Hlavní obsah
Seberozvoj

Ovládáte umění války se strachem? Zajistěte si nad ním snadné vítězství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Již Sun Tze ve svém Umění války, které zaznamenal na bambusové svitky v 6. století před Kristem, poukazuje na fakt, že jednou z prvních věcí, které potřebujete k vítězství, je poznání svého nepřítele.

Článek

Poznání svého nepřítele znamená vědět, kdo je, kde je, proč tam je, co tam dělá, odkud přišel a kam kráčí. To vše jsou otázky v jejichž odpovědích je ukryta cesta k vítězství. Strach není složitý nepřítel, ve skutečnosti je to ideální nepřítel. Jednak mu schází mozek a byť jen ždibec intelektu a také je zcela odkázaný na vás – pokud ho nenakrmíte, umírá. Miluje vaši pozornost a v tom je jeho slabost, má sangvinické sklony věci přehánět a dělat je většími než jsou. Zkrátka, těžko byste hledali ve svém okolí někoho, kdo má tolik slabých stránek. A proto nemá žádný smysl dát mu do rukou opratě vašeho života.

Opakem strachu je víra v to, že můžete, a ti dva mají mnoho společného, oba jsou přesvědčeni, že něco, co není vidět, se stane. Víra má dokonce podobné vlastnosti jako strach. Jednak jí schází mozek a byť jen ždibec intelektu a také je zcela odkázána na vás – pokud ji nenakrmíte, umírá. Jak ti dva vypadají? Strach je malý netvor opeřený výmluvami a vycpaný lží. Víra je statečné zvířátko opeřené odhodláním a vycpané nadějí. A váš úspěch v životě bude přímo úměrný tomu, kolik kterému věnujete času. Čas a myšlenky jsou jejich jedinou potravou. Pokud jimi krmíte strach, roste. Pokud jimi krmíte víru v to, že něco můžete, roste.

Jaká je jejich vytoužená hierarchie – strach touží být vaším pánem a kdykoli mu ustoupíte, stává se silnějším. Víra je naopak poddaná a hledá svého pána, kdykoli se jí nevzdáte, stává se silnější. Vy jste tam někde mezi nimi a rozhodujete se, zda poslechnout štěkot strachu nebo volání víry. U obou jste to ale vy, kdo mezi ně rozděluje proviant a vitalitu. Jste to vy, kdo jim dává sílu se projevit.

O co jim jde. Strach má za cíl pouze udržet status quo, neboli nic neměnit. Okamžitě si zvykne na jakoukoli vámi vytvořenou přítomnost a chce ji zachovat, doslova vás v ní hibernovat. Z toho důvodu mají vězni strach ze svobody a svobodní lidé strach z vězení. Zaměstnaní strach z podnikání, podnikatelé strach ze zaměstnání. Poraženci mají strach začít a úspěšní mají strach přestat.

Víra v to, že něco můžete, naopak způsobuje neustálý rozvoj a růst. Kde bychom byli, kdyby Edison neměl víru, že může vyrobit žárovku… Ford víru, že může vyrobit auto… Columbus víru, že může najít pevninu.

V Bibli se celkem třistapětašedesátkrát vyskytuje spojení: „Neměj strach.“ Je-li tam tolikrát, jistě je to myšleno vážně. Pěstujete-li strach, sklidíte neštěstí a konformitu. Pěstujete-li víru v to, že můžete, sklidíte bohatství - nejen peněžní ale bohatství ve všech aspektech života.

Napoleon Hill věnoval principu víry celou jednu kapitolu ve svém legendárním díle Myšlením k bohatství. Píše: „Víra je věčný elixír, který dává život, sílu a dynamiku myšlenkovému impulsu.“ a později uvádí toto fundamentální prohlášení: „Je všeobecně známo, že člověk nakonec UVĚŘÍ čemukoliv, co si opakuje, ať už to je, nebo není pravda. Pokud si člověk neustále opakuje nějakou lež, nakonec tuto lež přijme jako pravdu. A navíc, UVĚŘÍ, že to je pravda. Každý člověk je tím, čím je, kvůli PŘEVAŽUJÍCÍM MYŠLENKÁM, kterým dovolí, aby obývaly jeho mysl.“

A zde je můj osobní tip na jednu výbornou větu, kterou má smysl si opakovat tak dlouho, dokud jí neuvěříte: „Každý den se mi ve všech směrech daří lépe a lépe.“ Budete-li si ji opakovat dostatečně dlouho, začnete jí věřit. A vaše víra zapříčiní změny ve vašem smýšlení a jednání, kvůli kterým se vám opravdu začne dařit lépe. Vždyť platí, že každý svého štěstí strůjcem. A tak se s vámi dnes rozloučím se s vámi slovy Ježíše: „Podle vaší víry se vám staň.“

Přeji vám bohatství ve všech aspektech života. S úctou Petr Štěpánek | Producent & Vydavatel Myšlením k bohatství

Zdroj: kniha Umění války | SunTzu; kniha Bible; kniha Myšlením k bohatství | 1937 První vydání | Napoleon Hill; film Vzepřít se obrům (Facing the giants)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz