Hlavní obsah
Názory a úvahy

Klimatické peklo přichází do Česka. Výheň sáhne až do sklepení domů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Britská předpověď věští pro Česko apokalypsu. Přesně tyto a další titulky zesměšňují naši zemi před zbytkem světa. A lidé je hltají. Stali jsme se oběťmi meteo manipulace strachem.

Článek

Redaktoři, kteří zápasí o naši pozornost na internetu a v médiích, se v posledních měsících předhání v tom, kdo vymyslí drsnější nesmyslný popis počasí. Děsí nás a současně dopují přesvědčením, že jsme výjimeční a speciální, protože to, co nás postihuje, je tak strašlivé, že se můžeme oprávněně litovat. My nebozí Češi v srdíčku Evropy, prší nám tu, fouká, padají krupky a na sluníčku je v létě teplo.

Když jsem před týdnem četl, že Česko sežehnou 31stupňová vedra, musel jsem se smát a kroutit hlavou. Chvíli jsem přemýšlel, zda to není nějaká recese. Tak bizarní titulek jsem nečetl pěkně dlouho. Jsou si autoři takových článků o počasí vědomi toho, že na světě se dějí mnohem dramatičtější události?

Nechci snižovat lidské neštěstí ani to, že někde voda něco zaplaví, ale dělat z toho drama a z naší krásné země vyrábět klimatický pupek světa, je opravdu neuctivé a současně směšné ve světle toho, jaké přírodní živly a extrémy počasí zažívají jinde.

Před rokem a půl v Turecku a Sýrii při zemětřesení zemřelo v jediném dni 53 tisíc lidí a 120 tisíc bylo zraněno. Jak si vůbec nějaký pisálek v českých médiích může dovolit v titulcích o obyčejném počasí používat slova vyhrazená pro fatální tragédie jako byla tato? Jako že nás drtí živly a počasí? No styďte se!

V pákistánském Karáčí před týdnem jen za úterý zemřelo vedrem 141 lidí, protože byla 50stupňová vedra. A my si při svých třiceti stupních stěžujeme? A ještě hltáme ty titulky jako životní drama? Je tohle normální?

Není v pořádku psát, že nás spálila vlna veder, když se u nás ani suchá tráva sama nevznítí. A když, tak vzácně. Před čtyřmi lety v Austrálii požáry zlikvidovaly plochu o velikosti více než dvojnásobku České republiky a uhořelo na ní přes jednu miliardu zvířat a 33 lidí.

Ano, měli jsme tady tornádo. Buďme vděční za každý rok, kdy na nás neudeří. Před 13 roky v USA jediné tornádo zabilo 324 lidí. Nesnižuji naši tragédii. Ale nelíbí se mi, jak nesoucitně ji naše ega zveličují.

U nás napadá pár krupek jako každý rok. Ale ve světě každý rok kroupy velké jako pěst ubuší k smrti mnoho lidí a způsobí škody v řádu miliard dolarů. V Africe existuje město Kericho, kde kroupy padají z nebe v průměru 50 dnů v roce. Naše krupky jsou za pár desítek minut rozpuštěné. Jsou místa na světě, kde se rozpouští celé dny, protože jsou tak velké.

Položte si otázku, proč jste klikli na tento titulek a začali číst? Prahne váš senzacechtivý mozek po dramatu a prožívání výjimečnosti? Třeba ne, jen jste byli zvědaví. Co kdybychom místo snahy být výjimeční dramaty o počasí, se každý raději zvedli, šli dělat něco hodnotného a naši zemi dostali zpět mezi TOP nejvyspělejší ekonomiky světa, kam jsme před sto roky patřili?

Pod článkem nechám otevřenou diskuzi a budu rád za vaše pohledy na toto téma. Přeji vám bohatství ve všech aspektech života a nenechte se vláčet titulky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz