Hlavní obsah
Seberozvoj

Klíč k úspěchu i selhání ukrytý ve vaší všední rutině

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Nejmocnější zbraní úspěchu je nejmenší stavební jednotka lidského života. Není to rok, není to měsíc, není to den, není to hodina, není to minuta. Je to něco úplně jiného.

Článek

Před lety jsem v Ostravě uskutečnil rozhovor s jedním velmi úspěšným obchodníkem. Měli jsme stejný pohled na úspěch a ani jednoho z nás to nepřekvapilo. V jednu chvíli vzal obchodník papír a nakreslil vedle sebe dva obrázky. První byl ciferník s ručičkami, druhý přesýpací hodiny. Ukázal na ciferník a řekl, že k pouhému přežívání nám stačí chápat život jako vteřiny, minuty, hodiny. Pokud ale chceme žít, je potřeba začít vidět život takový, jaký je. Je ho jen velmi omezené množství a ukázal na přesýpací hodiny.

V historii planety Země je váš život jen krátkým zábleskem. Brzy přijde chvíle, kdy se zrníčka písku vašeho času dosypou a vaše dny budou sečteny. Je na vás, zda výsledný součet bude průměr, nebo překrásná jízda, na níž není čeho litovat.

A tak pokud chcete život prožít a pohár štěstí vypít do dna, pohlédněte na nejmenší stavební jednotku lidského života. Jsou jí vaše zvyky. Skládá se z nich totiž celý váš život. Ukažte mi, jaké jsou vaše všední zvyky, návyky a rutina a já vám přesně povím, kde díky nim budete za rok, za pět let, za deset let.

Zvyk je to, co děláte a už na to ani nemyslíte. Je to, jak si zapínáte hodinky, jak řídíte vůz, zda po ránu cvičíte, nebo co jíte, kdy to jíte a jak to jíte. Tyto zvyky možná mají pramálo společného s úspěchem, ale co třeba zvyk usmívat se na druhé, číst každý den dvacet stran z knihy osobního rozvoje, chodit zpříma, zvyk častěji někoho obejmout, být vděčný, odpouštět. To jsou jen některé zvyky, které mají sílu změnit budoucnost s přinést vám větší úspěch.

To, co člověk dělá denně, je to, čím se stává trvale. Úspěch není otázkou velkých skoků, ale toho, že děláte každý den jen o pár centimetrů delší kroky než všichni ostatní, a tím za rok dojdete o kilometry dál.

Ještě dnes, právě teď můžete ovlivnit celý váš další život, když se rozhodnete osvojit si nový zvyk, který vede k úspěchu. Samotné rozhodnutí ale nestačí. Je nutné, aby bylo následováno závazkem v délce 30 dní. Třicet dní, kdy budete v pokušení odložit to na zítra. Třicet dní, kdy možná budete pochybovat o výsledku a překonávat odpor nezvyku. Ale na úplném konci přivítáte do svých služeb nového loajálního sluhu, dobrý zvyk.

Pak vezmete následujících třicet dní a vybudujete si další. Zvyk za zvykem začnete ohýbat vyjeté koleje vašeho života směrem, který povede k dosažení vašich snů. Za rok můžete být o 12 zvyků bohatší a být jiný člověk.

Zde jsou tři tipy na zvyky, které si můžete snadno osvojit a udělat si z nich všední rutinu pro změnu svého života k lepšímu a dosažení úspěchu:

1) Kdykoli se díváte do zrcadla, pohlédněte do svých očí a řekněte si: „Děkuji za můj život.“

2) Nasaďte úsměv. Nemusíte k tomu mít důvod. Pokud se ale usmívat začnete, důvod si vaše mysl rychle najde.

3) Než otevřete sociální sítě na deset vteřin zadržte, nadechněte se a vydechněte a pak se sami sebe zeptejte, zda vás to posune blíž k vysněnému úspěchu.

Každý opakovaný čin se stává zvykem. Zvyk je stavebním kamenem charakteru. A charakter je pilířem lidského osudu.

Nečkejte až přijde instantní den, který jen zalijete horkou vodou a váš život se náhle změní k lepšímu. Pokud chcete dosáhnout úspěchu, sepište si seznam zvyků, které k němu povedou, vyberte jeden a do něj se dnes pusťte. Jste jen několik zvyků vzdáleni od uskutečnění svých snů.

Přeji vám bohatství ve všech aspektech života. S úctou Petr Štěpánek | Producent & Vydavatel Myšlením k bohatství

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz