Hlavní obsah
Umění a zábava

Adoptovala 600 dětí a stanovila 10 Guinessových rekordů, aby je zachránila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Think Rich Films

Když byly Marii dva roky, zemřela jí máma. Adoptovala ji jejich hospodyně jako své osmé dítě. Vlila do ní lásku a víru, jako by byla její vlastní, a zažehla v ní nezlomnost, která ji provází dodnes.

Článek

Tento start do života se stal pro Portugalku Marii Conceição základním kamenem pro každý jeden další její krok. A že těch kroků dosud za život ušla miliony – přesněji – uběhla je. Ačkoli nedokončila ani šestou třídu základní školy, tepala v jejím srdci touha být nejlepší jakou může být v čemkoli, do čeho se pustí.

Její první sen bylo stát se nejlepší uklízečkou, jakou lze. Vzorem jí byla právě ona služebná, která ji ve dvou letech adoptovala, stala se její druhou mámou, a zasela do Marie přesvědčení, že může dokázat cokoliv si jen dokáže představit, čemu uvěří a pokud vytrvá a nenechá se zlomit překážkami, nepřízní ani prozřetelností.

Když bylo Marii 9 let, její druhá máma zemřela také. O tři roky později už se Maria musela uživit sama. Jediné, co uměla, bylo právě uklízení. Vrhla se do něj a šla si za svým snem, být nejlepší, jaká jen může. Jednou při úklidu u klientů v televizi uviděla reklamu letecké společnosti Emirates, která právě nabírala nové letušky. Stála bez dechu před obrazovkou. Náhle spatřila, že může dokázat ještě víc, mít se lépe a procestovat celý svět.

Přihlásila se do výběrového řízení a v den pohovoru jako jediná ze 100 uchazeček přišla rovnou oblečená v kostýmu letušky. Nešla to zkusit. Šla to místo získat. Ten den vybírali ze všech kandidátek pouze dvě. A vybrali si Marii. Její přístup a odhodlání, pečlivost a neúnavnosti bez obtíží zastínily vroubek, že neměla potřebné vzdělání.

Maria Conceição se ze dne na den dostala z prostého příbytku do pětihvězdičkových hotelů. Díky svému nasazení a filozofii být nejlepší, jaká může být, byla brzy povýšena, aby pečovala o cestující v první třídě Emirates. Byla obklopena bohatstvím, ze kterého přecházel zrak.

Vše se ale změnilo, když jednou po příletu do Dubaje, kde její trasa končila, nastoupila na let do Bangladéše, aby si udělala pár dnů volno. Procházela se hlavním městem Dháka a po pár hodinách se ocitla na okraji místního slumu. Od horizontu k horizontu se tísnily polozbořené domečky, stany, plechové boudy a mezi nimi pobíhaly děti bez budoucnosti. Rodiče jim měli sotva co dát do úst natož jim předat jakékoliv vzdělání, které by jim dalo naději na lepší život.

Marii tento obraz zasáhl hluboko v srdci a cítila, že s tím někdo musí něco udělat. A jak už to tak v životě bývá, pokud člověk pocítí, že by s něčím měl někdo něco udělat, pak právě on je ten někdo. V roce 2005 založila iniciativu pro vzdělávání dětí ve dháckém slumu a pustila se do práce se stejným nasazením, jaké měla, když byla „jen“ uklízečka a pak letuška Emirates.

Ve Spojených arabských emirátech našla štědré sponzory, díky kterým mohla částečně adoptovat 600 dětí ze slumu, jejichž rodiče se jí povedlo přesvědčit, že tak svým dětem dají lepší život, než mají oni. Mnozí ji odmítali nebo vyháněli, ale byli takoví, kteří věděli, že má pravdu a uvěřili jí – bylo to 101 rodin. Maria založila ve Dháce školu s ubytovacím zařízením pro děti školního věku a v roce 2007 získala ocenění Nejvýjimečnější a nejtvořivější Evropanka roku.

Šok přišel v roce 2008, kdy začala světová ekonomická krize. Ze Spojených států se rozlila do celého světa a potůčky peněz od dárců začaly vysychat. Brzy bylo jasné, že je zle. Do roka musela Maria celou organizaci zavřít a všech 600 dětí poslat zpět na ulici. Byla to nejtěžší chvíle jejího života. Snažila se získat peníze ze všech stran, ale nestačilo to. Neměla hlas, nebyla celebrita, nebyla známá.

Maria věděla, že potřebuje na svůj záměr upoutat pozornost světa, aby získala nové sponzory. Rozhodla se proto, že vystoupí na Kilimandžáro. Pozornost to ale nevzbudilo. Poté naplánovala, že pro získání peněz pro své děti uběhne maraton. Ukázalo se ale, že pro běh nemá vůbec žádné fyzické předpoklady. Nakonec našla trenéra, který byl ochoten ji učit, protože byť na to neměla fyzicky, měla na to mentálně. Byla nezlomná.

O rok později, v roce 2011, Maria uběhla sedm maratonů za sedm dní a k tomu došla na Jižní pól. Do svého záměru dala všechny své síly. A pokračovala dál. V roce 2013 zdolala Mount Everest, Jižní pól a Severní pól a zaběhla za pouhých šest týdnů sedm ultra maratonů na sedmi kontinentech, pak sedm maratonů na sedmi kontinentech za 11 dnů, a nakonec sedm ultra maratonů za sedm dnů. Získala si pozornost tolika podporovatelů, že mohla obnovit školu v Dháce, ze které je dnes jedna z nejlepší škol v zemi. Do dnešního dne Maria stanovila 10 Guinessových rekordů, aby získala zdroje pro své děti. Ten nejnovější je z roku 2022, když v USA vyhrála legendární triatlon IRONMAN® 70.3 v čase 34 hodin 35 minut a 59 vteřin.

Ačkoli Maria nikdy své vlastní děti neměla, probudila v sobě sílu mateřství, díky němuž se stala druhou mámou 600 dětí, kterým dala lepší budoucnost. Mnohé z nich dnes studují na nejlepších univerzitách na světě.

Její příběh je spolu s dalšími příběhy úžasných žen a mám zachycen v nádherném filmu Mámy na vzestupu, jehož celosvětová premiéra se uskuteční na konci ledna v České republice a osobně jej uvede jeho režisér Scott Cervine. Vstupenky si stále ještě můžete zakoupit zde: www.mamynavzestupu.cz a kromě samotné premiéry filmu Mámy na vzestupu se můžete těšit na inspirativní panelové diskuse českých mám na vzestupu, které se staly patronkami světové premiéry: Kamila Paličková, Lilia Khousnoutdinova, Gita Hassmannová, Denisa Říha Palečková, Andrea Považanová, Veronika Machat, Šárka Loraniia nebo Yvetta Hlaváčová Tulip.

Přeji vám bohatství ve všech aspektech života, s úctou Petr Štěpánek | Producent & Vydavatel MyslenimKBohatstvi.film | Kreativní konzultant filmu Mámy na vzestupu | Ambasador Napoleona Hilla

Zdroje: Think Rich Films; Limitless Production; www.mamynavzestupu.cz

Foto: Mamynavzestupu.cz

Pozvánka na světovou premiéru filmu Mámy na vzestupu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz