Hlavní obsah
Názory a úvahy

Slovensko, drž se! Ustojí slovenská demokracie atentát na Roberta Fica?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: © European Union, 2024, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=141738555

Když dojde k teroristickému útoku, měj na paměti, že autoritáři podobné události využívají k utužení moci.

Článek

Atentát na Roberta Fica mě, stejně asi jako každého normálního člověka, šokoval. Násilí a podobné útoky jsou zcela zavrženíhodné a odporné a je nutno je co nejdůrazněji odsoudit. S podobnými reakcemi a odsouzením přišli prakticky všichni politici, bez ohledu na stranická trika.

Zarazilo mě ale, s jakou rychlostí slovenské vládní strany záhy po střelbě označily za viníky na jedné straně „progresivisty“, na straně druhé „liberální média“ s tím, že „začíná politická válka.(1)“ Z úst slovenských vládních představitelů zazněly slova o tom, že je Slovensko „na prahu občanské války(2).

A i dnešek ukazuje, že dlouhodobě polarizační politickou kulturu na Slovenska posunuje atentát na předsedu vlády Fica na zcela novou úroveň.

Například bývalý soudce a neúspěšný kandidát na prezidenta, Harabin, kterého by koaliční SNS chtěla dostat do soudní rady, prohlásil, že je třeba podat návrh na rozpuštění Progresivního Slovenska, tedy nejsilnější opoziční strany. Za atentát na Fica podle něj nesou odpovědnost „mainstreamoví prestituti, politické nevládky, progresivní komedianti a politici opozice, kteří soustavně ohlupují veřejnost smyšlenými kauzami a hecují davy na náměstích(3)“.

Úplně stejné noty se jedou už i tady u nás. Česká populistická scéna střelhbitě nachází viníky nejen v opozici slovenského premiéra, ale i ve všech jeho kriticích a samozřejmě i našich médiích, jako by od Harabina a podobných bláznů opisovala. I u nás se skrze atentát útočí na média a vládní politiky.

Dovolím si k tomu jednu poznámku, respektive citaci z Tyranie od Snydera(4):

„Když nastane, co bylo nemyslitelné, zachovej klid.

Moderní tyranie je cílená manipulace se strachem. Až dojde k teroristickému útoku, měj na paměti, že autoritáři podobné události využívají k utužení moci. Nenadálá pohroma, která vyžaduje zrušení brzd a protivah, rozpuštění opozičních stran, pozastavení svobody vyjadřování, práva na spravedlivý proces a tak dále, je starým trikem z hitlerovské učebnice.

Chvilkový šok umožňuje nastolit celou věčnost poroby. Přirozený strach a úzkost nás nesmějí dohnat ke zničení stávajících institucí. Odvaha nespočívá v tom, že se dotyčný nebojí nebo necítí strach. Tkví v tom, že člověk okamžitě – hned v momentu útoku, kdy je to nejobtížnější – rozezná manipulaci se strachem a vzepře se jí.”

Držím Slovensku palce, aby se tomu vzepřít dokázalo.

-- ZDROJE

  • 1 - https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/danko-obvinil-ze-strelby-na-fica-novinare-nestupnujte-napeti-vyzyva-simecka-349240
  • 2 - https://echo24.cz/a/Hw3A4/zpravy-zahranici-strelba-na-slovenskeho-premiera-roberta-fica-rozdelene-slovensko
  • 3 - https://www.aktuality.sk/clanok/qG2Xtlp/treba-podat-navrh-na-rozpustenie-progresivneho-slovenska-tvrdi-harabin-podporuje-ho-machala/
  • 4 - SNYDER, Timothy. Tyranie: 20 lekcí z 20. století. Přeložil Martin POKORNÝ. V Praze: Paseka, 2017. ISBN 978-80-7432-838-1.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz