Hlavní obsah
Seberozvoj

Kdyby muži pochopili, jakou sílu v sobě ženy mají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: The Everett Collection | Canva

Po tisíciletí se muži nadřazují nad ženy, kterým byla základní práva na vzdělání, kariéru a právo volit uznána až docela nedávno. Přitom bychom mohli dlouho debatovat o tom, kdo má v sobě více síly.

Článek

Kdysi se muži posedli představou, že v nebesích je Bůh Otec a oni jsou jeho prvorození. A z povrchu zemského vymazali vzpomínku na to, že existuje také Bohyně Matka, která nedlí kdesi v obláčcích, ale žije v každé jedné ženě na Zemi.

Tím hloupým vzorcem nadřazenosti dohnali muži ženy k myšlence, že se mužům musí vyrovnat, a tak většina z nich dnes v rámci svého pudu sebezáchovy a potřeby sebeúcty nastupuje na mužskou cestu životem. Jdou po výkonu, mají chlapské ego a pasují se do mužských rolí. Někdy ženy vstoupí na mužskou cestu z důvodu toho, že nenávidí svoji matku, a proto se své ženskosti zřekly. Jindy je to proto, že měly autoritativního otce, kterému se snaží vyrovnat, nebo zavděčit. A jindy posilují mužskost v sobě, aby se před muži ochránily. To vše jde proti prosté pravdě, že žena má být určité etapě života předně máma, pokud se tak rozhodne. Nikdo ji v tomto nemůže nahradit. V tom je její největší síla. Je to právě máma, kdo formuje psyché a sebe názor příští generace. A úlohou lidské společnosti a zejména mužů je předně vytvořit bezpečné prostředí pro narození a rozvoj nové generace, dávat mámám uznání a být k nim uctiví, aby se v této roli vnímaly jako hodnotné a důležité. Protože jsou.

A pokud mě, milé ženy, chcete nařknout z toho, že z vás dělám „jen matky“, tak se to tak možná jeví, ale co důležitějšího může být? Jste těmi, kdo dává život. Jste těmi, z jejichž těl se zrodí nová bytost. Ať muž udělá cokoliv, nikdy se nevyrovná ženě. Být mámou je zázrak a každý muž by si měl uvědomit, že ve chvíli, kdy oplodní ženu, která porodí dítě, jeho otcovskou úlohou na prvním místě je matku a dítě chránit, jak nejlépe dovede, a dokonce v případě rozchodu, nebo rozvodu udělat vše pro to, aby je zabezpečil. A klidně si má najít dvě zaměstnání, aby je uživil. A můžete mi, milí muži, namítat, že pak byste už neměli žádný volný čas pro sebe. A já vám odpovím, copak máma vašich dětí nějaký volný čas pro sebe má?

Jakmile jsou na světě děti, jde o mnohem víc, než o to, zda si ve vztahu rozumíte, nebo už spolu nejste. A nejde ani o vaše bolístky. Navždy spolu budete rodiči dětí a úlohou muže je chránit nový život, a to znamená chránit mámu, ať už je váš vztah jakýkoliv. To je zodpovědnost muže. Tečka.

A kde budeš bydlet? Možná několik let v nájmu v malém jedna ká ká. A máš to nést jako muž, a přesto se postarat. Protože není nic cennějšího tady na světě než děti. A pokud nadáváš, že nebudeš moct na fotbal a s kámošema na pivo, tak je čas dospět. Umět ze své vlastní vůle omezit svoji svobodu ve prospěch zodpovědnosti je rys pravého muže. A nejsi oběť, tak si nestěžuj. Vše, kde jsi, je důsledek Tvých vlastních rozhodnutí. Není slabšího muže než toho, který se lituje a chová jako oběť.

Ženy se mužům nikdy nevyrovnají. A ani muži se nikdy nevyrovnají ženám. Snaha o to je popření veškerého vývoje lidského druhu, který je opřený o to, že muži a ženy se vzájemně doplňují, nikoli sobě rovnají. A naše existence má jeden jediný základní smysl - zachovat život, a to můžeme jen spolu.

Přeji vám bohatství ve všech aspektech života, s úctou Petr Štěpánek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz