Ani pandemie Covidu-19 nedokázala zabíjet lidi tak jako kouření

Srovnejme kouření s pandemií Covidu-19, která se Evropou prohnala v nejsilnější podobě mezi lety 2020 – 2022. Od března 2021 do března 2022 v České republice zemřelo v souvislosti s Covidem-19 celkem něco přes 15 tisíc pacientů. Kouření tedy v tomto období statisticky zmařilo více životů než Covid v plné síle. Toto období bylo obdobím lockdownů, zavřených škol a zákazů opustit okres. Kvůli Covidu-19 byla tedy na našem území zaváděna drakonická opatření. Co bylo zavedeno proti kuřákům, jejichž zlozvyk, co do počtu obětí, strčil celý Covid do kapsy? Vůbec nic. A to by se mělo ihned změnit.

Kuřáci jsou často bezohlední

To, že jsou kuřáci sami natolik hloupí, že pro něco tak nesmyslného jako je kouření, obětují něco tak vzácného, jako je čas svého života, je do jisté míry jejich věc. Nicméně jejich kouření na zahrádkách restaurací a veřejných prostranstvích zdaleka neničí jen jejich zdraví. Ničí zdraví všech okolo přítomných. A to včetně dětí, u kterých jsou následky pasivního kuřáctví katastrofální. Vrcholem kuřácké arogance je, když nám na zahrádce restaurace na stole přistane jídlo a kuřák u stolu vedle, který právě dojedl, si s chutí zapálí svojí cigaretku na vytrávení. A vůbec mu nevadí, že metr od něj sedí u oběda naše osmiletá dcera nebo syn. Tento bezohledný jedinec ale bohužel nedělá nic nezákonného, což je pro běžně smýšlejícího člověka něco absolutně nepochopitelného.

Foto: CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Kouření na zahrádkách restaurací by mělo být jednoznačně postaveno mimo zákon

Někteří, obvykle ti nejméně bystří, si bez rozpaků svoji cigaretu zapálí i doma v obýváku. A to pravidelně a také ve společnosti svých dětí. Toto by dle mého názoru mělo být bez pardonu trestné. Pasivní kouření zvyšuje riziko rozvoje srdečních onemocnění, cévních mozkových příhod i rakoviny plic. A to o cca 20-30 %. Mělo by být nepřípustné, aby bezohledný kuřák znepříjemňoval život člověku, který má dost rozumu na to, aby takový zlozvyk nepěstoval.

Zvyšování ceny po desetikorunách nemá smysl

Česká vláda na oko bojuje proti kuřákům. Ale opravdu jen sporadicky, aby se neřeklo. Navýšení spotřební daně o 10 % znamená pro kuřáka zdražení krabičky o cca 15-18 korun. To s kouřením a jeho následky neudělá ale vůbec nic. Takový kuřák možná zajistí pro své dítě o tři svačiny v měsíci méně, ale kouřit bude dál. Sice bude na vládu nadávat, ale to je tak vše. Tito lidé počítat neumějí a pár korun za krabičku navíc je akorát rozzlobí, ale nepřinutí myslet. Spotřební daň nemůžeme navyšovat ale musíme ji násobit, pokud chceme kouření ve společnosti omezit. Když taková krabička cigaret vyjde na 400 Kč, kuřáků razantně ubyde. Ubyde i mrtvých a nemocných, kteří okupují už tak velmi vytížená zdravotnická zařízení. Ubyde i chováním kuřáků znechucených nekuřáků.

Foto: Mostafameraji, CC0, via Wikimedia Commons

Vláda by měla vynakládat úplně jiné úsilí v boji proti kouření

Rozumím tomu, že druhou stranou mince jsou příjmy do státního rozpočtu. Na spotřební dani z tabáku stát vybral za rok 2023 okolo 53 miliard korun. A to není málo. Sice by to bylo ekonomicky znatelné, ale stát zbytečně rozhazuje peníze na spoustě jiných míst, kde by se daly ušetřit. Další úsporou by byla úspora ve zdravotnictví, kde by odpadly náklady na léčení následků kouření. Po světě by běhalo více živých a zdravých ekonomicky aktivních lidí, kteří by svojí prací přispívali do státního rozpočtu. Každá mince má dvě strany, ale tady je ta zářivější strana jasně patrná. Kouření společnosti jednoznačně nepřináší vůbec nic, tak proč se jej nepokusit zbavit?

Zdroje:

osobní ověření ceny cigaret v obchodě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz