Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zloději pláčou – při tichých Silvestrech se už nekrade

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Jako člověk mám bujaré Silvestry rád, jako bezpečák je musím nenávidět – vždycky jsou spojené s incidenty a houkajícími alarmy. Letošní oslavy byly ale suverénně nejtišší za mnoho let. A volno si dali i zloději.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) koncem prosince požádal představitele obcí, aby nepořádali silvestrovské ohňostroje, a k omezení zábavní pyrotechniky vyzval i ostatní lidi. Nakolik tahle výzva doopravdy zabrala? Díky datům z dispečinku Securitas, který hlídá 12 000 objektů s elektronickým zabezpečením po celé České republice, mám na tuhle otázku celkem statisticky přesnou odpověď. Pyrotechnika totiž často v domech a průmyslových nebo kancelářských objektech rozhouká alarmy – a čím více petard na Silvestra, tím víc máme falešných poplachů.

Přesně o 32 % tišší Silvestr než v roce 2022

Hlučnost silvestrovských oslav celkem setrvale klesá, to je celkem jasné. Už minulý rok nebyl špatný, ale přesto jsme v době 24 hodin kolem Silvestra museli uskutečnit 238 výjezdů zásahové jednotky. Obvykle to je proto, že zábavní pyrotechnika spustí alarm, který bezpečnostní agentura musí jet prověřit. Kontrola ukáže, že to byl „jen Silvestr“, a tím celá událost končí.

A kolik takových výjezdů máme v evidenci letos? Pouze 161 – tedy pokles o úctyhodných 32 %. Výzva ministra, místní vyhlášky měst a hlavně pieta kvůli tragické události na FF UK tedy objektivně způsobila, že lidé neslavili tak hlučně jako dřív. A to srovnáváme jen s minulým rokem, přitom všechny předchozí roky v uplynulém desetiletí byly ještě hlučnější. A když se podívám do záznamů našeho dispečinku ještě dál, třeba do roku 2008, najdu číslo 409 výjezdů za poplachy, tedy o 61 % víc než letos!

Ticho zlodějům nepřálo

Obvyklé varování před Silvestrem vždy znělo: dávejte si pozor, zlodějské bandy využívají hluk z pyrotechniky a ohňostrojů k tomu, aby se snadno a nepozorovaně vloupaly do rezidencí a jiných objektů. Potvrdilo se to letos? Naštěstí ne. O silvestrovské noci jsme neevidovali ani jeden pokus o vloupání do střeženého objektu, všechno to byly jen falešné alarmy. To samozřejmě neznamená, že bychom měli přestat být ostražití, ale zpráva je to dobrá. Ticho na Silvestra evidentně svědčí jak domácím mazlíčkům, tak bezpečí našich domovů a firem. A co se týče počtu vloupaček, daleko rizikovější jsou například letní měsíce dovolených, spíš než jedna bujará noc na přelomu roku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz