Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zemanova nesmrtelnost à la Kundera

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Haim Zach / Government Press Office of Israel, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Je to už šest let, co president Zeman obřadně spálil obří červené trenýrky v zahradách Pražského hradu. Pojďme si to připomenout.

Článek

Hned zkraje si připomeňme, o co v kauze Zemanových rudých trenek šlo: Kauza rudých trenýrek, také nazývána jako prezidentovo špinavé prádlo, byla recesistickým projektem trojice výtvarníků, Davida Honse (uměleckým jménem Roman Týc), Filipa Crháka a Matěje Hájka, hlásící se k diverzně umělecké skupině Ztohoven. Umělci v září 2015 vylezli na střechu Pražského hradu, kde ze stožáru sundali standartu prezidenta republiky a místo ní pověsili obří rudé trenýrky, aby tak vyjádřili nespokojenost s vládou prezidenta Miloše Zemana. Ředitel ochranné služby a velitel Hradní stráže byli odvoláni, jelikož nedokázali činu zabránit.

Představitelé Hradu tehdy požadovali pro výtržníky přísné tresty, soudkyně jim ale nevyhověla.1

Ano, skutečně to se v naší zemi tehdy dělo. K neuvěření, viďte.

Kunderovská reflexe

Před těmi šesti lety jsem k tomu napsal: Při sledování Zemanova obřadního pálení červených trenek jsem si vzpomněl na Kunderův román Nesmrtelnost.

Konkrétně na to, jak u dveří jedné z postav – jistého poslance Bernarda Bernarda – zazvoní zavalitý muž, vstrčí mu do ruky lepenkovou rouru a trvá na tom, aby jí otevřel. Bertrand tak učiní a uvnitř najde diplom, na kterém je úhledným písmem v krásných barvách napsáno: „Bernard Bertrand byl jmenován totálním oslem.“

Bernarda to naprosto vykolejí. Ještě aby ne, když ví, že „jediná skutečnost, až příliš lehce uchopitelná a popsatelná, je náš obraz v očích jiných. A nejhorší je, že nejsi jeho pánem. Nejdřív se ho snažíš sám malovat, pak ho chceš aspoň ovlivňovat a kontrolovat, ale marně: stačí jedna zlomyslná formule a jsi navždy proměněn v truchlivě jednoduchou karikaturu.“

Včerejší pálení téhle karikatury prezidentem Zemanem naznačilo, že právě ty červené trenky, které před třemi lety zavlály nad Hradem, se staly přesně tou trapnou nálepkou, která navždy proměnila svého nositele. Že právě trenky jsou kunderovskou nesmrtelnou karikaturou, kterou Zeman nemůže přenést přes srdce a zapomenout, protože se staly jeho bolestivě směšným symbolem.

Takže jestli jste dočetli až sem a čekáte na pointu, anebo chcete-li vysvětlení té prapodivné podívané, která se na hradě včera odehrála, poskytne ho zase Kundera ústy další románové postavy – Paula: „Když je člověk jmenován oslem, začne se chovat jako osel.“

A já bych si moc přál, aby tahle karikatura už jednou provždy charakterizovala Zemanovu parodii na prezidentství.

Zdroje:

KUNDERA, Milan. Nesmrtelnost: román. Vydání čtvrté. Brno: Atlantis, 2016. ISBN 978-80-7108-362-7.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Trenky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz