Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Návod pro muže, jak pečovat o cyklickou ženu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Proniknout do ženského cyklu umožní každému muži navázat mnohem hlubší, pevnější a intimnější vztah se svojí ženou. Když pochopí, že její nálada je odraz přírody samotné, začne k ní mít větší úctu.

Článek

Ženské tělo je mnohem více spojené s rytmickým koloběhem přírody než tělo mužské. Muž je stabilnější, pevnější, silnější a v mnohém připomíná spíše neživou skálu. Žena se proměňuje jako čtvero ročních období. Na rozdíl od přírody ale tento koloběh čtyř období zvládne ženské tělo protočit za jediný měsíc. To znamená dvanáctkrát do roka. Ano, mluvíme o ženské cykličnosti, které většina mužů nerozumí, a proto o svou ženu nedokáží pečovat tak, jak potřebuje. To se ale tímto návodem změní.

Žena je jediná v celé říši savců, která má menstruační cyklus na rozdíl od ostatních z tajuplného důvodu navázaný na naše nejbližší kosmické těleso – měsíc. Proto mimochodem měli naši předci pro menstruaci krásný výraz „měsíčky“. Menstruační cyklus totiž trvá obvykle 28 dní a skládá se ze čtyř týdenních fází.

Stejně jako se mění měsíc na noční obloze, i děloha ženy má svůj úplněk, svou fázi ubývání, svůj nov a svou fázi plnění. Je to přírodní koloběh, který se silně promítá do emocí, které žena prožívá, a každý muž by se měl naučit tyto týdenní fáze cyklu poznávat, rozumět jim a namísto shazování ženských nálad vědět, že v každé z těchto fází má žena konkrétní potřeby a on jako muž svůj úkol a možnost je naplnit.

Nejdříve si v rychlosti všechny čtyři fáze popíšeme a na konci vám předám, co přesně od vás žena v té které fázi potřebuje.

Nejsnáze rozpoznatelnou fází ženského cyklu je pro muže menstruace neboli úplněk. Děloha ženy se naplnila a potřebuje se vyprázdnit a vyčistit. Ženy svoji menstruační krev zachytávají do tampónů, dámských vložek, kalíšku nebo menstruačních kalhotek. Pokud některou z těchto pomůcek zpozorujete, víte, že žena právě prochází týdenní fází menstruační. Může být unavená, nebo dokonce vyčerpaná. Je zranitelná a všechno jí zabere více času.

Po fázi menstruační přichází fáze výkonná, ve které je děloha ženy vyprázdněna, očištěna od staré stélky a regeneruje. Z ženy jako by spadla všechna tíha a má chuť jednat, tvořit, pracovat, produkovat výsledky. Je plná síly. Vše jí jde od ruky. Je výkonná.

Po týdnu ve výkonu se přihlásí ke slovu děloha ženy, která už zregenerovala a cítí se prázdná. Touží být naplněna životem a mužem. Začíná fáze ovulační neboli nov. Obloha je plná hvězd a žena je romantická, svůdná, miluje a touží se milovat. Je plodná. Tato fáze menstruačního cyklu bývá u mužů nejoblíbenější, protože jejich žena se mění v milenku z říše snů. Paradoxně je ale sladká jen tolik, nakolik dokázal muž o ženu pečovat v ostatních třech fázích cyklu.

Poslední, čtvrtá fáze, je premenstruační neboli dorůstající měsíc. Pokud nedošlo během ovulace k oplodnění, děloha prochází zklamáním. Její poslání nebylo naplněno a místo novým životem se plní stélkou. V této fázi se žena plní nespokojeností, zlobou, snadno se naštve a třeba i bezdůvodně na muže štěkne. Všechno ji štve stokrát víc než jindy. Po týdnu ale nastává znovu úplněk a čas menstruace.

Pokud se muž naučí tyto čtyři fáze rozlišovat, vnímat a rozumět potřebám, které žena v ten který týden cyklu má, hluboce to upevní jejich vztah. Není to záruka na šťastný život, protože k němu je potřeba, aby partneři souzněli hodnotově, svými zájmy, představami o budoucnosti a životní filosofií, ale pokud tyto pilíře ve vztahu máte a k tomu přidáte správnou péči o svoji ženu v jednotlivých fázích cyklu, budete s ní mít nebe na zemi.

Zde je přesný popis toho, co žena od muže potřebuje v jednotlivých fázích cyklu:

Fáze Menstruační = žena potřebuje, aby ji muž ochraňoval a vytvořil jí prostor bezpečí a klidu.

Fáze Výkonná = žena potřebuje, aby ji muž podporoval a dal jí volnost.

Fáze Ovulační = žena potřebuje být mužem milována, a aby jí vytvořil prostor lásky a něhy.

Fáze Premenstruační = žena potřebuje, aby jí muž dal prostor plně se vyjádřit.

Zdaleka nejčastější chyba, kterou muži dělají, že ve fázi premenstruační, kdy je na ně žena štěkavá, se urazí a naštvou a pak ve fázi menstruační jí vrací to, jak na ně byla ošklivá. V té nejzranitelnější fázi ji zraňují a tím způsobují, že o dva týdny později, ve fázi ovulační, se jim žena milostně neotevře. Její květ zůstává zavřený, muž je z toho frustrovaný a o týden později v premenstruační fázi od ní dostane ještě větší kapky. A takto se rozběhne kolečko deprivace, ve kterém se oba partneři ztratí. Nakonec nejčastější poloha, kterou spolu v posteli provozují, je zády k sobě.

Milí muži, přeji vám, abyste měli po boku ženu, se kterou hodnotově, zájmově a intimně ladíte, a abyste investovali mnoho pozornosti do péče o ni v její cykličnosti. Zdaleka největším pozemským zdrojem síly pro muže je totiž jeho žena. Vyšší už je jenom Bůh.

Pod příspěvkem je otevřená diskuze k tomuto tématu. Budu se v ní na vás těšit. S úctou Petr Štěpánek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz