Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak slavit vánoce ve stínu tragédie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by Myriams-Fotos by Pixabay

Smyslem Vánoc je víra, naděje a láska. A to, že svět je plný zla, nesmyslného násilí a nespravedlnosti, nenechme se tím zviklat. Stojíme nad úplně stejnými otázkami po smyslu, jako lidé před staletími.

Článek

Mám pár myšlenek, které bych chtěl říct… Hlavně to, že smyslem Vánoc je víra, naděje a láska.

A to, že svět je plný zla, nesmyslného násilí a nespravedlnosti, stejně jako vždy, akorát teď je to se všemi internety a sítěmi víc vidět - nenechme se tím zviklat. Stojíme nad úplně stejnými otázkami po smyslu, jako lidé před staletími.

Víru ve smysl, stejně jako naději vnímám jako protest proti tomu, že svět, který je, není světem, který by měl být, stejně tak i jako protest proti zlu, s nímž se na světě potkáváme a které nám mnohdy přijde tak strašně nesmyslné.

Naděje je povolání k odpovědnosti, k odpovědi schopnosti, odmítnutí netečnosti, ale zároveň hluboký souhlas s mou vlastní odpovědností za svět, v němž žijeme, za své blízké i vzdálené, za hodnoty a humanitu. Naděje je víra, že i já musím udělat vše co je v mých silách, aby to dobře dopadlo, nicméně i přesvědčení, že některé věci mají smysl bez ohledu na výsledek…

Se smutkem, soustrastí, bolestí v srdci, ale i tak s nadějí… vám přeju pěkné Vánoce. Buďte spolu. A mějte se rádi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz