Hlavní obsah
Umění a zábava

Walt Disney dvakrát zkrachoval. Zachránila ho Sněhurka a 7 Oskarů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Tokyo_Disney_Land_-_11664044423.jpg

Walt Disney byl génius, které měl své chyby

Walt Disney byl geniální animátor, podnikatel i marketér v jedné osobě, přesto jeho studio zkrachovalo. Sněhurka a myšák Mickey jej ale katapultovali na filmařský Olymp. Od té doby Walt Disney není jen jméno, je to pojem.

Článek

Walt Disney byl bezpochyby geniální animátor a také velký vizionář. Jeho talent se začal projevovat už od útlého mládí, kdy maloval především karikatury. Definitivně se pro uměleckou kariéru rozhodl v osmnácti letech. Chtěl se věnovat kreslení politických karikatur, nebo komiksů. Nikdo jej však nechtěl zaměstnat, dokonce ani jako řidiče. Až na přímluvu svého bratra Roye dostal příležitost v Pesmen-Rubin Art Studiu, kde kreslil reklamy pro noviny, ale především se zde seznámil se svým přítelem, a budoucím nejvěrnějším spolupracovníkem Ubbem Iwerksem.

První pokus a další krach

Právě s Ubbem Iwerksem založili v roce 1920 svůj první vlastní podnik. Studio Iwerks-Disney Commercial Artists ale příliš úspěšné nebylo. Walt Disney potřeboval více peněz a tak se rozhodl studio opustit a najít si lépe placenou práci. To bylo poprvé, co Disneyho plány na vlastní podnikání vzaly za své. Představa Walta Disneyho jako zaměstnance, který pro někoho pracuje, je opravdu komická. Proto tato jeho životní etapa neměla dlouhého trvání.

Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Walt_Disney_1935.jpg

I Walt Disney si musel projít krušným obdobím. Ale dokázal to ve velkém stylu

Pod názvem Laugh-O-Grams začal promítat své krátké animované filmy v místním kině v Kansas city, a úspěch se brzy dostavil. Později založil Laugh-O-Gram Studio, najal další animátory a pokračoval ve tvorbě. S podnikáním ale měl zatím jen velmi málo zkušeností. Dopustil tedy předlužení svého studia, což vedlo k jeho bankrotu, a Disney se ocitl opět na začátku. Toto byl jeho druhý a poslední podnikatelský omyl. Dále už to byl Walt Disney tak, jak jej dnes zná každé dítě i dospělý.

Disney Brothers' Studio

Společně se svým bratrem Royem založili v roce 1923, už dobře známé, Disney Brothers' Studio. Jejich prvním a hned úspěšným dílem byl seriál Alice comedies, příběhy Alenky v říši divů. Potom následoval králík Oswald, který si také hned záskal všechna nejen dětská srdce. O práva na Oswalda jej však připravila společnost Universal přesto, že byl dílem Iwerkse, který jako jediný Disneyho odmítnul opustit. Na rozdíl od všech ostatních animátorů, kteří přešli k Universal. Tentokrát se ale Walt Disney až na dno srazit nenechal. Začal v hlavě spřádat plán, jak porazit vlastního králíka Oswalda. Výsledkem nebyl nikdo jiný, než legendární Mickey Mouse, a králík Oswald to měl sečteno. Hvězdou všech animáků se stal právě nově příchozí Myšák, a vůbec netušil, že na výsluní už se bude hřát navždy. Potom už se k Mickeymu začali přidávat jeho přátelé Minnie, Goofy, kačer Donald a Pluto.

Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Steamboat_Willie_Enters_the_Public_Domain.jpg

Myšák Mickey je možná nejúspěšnější animovaná postavička všech dob. Přišel v době, kdy jej Disneyho studio nejvíce potřebovalo

Mickey Mouse

Mickey Mouse je asi nejznáměší animovanou postavičkou na světě. Walt Disney jej údajně stvořil podle myšky, kterou doma choval. Nicméně Disneyovýh vysvětlení, jak Mickey vznikl je více a značně se různí. Co je ale jisté, Mickey původně vůbec neměl být Mickey, ale Mortimer. Nakonec se na nátlak jeho ženy, Lillian Disneyové, Mortimer stal pouze Mickeyho kokurentem v souboji o Minnie. Myšáka nakreslil Ub Iwerks, ale dlouhou dobu jej daboval právě samotný Walt Disney. Říká se, že Mickeyho stvořil Iwerks, ale život mu vdechnul Walt Disney.

Disney chtěl víc, chtěl Sněhurku

Walt Disney ale nebyl obyčejný podnikatel, byl to chlapík, který chce víc. Byl to člověk, který chce posouvat vlastní hranice. Proto se rozhodl pro vytvoření celovečerního animovaného filmu. Všichni spolupracovníci jej od toho zrazovali a varovali jej, že to bude konec jeho společnosti. Dokonce i jeho žena Lillian Walta prosila ať od Sněhurky a sedmi trpaslíků upustí. Ale Disney, tak jako všichni vizionáři, měl svoji hlavu.

Práce na Sněhurce ale musel na nějakou dobu přerušit, protože jeho společnosti došly peníze. Podařilo se mu však přesvědčit ke spolupráci jednu z amerických bank, která uvěřila, že Sněhurku a sedm trpaslíků se vyplatí dokončit. K úžasu všech se to skutečně vyplatilo, a pořádně.

21.prosince 1937 měl jeho první celovečerní animovaný film premiéru, a rok 1938 uzavíral se ziskem 8 milionů dolarů. Za Sněhurku získal nevídané ocenění, celkem 8 Oskarů. Tedy skutečného Oskara získal jednoho, plus sedm malých, symbolizujících sedm trpaslíků. Právě tímto filmem odstartoval takzvaný „zlatý věk animace“. Disneyho studio se definitivně zařadilo na vrchol potravního řetězce ve své branži.

Disney nejsou jen animáky, ale i nejlepší parky

První Disneyho myšlenky na Disneyland směřovaly spíše k jeho zaměstnancům. Prvně si představoval park, kde by zaměstnanci studia mohli trávit volný čas. Disneyland se rodil v představách Walta Disneho pět let, než byl s jeho podobou spokojen. Viděl před sebou zhmotněný pohádkový svět, a přesně tím Disneyland, tak ho dnes známe, je. První Disneyland byl otevřen v Anaheimu v roce 1955. Dnes už je po světě těchto parků celkem pět. Další najdeme v Paříži, Hong Kongu, Tokyu a Šanghaji. Kromě Disney landů po celém světě vlastní Disneyho společnost také největší a nejnavštěvovanější zýbavní areál na světě – Disney world. Disney world lze navštívit poblíž Orlanda na Floridě. Jeho otevření se však Walt Disney nedočkal.

Foto: Autor/ka fotografie: Craig Adderley: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/lide-chuze-venkovni-dav-3411135/

Disneylandy po celém světě oživují Disneyho představy. Umožňují dětem setkání s jejich obdivovanými hrdiny

Disney jako člověk

Walt Disney byl extrémně cílevědomý člověk. V práci vyžadoval naprostou preciznost a mezi kolegy nebyl nikdy moc oblíbený. Když se jeho zaměstnanci pokusili o založení odborů, všem snížil platy a inicátory bez milosti vyházel. Ke 35. narozeninám mu jeho lidé vytvořili, jako žert, eroticky laděný film s Mickeym a Minnie. Odměnou jim za to byla výpověď na hodinu. Zřejmě právě proto, že odmítal s kýmkoli o čemkoliv diskutovat, bylo možné, aby své myšlenky tak, jak je on sám viděl, proměnil v realitu. V soukromí to byl ale docela jiný člověk. Byl naprosto oddán své ženě Lillian, ale příliš společného času si neužili. Když náhodou měl Walt Disney volno, raději čas věnoval své obří vláčkové dráze o délce 800 metrů. Možná právě proto, že Walt Disney měl i na stará kolena duši malého kluka, dokázal s takovou lehkostí tvořit pohádkový svět tak, jak jej dnes známe.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz