Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je Babiš proruský? Už ANO

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Jan Beránek – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=145748583

Vlky žene z lesů hlad. Populisty žene do ruské náruče jejich vlastní touha po moci. Babiše nevyjímaje.

Článek

Hnutí ANO, maďarský Fidesz a rakouští Svobodní oznámili vznik nové frakce v Evropském parlamentu pod názvem Patrioti pro Evropu. Možná se k nim přidá Le Penová, Fico a třeba ještě někdo. Tak či tak, svým vstupem do téhle party se Babiš zcela vědomě do party lidí, kteří jsou bezesporu proruskými. Nevěříte?

Rakušan Herbert Kickl, exministr vnitra Rakouska, neváhal po zahájení ruské invaze na Ukrajinu tvrdit, že za ruský útok může i NATO, byl proti uvalení sankcí na Rusko a vystupoval mimo jiné i proti přijímání ukrajinských uprchlíků v Rakousku.

Maďarský premiér Orbán zas má za to, že Putin není válečný zločinec a Ukrajina není suverénní stát. Z původně nadějného liberálního reformátora se postupem času proměnil v konzervativního ochránce tradičních hodnot, odpůrce uprchlíků a proruského politika, který ale zároveň vždy byl vytrvalým dojičem evropských peněz. To je tedy něco, co jej s Babišem nepochybně spojuje.

Společně tito tři chtějí bránit suverenitu svých zemí, bojovat proti ilegální migraci a hlavně proti Green Dealu. Ten poslední bod je poněkud úsměvný, protože to nebyl nikdo jiný než Babiš, kdo Green Deal, coby premiér na Radě EU, sám podepsal. Stejně jako Orbán. Jsou sami proti sobě, ale víme, paměť elektorátu je krátká.

Všichni tři si spolu vybrali tři témata, která mohou nejlépe rezonovat u protestních voličů. Je jasné, že jde o chladný mocenský kalkul, nikoli hájení jakýchkoliv hodnot v politice.

Protože tihle – jak už jsem zmínil výše – nikdy nic jako hodnoty v politice – nehájili. (vlastně by mě zajímalo, jak se uvnitř sebe teď cítí lidi jako Bžoch nebo Dostálová, kteří se do krve před volbami zaklínali jako liberální strana. To je ale asi na jejich žaludku a svědomí).

Realita je taková, že jak Orbán, tak Babiš sami sebe svým dlouhodobým lhaním dostali do pozice extremistů. Tak dlouho plnili nádobu lží, až se přelila a oni museli o dům dál. Od liberálů k levici. Od levici k národovcům. Od národovcům k příznivců antisystému. A tak dále.

Už nemají kde jinde brát. A jestli i tohle Babišovi voliči zbaští, je na místě úvaha o bazální kognitivní způsobilosti minimálně třiceti procent našeho národa.

Myslím, že by bylo fajn, kdyby všichni ostatní na politické scéně začali klást otázky po zakotvení v hodnotách, po tom, co vlastně tahle parta (kromě moci) za každou cenu chce, co vlastně hájí a jestli náhodou těm zklamaným, těm vnitřně ušlapaným lidem, nemají sami co více nabídnout. Něco, co by bylo o fous smysluplnější, než volba protestu pro protest.

Mimochodem, aby vůbec jakákoli evropská frakce vznikla, jsou pro to dané podmínky. K utvoření politické skupiny je třeba 23 poslanců a poslankyň a musí v ní být zastoupena nejméně čtvrtina členských států, což je aktuálně 7 zemí. Takže je docela dobře možné, že Babiš a spol. nakonec frakci nebudou schopni složit a bude z toho jedna velká blamáž. Ale to uvidíme.

--

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/klimes-babis-riskuje-povest-v-nove-frakci-bude-soucasti-proruskeho-vlivu-v-eu_2407020600

https://www.epenize.eu/je-babis-prorusky-jeho-nove-spojenectvi-mnohe-prozrazuje/

https://archiv.hn.cz/c1-67338830-babis-je-prorusky-od-ted-uz-to-muzeme-rikat-definitivne-spojil-se-s-tim-nejhorsim-co-ma-v-evrope-vliv

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz