Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Terorizuje vás nadřízený? Možná se tomu dá lehce zabránit!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI fooocus, Petr Tichý

Jestli vás nadřízený bezdůvodně terorizuje, možná je psychopat. Ne, není to urážka, ale lékařská diagnóza. Pro běžného člověka je poměrně složité s psychopatem vycházet, ale není to nemožné.

Článek

Psychopaty ve vedoucích pozicích můžeme potkávat poměrně často. Dostávají se tam právě díky svému nadměrnému sebevědomí a charismatu. Psychopatie je porucha osobnosti, kterou si psychopat sám neuvědomuje. Nejvýraznějším projevem je nedostatek empatie. To v praxi znamená, že psychopat bezohledně prosazuje své názory, požadavky a zájmy, aniž by se zabýval tím, jaké důsledky to má pro jeho podřízené. Nadřízení u psychopatů často oceňují právě jejich nekompromisnost a rozhodné jednání.

Psychopat uvažuje racionálně a kalkuluje jako stroj, vyžaduje striktní plnění svých příkazů. Jeho neschopnost vcítit se do pocitů druhých mu umožňuje činit tvrdá rozhodnutí bez výčitek svědomí. Neumí odpouštět ani drobné chyby, má přehnané požadavky, a i když by se mohlo zdát, že tímto přístupem podřízené přinutí k vyšším výkonům, opak je pravdou – jeho chování demoralizuje.

Psychopat nechce být zlý. Jeho jednání není záměrně škodlivé, někdy může působit i přátelsky. Nicméně, jeho nedostatek empatie mu brání pochopit, jak jeho činy působí na ostatní. Bohužel, psychopatická porucha není vzácná, a tak se s ní v pracovním prostředí setkáváme poměrně často.

Ačkoliv vás psychopat v práci může terorizovat, jeho poruchu lze svým způsobem litovat. Nedostatek empatie mu způsobuje problémy ve všech mezilidských vztazích, včetně rodinných. Často není schopen udržet trvalý vztah, protože vždy potřebuje mít poslední slovo. Soužití s psychopatem je náročné.

Psychopat přijde do kanceláře a, aniž by si to vědomě uvědomoval, podvědomě si vybírá nejslabší oběť, podobně jako predátor. Nejde o vědomé rozhodnutí – jeho psychická porucha mu umožňuje vycítit, kdo na jeho hru přistoupí. Je to většinou někdo nejistý a ochotný s ním diskutovat, nikoliv sebevědomá sekretářka, která se na něj ani nepodívá.

Psychopat čerpá energii z konfrontací a diskusí. I kdyby podřízený splnil vše na 120 %, psychopatický šéf si vždy najde něco, co kritizovat. Výmluvy a omluvy mu dávají pocit moci, který ho nabíjí energií.

Jak se bránit psychopatovi v práci?

První krok je uvědomit si, že psychopat vždy potřebuje mít poslední slovo. Cokoliv řeknete, bude podnětem k dalším výčitkám. Jelikož psychopat postrádá empatii, nemá smysl s ním diskutovat nebo vysvětlovat svou stranu věci. Vše, co řeknete, použije proti vám.

Nejlepší strategií je mlčení nebo jednoduché přiznání chyby, čímž mu umožníte mít poslední slovo. Tak předejdete dalšímu konfliktu. Psychopat si rychle najde novou oběť a na vás zapomene.

Druhá možnost je změnit zaměstnání. Bohužel, i na novém místě můžete narazit na dalšího psychopata. Důležité je uvědomit si, že psychopatické chování není osobní – není zaměřeno přímo proti vám, ale vychází z jeho poruchy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz