Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jaké bude počasí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Fejeton. O počasí konverzuji nerad, ale rád o něm přemýšlím…

Článek

Problematice počasí patří zjevný primát mezi tak zvaně neutrálními konverzačními tématy. Znám jednoho pana inženýra, který je toho extrémním příkladem. Jakmile ho spatřím, ihned začnu usilovně vzpomínat, co hlásily „rosničky“ v televizních novinách – sotva totiž pozdraví, dramaticky reflektuje klima. Já o počasí konverzuji nerad, připadá mi to dosti triviální, ale rád o něm přemýšlím. Vlastně mne fascinuje odmala. Pokládám za skvělé, že je mi dáno žít v podnebí, v němž mohu zakoušet nejrůznější meteorologické jevy; že nemusím kvůli teplu nebo zimě rajzovat po planetě. Bohudíky za tu pestrost, za všechna roční období.

Ovšem, najdou se kverulanti, které sníh zebe a v horku se potí, jednou na ně fouká a jindy se můžou zalknout, ztrácejí se v mlhách a jsou nervózní, když jim teče do bot. Jiné děsí smogové inverze, globální oteplování či stoletá voda, jež se na přelomu století objevila hned třikrát.

Pokud jde o roční období, je evidentní, že jaro a podzim jsou na tom v obecném hodnocení mnohem lépe než léto se zimou. Myslím, že jsem ještě neslyšel výrok: „To letošní jaro nestálo za nic!“ Nebo: „Ten letošní podzim se vůbec nepovedl!“ Na jaře se prostě příjemně oteplí, příroda se zazelená a rozkvete, proměnlivé aprílové počasí je s nadhledem akceptováno. Snad jen pomrzlá úroda jaru někdy pokazí reputaci. Podzim je na tom ještě lépe – člověk se pokochá pestrými barvami a přijme skutečnost nadcházejících plískanic.

Zato zimy mně je líto. Zvláště od městských lidí to rok co rok schytá. Vadí, když je blátivá, a vadí, když sužuje mrazy. Sněhu je buď málo, nebo nastanou kalamity a pak zase hnusné oblevy. Sníh by měl dle rozšířeného názoru pouze zkrášlit čas vánoční. Jenže vysvětlete všelijakým těm prouděním, okluzním frontám a tlakovým nížím, že má začít sněžit 23. prosince odpoledne!

Podobné je to s létem. Ani ono nedokáže být ideální a veřejné mínění se proti němu rychle obrací. Někdy se léto nepovede, poněvadž je chladné a prakticky celé proprší, v posledních letech však spíše sužovaly nesnesitelné „tropy“. Specialitou léta bývá také to, že nejhorší počasí takřka každému připadne na dobu dovolené. Přitom ale není tak těžké, vidět vrtochy klimatu pozitivně. Jednou jsem v televizi zaslechl Bolka Polívku, který říkal, že vítá úmorná vedra stejně jako vytrvalé deště. Obé totiž zavdává zřejmý důvod k tomu, aby se šel schovat někam do hospody. Inu – moudrý klaun.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz