Hlavní obsah
Umění a zábava

Mámy na vzestupu: Celosvětová premiéra filmu o mateřství startuje z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mamynavzestupu.cz

V panelech také vystoupí: Kamila Paličková, Gita Hassmanová, Denisa Říha Palečková a Lilia Khousnoutdinova

Kolikrát se stalo, že se v naší zemi odehrála celosvětová premiéra zahraničního filmu? A pokud se to stalo, kolik z takových filmů mělo ve svém středobodu téma a poslání tak veliké, jako je mateřství?

Článek

Když americký režisér Scott Cervine natáčel v roce 2017 svůj poslední film Myšlením k bohatství, jedna scéna ho zasáhla jako žádná jiná. V něm máma malého Thomase Edisona svému synovi přečte dopis, ve kterém jí ředitel školy sděluje důvod pro Thomasovo vyloučení:

„Váš syn je geniální. Naše škola pro něho už nestačí a nemá dost dobrých učitelů pro jeho rozvoj. Prosím, učte ho sami.“

A to také udělala. Svému synovi s nekonečnou trpělivostí, láskou a vytrvalostí dala vzdělání a základ víry ve své vlastní schopnosti, díky kterým se z něj později stal jeden z největších vynálezců naší doby.

Když si později, ve věku 57 let, Thomas Edison procházel staré truhly z pozůstalosti po své matce, objevil onen dopis, který ředitel školy jeho matce napsal a který si ona po zbytek svého života schovávala. Ve skutečnosti v něm stálo:

„Pani Edisonová, Váš syn je ztracený, mentálně nestačí a není schopen jasného myšlení. Proto jej vylučujeme z naší školy. S pozdravem ředitel Johnas Well.“

Thomas Edison si tehdy uvědomil hloubku moudrosti a velikost oběti, kterou pro něj jeho maminka vykonala. Nepřečetla Thomasovi to, co si myslel ředitel. Místo toho svému malému synovi řekla to, čemu věřila ona. Byla to nenápadná žena, která do svého dítěte promítla víru v jeho schopnosti změnit svět k lepšímu.

Foto: Think Rich Films

Z filmu Myšlením k bohatství

Režisér Scott Cervine byl tolik dojatý touto scénou, protože mu samotnému připomněla vše, co pro něj udělala jeho máma. Ten den se rozhodl, že svůj příští film věnuje všem mámám světa jako projev úcty a uznán a ukáže v něm hloubku, sílu a důležitost matek na budoucnost světa.

Na vystihnutí celé podstaty a všech barev mateřství by bylo třeba tisíc filmů, a proto se Scott rozhodl soustředit se na jeden aspekt – jak mateřství ženu promění a akceleruje její schopnosti uspět v čemkoli, pro co se rozhodne.

Dlouhých pět let piloval scénář, natáčel jednotlivé scény a rozhovory s mámami, které ze svého mateřství udělaly zdroj síly nejen pro své děti, ale i pro svoji komunitu a další kariéru. Ukazuje se například, že komplikované obchodní a mezinárodní politické dohody, které za vyjednavače mezi stranami měly mámy, mají v průměru o čtvrtinu delší trvání, než když je vyjednávají muži.

Mateřství tak může být klíčem k míru ve světě, pokud spatříme jeho skutečnou podstatu a porozumíme, že mateřstvím život ženě nekončí, ale začíná život úplně nový, ve kterém je nová i ona sama.

Foto: Think Rich Films

Z filmu Mámy na vzestupu | Maria Conceição s několika ze 600 dětí, které zachránila ze slumů a dala jim vzdělání a lepší budoucnost

Celosvětová premiéra filmu Mámy na vzestupu se odehraje na konci ledna v České republice. Po tři večery budou mít čeští diváci příležitost se možná poprvé v životě zúčastnit celosvětové premiéry filmu, který navíc může svět změnit k lepšímu, a setkat se osobně s režisérem Scottem Cervinem, který přiletí do Prahy z rodných Spojených států, aby každý večer slavnostně uvedl.

30. ledna | Olomouc – Šantovka
31. ledna | Praha – Lucerna
1. února | Praha – Lucerna

Po každém promítání filmu Mámy na vzestupu se navíc uskuteční panely českých mám na vzestupu, které sílu mateřství, jež se v nich s příchodem jejich dětí na svět probudila, promítly do svého poslání a kariéry, aby zlepšily životy stům a tisícům dalších. Jsou jimi úžasné:

Kamila Paličková | Máma, podnikatelka & business mentorka
Denisa Říha Palečková| Máma 2 dětí, lektorka partnerských vztahů
Andrea Považanová | Máma, leader pro ženy | SPACE FOR WOMEN
Gita Hassmannová | Máma 5 dcer, podnikatelka, mezinárodní spíkr
Lilia Khousnoutdinova | Máma 3 dětí, podnikatelka, historička, aktivistka
Veronika Machat | Máma, podnikatelka a zakladatelka Business friends klubů
Yvetta Hlaváčová Tulip | Máma 2 dětí, světová rekordmanka, spisovatelka
Šárka Loraniia | Máma 2 dětí, mentorka životního poslání

Mnohé z nich vystoupí na pódiu úplně poprvé společně, aby sdílely svoji moudrost a daly mateřství hlas, který mu tolik schází. Přitom si jen obtížně můžeme představit posvátnější a důležitější roli na světě, než je být máma.

Foto: Think Rich Films

Z filmu Mámy na vzestupu | Příběh bioložky Jane Goodallové a její mámy Vanne

Jen párkrát za život se člověku stane, že se při sledování nějakého filmu po celou dobu chvěje emocemi a pobíhá mu po těle mráz. Dosud jsem to zažil jen u filmů Tajemství, Vzepřít se obrům a Myšlením k bohatství – a nyní Mámy na vzestupu. Měl jsem tu čest být jedním z prvních tří lidí na světě, kteří jej už celý viděli a neumím slovy vyjádřit tu poctu, že se nám jeho celosvětovou premiéru povedlo přivést do naší krásné země, abychom tu společně změnili další věc k lepšímu – náš pohled na mateřství a kvality, které se nacházejí v každé ženě bez ohledu na to, zda děti má nebo ne.

Celý zisk z prodeje vstupenek na premiéru bude věnován českým organizacím a nadačním fondům, které podporují mámy ve vzestupu. Více o celosvětové premiéře filmu Mámy na vzestupu si můžete přečíst a trailer zhlédnout na stránkách filmu www.mamynavzestupu.cz

Přeji vám bohatství ve všech aspektech života, s úctou Petr Štěpánek | Producent & Vydavatel MyslenimKBohatstvi.film | Ambasador Napoleona Hilla

Zdroje: Think Rich Films; Limitless Production

Foto: Mamynavzestupu.cz

V panelech také vystoupí: Veronika Machat, Andrea Považanová, Yvetta Hlaváčová Tulip a Šárka Loraniia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz