Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chce papež, aby se Ukrajina vzdala?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vatican Pool / Getty Images file

Papež to zjevně myslí humanisticky, nikoli defétisticky. Neobhajuje Rusko, neshazuje Ukrajinu, jen vyzývá všechny zapojené radši ke smíru, než ke střílení.

Článek

Asi jste na tu zprávu taky narazili. Nebo aspoň na titulek. Podle něj měl papež někde říct, že by Ukrajina měla mít odvahu vyvěsit bílou vlajku. Nějak se mi to nezdálo. No a tady je trocha toho mého pátrání:

(podle agentury Reuters se to seběhlo takhle) : V rozhovoru pro švýcarskou televizi byl František dotázán na svůj postoj k debatě mezi těmi, kteří tvrdí, že by se Ukrajina měla vzdát, protože nebyla schopna odrazit ruské síly, a těmi, kteří tvrdí, že by to legitimizovalo akce nejsilnější strany. Tazatel v otázce použil termín „bílá vlajka“.

„Je to jedna z interpretací, to je pravda,“ řekl František podle předběžného přepisu rozhovoru a částečného videozáznamu, který měla agentura Reuters k dispozici v sobotu. Rozhovor má být odvysílán 20. března v rámci nového kulturního programu.
„Ale myslím si, že nejsilnější je ten, kdo se dívá na situaci, myslí na lidi a má odvahu (k ochotě signalizace – pozn. autora) bílé vlajky a vyjednává,“ řekl František a dodal, že rozhovory by měly probíhat za pomoci mezinárodních mocností. „Slovo vyjednávat je odvážné slovo. Když vidíte, že jste poraženi, že se věci nevyvíjejí dobře, musíte mít odvahu vyjednávat,“ řekl František.

Tolik Reuters k rozhovoru, který má být odvysílán až 20. března. Tedy bavíme se o něčem, co zatím nikdo neviděl.

CO si z toho vzít?
Titulky o tom, že papež řekl, že Ukrajina má vyvěsit bílou vlajku, jsou mimo mísu. Jde o výrok (jak taky jinak v téhle rychlé infodobě) s největší pravděpodobností vytržený z kontextu a rozčilovat se nad ním je nesmyslné.

Mluví, jak se zdá, spíše o volání po příměří, míru a braní ohledů na obyčejné lidi, kteří válkou trpí vždy nejvíc a odvaze zahájit jednání.

Nicméně samozřejmě v tomhle vytrženém kousku Nemluví o akceptaci a legitimizaci agrese a násilí, podvolení se roztahovačnému režimu, který je ochoten zabíjet civilisty jak na běžícím páse a bombardovat nemocnice. Protože nám ho onen zdroj Reuters neukázal.

„Člověk se může stydět,“ řekl František o vyjednávání, „ale kolik mrtvých to (válka) nakonec bude mít? (Mělo by se) vyjednávat včas, najít zemi, která může být prostředníkem,“ řekl František a mezi zeměmi, které se nabídly, zmínil Turecko.

„Nestyďte se vyjednávat, než se věci zhorší,“ řekl František, který pronesl stovky výzev za tzv. umučenou Ukrajinu. Na otázku, zda je ochoten být prostředníkem, František odpověděl: „Jsem tady“.
V další části rozhovoru, když hovořil o válce mezi Izraelem a Hamásem, František řekl: „Vyjednávání nikdy neznamená kapitulaci“.

Najednou to začíná dávat trochu jiný smysl, než ty titulky, hm?
Papež to zjevně myslí humanisticky, nikoli defétisticky. Neobhajuje Rusko, neshazuje Ukrajinu, jen vyzývá všechny zapojené radši ke smíru, než ke střílení. Jsem na míle vzdálen přesvědčení myslet si, že se z něj stala proruská ovce. A myslím, že až tenhle rozhovor spatří světlo světa, ukáže se, že jsem měl pravdu.

Vytržení z kontextu znamená přesazení části vět, slov a argumentace někam, kde významově nesedí. Obvykle bývá výrok přesazen do jiného kontextu, v němž dostala jiný smysl, než mluvčí mínil.

Bohužel, žijeme ve světě přesně takto vytrhávaných slov, vět a souvětí z kontextu, ve světě bulvarizujících se médií, která nám dodávají předžvýkané ( a mnohdy naprosto zcestné) interpretace událostí kolem nás. Jen abyste se o nich hádali, klikali na ně jak utržení z řetězu a sdíleli je jako diví.

A tohle je jedna z nich.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz