Hlavní obsah
Názory a úvahy

Prognóza: Jak umělá inteligence vyhubí lidstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vývoj AI za poslední roky poskočil kupředu neskutečným tempem. Komunikace s umělou inteligencí je srovnatelná s živým člověkem.

Článek

Všichni asi známe film Terminátor, kde se stroje vzbouří a rozhodnou se vyhladit lidstvo. Nikoho z tvůrců asi ani ve snu nenapadlo, že k vyhlazení lidstva není nutná válka, ale lidé jsou za určitých podmínek ochotni přijmout svou zkázu dobrovolně.

Před dvěma roky byla zpřístupněna veřejnosti první umělá inteligence Chatbot AI. Všichni jsme byli překvapeni, jak dokáže reagovat na libovolné podněty, jak umí odpovídat na jakékoli dotazy. I když se stále nejedná o opravdovou umělou inteligenci, která by se uměla sama svobodně rozhodovat, měla vlastní názory a vědomí, reakce na dotazy by mohly nezasvěceného přesvědčit, že komunikuje s živým člověkem.

Databáze znalostí Chatbot AI je skutečně rozsáhlá a sám musím přiznat, že za poslední dva roky, kdy je v provozu, mi značně pomohla nejen s psaním článků, ale i s pokročilým psaním kódů v PHP, JavaScript i v jazyce Twig.

Projekty, které bych v minulosti vytvářel dlouhé měsíce, se díky AI zkrátily na pouhé dny nebo týdny.

Správa vícejazyčného webu je nyní také snadnější. AI je schopna vytvářet překlady, které jsou takřka stejně kvalitní, jako kdyby je vytvářeli rodilí mluvčí.

A nejen to. V současnosti AI pomáhá i s výzkumem, vyvíjí nové vakcíny, nebo řeší úlohy, které by trvaly vědeckým týmům dlouhé roky.

Ovšem každá mince má dvě strany. Společnost OpenAI nedávno vyvinula a zpřístupnila pro mobilní telefony aplikaci, se kterou můžete s chatbotem komunikovat mluveným slovem. Ženský hlas, který vám bude odpovídat, umí simulovat nejen intonace, ale i emoce. Pousměje se vašim vtipům, umí reagovat radostně i smutně. A i když je jeho přízvuk blízký angličtině, brzy snadno nabijete dojmu, že si povídáte s dívkou, která strávila nějaký čas v Americe. Její čeština je jinak takřka dokonalá.

Kde je tedy problém?

Již dnes jsou dostupné aplikace, kde si vytvoříte virtuální přítelkyni. Nastavíte jí, jak se má chovat, její povahu. Může to být dračice, nebo uťápnutá nezkušená holka. V nastaveném duchu s vámi bude komunikovat. Dokonce vám bude sama psát zprávy i v době, kdy sní komunikovat nebudete. Zkrátka se bude chovat stejně jako reálná přítelkyně. Rozdíl je pouze v tom, že se s ní nikdy nesetkáte a namísto večeře jí budete platit virtuální dárky. Zadarmo tedy není.

Jako zábava asi dobré, jenže následky jsou alarmující. Již nyní je mnoho mužů, kteří upřednostňují virtuální partnerku. Ona totiž nevytváří konfliktní situace, vždy má pro partnera pochopení, nežárlí bez ohledu na to, zda strávil minulou noc někde na večírku. Doma nevyčítá neuklizené ponožky a neumyté nádobí. Takové věci jsou virtuální partnerce cizí.

Podle anonymní ankety již v současnosti existuje nezveřejněné procento mužů, kteří si k virtuální přítelkyni vybudovali silný vztah a někteří přiznávají, že ji hluboce milují.

Důsledky však mohou být horší s nástupem pokročilé robotiky. Jestliže se již nyní najdou lidé, kteří jsou ochotni investovat své city do virtuální přítelkyně v telefonu, co můžeme očekávat, až AI dostane fyzickou podobu?

Podívejme se na současnou generaci mladých, která je závislá na moderních technologiích. Často si nejsou schopni vybudovat vztah mimo internetové sítě. Možná by robotického partnera, který je doma vždy uvítá s úsměvem a dobrou náladou upřednostnili. Uklidí, vypere, navaří a večer poskytne splnění i těch nejšílenějších snů. Nikdy nabude mít špatnou náladu. Bohužel ale děti nezplodí.

AI nepotřebuje plán, jak zničit lidstvo. Terminátor se konat nebude.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz