Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ekologie jako miliardový byznys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pojem ekologie je omílán dokola již desítky let. Asi se všichni shodneme na tom, že pokud chceme na této planetě žít i nadále, je skutečně třeba začít jednat.

Článek

Ale s pojmem ekologie máme v poslední době spojeny především příkazy, zákazy a různá omezení. Některé smysl dávají, jiné se tváří smysluplně jen na první pohled a u dalších je zřejmé, že právě ekologie v nich hlavní roli nehraje.

Jako zcela logický se dá považovat například zákaz kotlů na uhlí. Uhlí je fosilní palivo, tudíž se jedná o neobnovitelný zdroj a při jeho spalování se vypouští do vzduchu CO2, které se v něm ukládalo po miliony let. Dá se tedy předpokládat, že stejnou dobu se s tím bude planeta vypořádávat. Všichni tedy byli přinuceni staré kotle vyměnit, stát na to dokonce přispěl dotacemi. Někteří začali topit plynem, nakonec je to přece pohodlnější. Stačí nastavit termostat, nemusíte přikládat ani vynášet popel. Jiní si pořídili elektrický kotel. Mnozí, kteří nemají plynovou přípojku, pak zpravidla pořídili kotle na dřevo nebo na pelety s vidinou, že mají na mnoho let vystaráno. Jenže neuběhlo ani pár let a začíná se šuškat, že vlastně ani to topení plynem, elektřinou nebo dřevem vlastně není tak ekologické, že by bylo lépe topit tepelnými čerpadly. A stát opět začal lákat na dotace, firmy se předháněly s nabídkami a ze všech stan nás bombardovaly informace, jak jsou tepelná čerpadla výhodná a úsporná. Navíc si na střechu můžete dát solární panely a topit vlastně skoro za darmo, že? Bohužel vás nikdo nerozporní na to, že tepelné čerpadlo nemusí být vhodné pro každý dům. Sjednaná firma vám jej ochotně zapojí, vyřídí i dotaci, ale mnozí zjistili, že v jejich případě se žádná úspora nekonala. Spotřeba energie jim stoupla a tak nyní platí nejen větší částky za elektřinu, ale navíc splácejí i půjčku na tepelné čerpadlo.

A popravě, ono to napájení tepelného čerpadla ze solárních panelů také nebude tak horké. Topit potřebujeme v zimě, tedy v době kdy se slunce na obloze objeví jen na pár hodin a po většinu dní je zataženo. Naopak v létě, kdy slunce svítí nejvíc, spotřeba domácností klesá na minimum. Možná vás napadne, že přebytky energie od vás vykoupí váš distributor elektřiny, jenže zpravidla za zlomek toho, co zaplatíte v zimě za její zpětné dodání. Pravdou sice je, že něco málo ušetříte, ale víc na tom vydělá distributor. Ten navíc nemá žádné náklady spojené s pořízením a údržbou vašich solárních panelů. Vaší ekoenergii vám v zimě vrátí z vlastního zdroje, kdy je elektřina stále z nemalé části vyráběna v uhelných elektrárnách. Rozdíl je tedy v tom, že uhlí nepálíte doma, ale komín čmoudí v elektrárně za městem.

Nutno podotknout, že nemalý zisk na tomto byznysu mají i banky, které každému ochotně poskytnou úvěr na pořízení ekologického topení i solární elektrárny. A stát, který vám tak ochotně poskytl dotaci už nikde nemluví o tom, že to všichni platíme ve formě našich daní.

Jistě, dotace poskytne EU, jenže je to jen část financí, které náš stát musí do společné kasy odvádět.

V současnosti je jedním z nejlevnějších způsobů, jak si doma udržet teplo vytápění dřevem. Jestliže si navíc připravujete palivové dřevo sami, můžete tak ušetřit i desítky tisíc ročně. Sice se u toho trochu zapotíte, ale když se domluvíte s majitelem lesa, dřevo na zimu získáte doslova za pár stokorun. Dřevo je považováno za obnovitelný zdroj s nulovými emisemi. Strom, který spálíte vyprodukuje stejné množství CO2, jaké spotřebuje jiný strom, který místo něho vyroste.

Jenže nyní se objevila studie, která ukazuje, že topení dřevem vyprodukuje stejné množství emisí, jako provoz automobilů, a proto je nutné s tím něco dělat. (Není někdy studie poplatná účelu?)

Co na tom, že srovnávat emise vzniklé se spalováním fosilního paliva s emisemi vzniklé spalováním obnovitelných zdrojů nedává smysl. Podle úředníků EU je čas začít jednat. Prvním krokem by měl být zákaz všech starých kamen a krbů, které nesplňují normy. Následovat by měla povinnost opatřit všechny nová kamna a krby zařízením, které bude ze spalin odstraňovat všechny nadlimitní složky. A pak postupně vše zpřísnit a topení dřevem zakázat.

I když se jedná o nepotvrzené informace, v minulosti jsme se mohli mnohokrát přesvědčit, že v EU ani v naší republice není od hloupé myšlenky k její realizaci moc daleko. Obzvláště v případech, kdy se tím získá kontrola nad vaší peněženkou. A se skutečnou ekologií to mnohdy nemá nic společného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz