Hlavní obsah
Lidé a společnost

Záhada bermudského trojúhelníku vyřešena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Těžko hledat někoho, kdo nikdy neslyšel o bermudském trojúhelníku, kde beze stop mizí letadla a lodě.

Článek

Tato oblast, která se nachází mezi Miami, Portorikem a Bermudami je opředena mnoha příběhy o podivných událostech, které nelze mnohdy zcela jednoznačně a snadno vysvětlit. První, kdo zmínil nepříjemnosti při plavbě v této oblasti, byl už Kryštof Kolumbus. Není třeba v tom však hledat žádnou záhadu, pouze jej zde zastihlo špatné počasí.

Nejznámější událostí je zmizení pěti amerických bombardérů v roce 1945. Pět letounů Grumman TBM Avenger 5. prosince zmizelo během cvičného letu včetně 14 mužů na jejich palubě. Jako poslední zprávu hlásil radiostanicí velitel letky podivné chování palubních přístrojů a zhoršenou viditelnost. Následně byl s letadly ztracen kontakt a ta již nikdy nebyla nalezena. Na záchranu byly vyslány hydroplány, z nichž jeden po nahlášení, že se blíží k místu pravděpodobné nehody, rovněž zmizel.

Foto: AI - Petr Tichý

Havárie letadla v moři - podle AI

Tato doposud nevysvětlená událost se pravděpodobně stala spouštěčem zvýšené pozornosti nad dalším děním v této oblasti. Podle záznamů v této zóně beze stopy zmizelo na 150 letadel a lodí. Piloti i námořníci opakovaně potvrzují nečekané změny počasí, podivné chování kompasů a ostatních palubních přístrojů. Objevují se různá svědectví o výskytu UFO, které startuje i mizí pod vodní hladinou, záhadologové našli na satelitních snímcích prapodivné struktury pod mořem, které naznačují, že je zde mimozemská podmořská základna, nebo tajná základna armády. Satelity v této oblasti dokonce naměřily hladinu vody o desítky metrů nižší, než by správně měla být, což jasně napovídá, že by zde mohla být ukryta brána do jiné dimenze. Vše jsou zaručené zprávy z ověřených zdrojů, které ovšem z nějakého důvodu nelze nikdy opakovaně ověřit.

Stále se ale nedá vyvrátit, že zde zmizelo 150 letadel a lodí, jejichž vraky se mnohdy ani po mnohaletém pátrání nepodařilo objevit.

Oblastí bermudského trojúhelníku protéká golfský proud. Podmořské proudy tu proto mohou být mimořádně silné a některé vraky tak mohou odplavit do hlubších a nedostupných částí oceánu. Jiné části vraků mohou být poměrně rychle zaneseny vrstvou písku. Jestliže se tedy nepodaří vrak najít včas, může nenávratně zmizet.

Uvedených 150 letadel a lodí také není nikterak mimořádné číslo. Rozloha bermudského trojúhelníku činí přibližně 1 135 000 km2 a statisticky počet nehod odpovídá běžnému průměru s ohledem na provoz kdekoli jinde na světě. Pro srovnání rozloha České republiky je 78 866 km2 a jen od roku 1994 do roku 2021 je zde evidováno 151 nehod různých letadel. S ohledem na to, že rozloha ČR nemá ani 15 % rozlohy bermudského trojúhelníku je to poměrně překvapivé zjištění.

Ostatně běžný průměr nehod v oblasti bermudského trojúhelníku potvrzují i statistiky pojišťoven.

Žádná záhada se tedy nekoná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz