Hlavní obsah
Názory a úvahy

Migrant do každé chalupy? Akorát že vůbec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: By Irish Defence Forces from Ireland - LE Eithne Operations 28 June 2015, CC BY 2.0

Populistická argumentace nad migračním paktem se nese dezolátními a opozičními kruhy. A přináší s sebou spoustu polopravd a naprostých blábolů.

Článek

Migrační pakt EU: hysterie populistů vs realita.
Tak pojďme na to.
Populistická argumentace nad migračním paktem se nese dezolátními a opozičními kruhy. A přináší s sebou spoustu polopravd a naprostých blábolů.

Nejdřív si řekneme, co migrační pakt je. Jde o reformu azylových pravidel, společný evropský azylový systém stanoví minimální normy pro zacházení se všemi žadateli o azyl a žádostmi napříč EU.

Cílem reformy společného evropského azylového systému je:


- vytvořit společný rámec, který se zabývá všemi aspekty řízení azylu a migrace
- zvýšit účinnost tohoto systému a jeho odolnost vůči migračním tlakům
- odstranit faktory podněcující k migraci, jakož i druhotný pohyb migrantů
- bojovat proti zneužívání systému a lépe podporovat nejvíce zasažené členské státy

A diskuze se zatím od opozice a dezolátní točí hlavně na strašení.
Takže je dobré vědět:

- Jde o hru s emocemi a strachem, je před volbami a každý klacek na oponenty se hodí. V zásadě jde ze strany opozice o vyvolávání strachu a zmaru tam, kde se není čeho bát. Proč?

- Za nulté. Ve výsledku migrační pakt usnadní kontroly migrantů a zrychlí jejich případné odmítnutí a návrat do země původu.

- Za prvé. Migrační pakt neobsahuje „uprchlické kvóty“, tedy povinnost převzít „Bruselem“ stanovený počet migrantů. Každý stát se rozhodne svobodně, zda někoho vzít či ne.

Za druhé. Migrační pakt nestanovuje žádnou částku odměny za jednoho přijatého či pokuty za nepřijatého migranta. A kdo vám říká něco jiného, lže.

Za třetí. Migrační pakt zpřísňuje migrační politiku EU, v rámci řízení z nebudou migranti z určitých zemí původu právně na půdě EU a bude snazší je vracet. Stojí za poznámku, že mnohé ultraliberální strany (třeba němečtí Zelení) nebo lidskoprávní organizace proti němu kvůli tomu protestují.

Za čtvrté. Podstata migračního paktu je v jednotném postupu všech členských států v téhle otázce. Umožní lepší, rychlejší a efektivnější postup. Ta dohoda není dokonalá, ale je lepší než nic. A rozhodně je o dost lepší než zadrátované hranice a předstírání, že se nás Evropa týká jen když se nám to hodí.

Mimochodem, přispívat do společného fondu EU na ochranu vnějších hranic či na řešení mirgace je samozřejmě otázkou solidarity i pro země ve vnitrozemí, nakonec na solidaritě je EU postavená (nakonec, o tom víme sami – jen za loňský rok nám EU dala 116,7 mld. Kč, což je o téměř 50 mld. Kč víc, než zaplatila). Ví o tom i vůdce opozice Babiš a jeho firmy, které jsou na dotačních penězích z Evropy závislé. Stejně tak jsme už teď v rámci ČR solidární ve zdravotním a sociálním pojištění, to jen pro příklad.

A poslední poznámka. Ti, co nejvíc řvou, zároveň nedokážou říct ani slovo k tomu, jak by tu situaci řešili sami. Protože nic lepšího nemají a už vůbec nic takového v Evropském parlamentu nedokážou prosadit. Je jim úplně ukradené, že Evropa je jeden společný prostor se společnými zájmy, který by měl být schopen dohodnout se na základních věcech.

PS: Ti, kdo vám z opozičních lavic a dezolátních kruhů lžou teď, vám budou lhát i potom, co je svými hlasy pustíte ke skutečné vládě. Jen to bude mít násobně horší důsledky.
Jo a za sdílení samozřejmě dík.

PPS: V češtině najdete spoustu informací na stránkách Rady Evropy: https://www.consilium.europa.eu/cs/policies/eu-migration-policy/eu-migration-asylum-reform-pact/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz