Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Proč práce zadarmo vydělá nejvíc peněz

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva | Getty Images

V dnešní době lidi nejvíc zajímá, kolik dostanou za práci zaplaceno. Zejména mladí lidé si dnes činí nároky na to, že jejich pouhá existence si zaslouží šestimístnou výplatu.

Článek

Těmto mladým lidem nedochází, že svému zaměstnavateli musí na oplátku doručit vyšší hodnotu, než kolik peněz po něm chtějí, protože jinak pro něj budou ztrátovou položkou.

Četl jsem bezpočet životních příběhů velikánů dějin, úspěšných podnikatelů a dokonce i umělců, kteří se na počátku své kariéry rozhodli, že budou pracovat zadarmo. A to jim vyneslo jmění. Jak je to možné? Pečlivě a s rozmyslem si totiž vybrali, pro koho přesně zadarmo pracovat budou.

To, kolik totiž dostanete za svou práci zaplaceno, ztrácí veškerý význam, pokud máte možnost zdarma pracovat pro někoho, od koho se toho můžete naučit tolik, že to vaši kariéru vystřelí do úplně jiných rozměrů.

Takto svoji kariéru akceleroval mladý žurnalista Napoleon Hill, když šel zadarmo pracovat pro Andrewa Carnegieho – nejbohatšího muže Ameriky. Z Hilla se stal slavný autor osobního rozvoje. Jeho knihy Myšlením k bohatství se prodalo přes 100 milionů výtisků.

Takto svoji kariéru akceleroval snílek a tulák Edwin C. Barnes, když šel zadarmo pracovat pro Thomase Edisona – největšího vynálezce té doby. Barnes se o pět let později stal obchodním partnerem Edisona a vydělal miliony dolarů.

Dokonce takto svoji kariéru akceleroval již úspěšný a bohatý Ramy El-Batrawi, když rozprodal veškeré své jmění a veškerou hotovost - 50 milionů dolarů – během dvou let utratil za to, aby přesvědčil Andana Kashogiho, nejbohatšího muže na světě, aby mu dovolil pro něj zadarmo pracovat. Ramy El-Batrawi se díky tomu stal do deseti let dolarovým miliardářem.

A takových příběhů si můžeme povyprávět stovky a tisíce. To nejcennější, co můžete vydělat prací pro někoho opravdu úspěšného, totiž nejsou peníze, ale jeho způsob myšlení. Můžete donekonečna číst, jak myslí milionáři a miliardáři, ale nikdy to nepřekoná to, když si vybojujete příležitost pro ně pracovat a být s nimi v přímém kontaktu.

Zřejmě budete překvapeni, když vám prozradím, že existují miliardáři, a není jich málo, kteří na počátku své kariéry byli ochotní platit ze svých úspor za to, aby pro někoho konkrétního mohli pracovat zdarma.

A abych předešel všem možným námitkám, že taková honba za penězi může člověku zkazit charakter, povím vám své osobní svědectví. Mezi úspěšnými a bohatými lidmi nacházím stejně velké procento těch, kteří mají správné hodnoty a rovný charakter, jako mezi těmi, kdo bohatí a úspěšní nejsou. Ten poměr je prostě stejný. Na bohatých je to možná jen víc vidět.

Mám tedy na vás otázku, kolik peněz byste byli ochotní zaplatit za to, abyste mohli rok pracovat zdarma třeba osobně pro Warrena Bufetta? Elona Muska? Oprah Winfreyovou? Tomáše Čupra? A naučili se tak myslet a rozhodovat jako oni…

Vyzkoušejte si to. Vyhlídněte si tři lidi, kteří mají úspěch, jsou bohatí, mají charakter, líbí se vám jejich hodnoty, a běžte se jich zeptat, co byste pro ně mohli zadarmo dělat. Možná se ukáže, že nemáte dostatečné znalosti a dovednosti na to, aby vás vůbec nechali pro ně pracovat zadarmo. Tak si potřebné znalosti a dovednosti vypěstujte.

Toto je největší urychlovač úspěchu, který existuje. S úctou Petr Štěpánek | Producent & Vydavatel Myšlením k bohatství | Spoluzakladatel Festivalu Bohatství v Třebíči, který se bude konat 10. srpna 2024 v Třebíči a bude současně v přímém přenosu online.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz