Hlavní obsah
Umění a zábava

Byla jednou jedna píseň: Queen a jejich podpora transvestitů v USA?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

I Want to Break Free od skupiny Queen se stala kultovním hitem, ale klip k ní byl poznamenán kontroverzí. Kapela se v něm převlékla do kostýmů, aby se osvobodila od svých stereotypních rolí.

Článek

Tato píseň je o někom, kdo se cítí uvězněn ve svém vztahu a chce se od svého milence „osvobodit“. Ačkoli byla původně zamýšlena jako mužský pohled na hnutí za osvobození žen, posléze se stala jakousi hymnou osobní svobody pro někoho, kdo se ocitl v situaci, kdy se cítí utlačován, a chce se „vymanit“ ze svých poměrů a ukázat, jaký skutečně je.

S nápadem převléknout se do videoklipu přišel Roger Taylor a kapela se převlékla do kostýmů - Freddie jako žena v domácnosti, Roger Taylor jako mladá školačka, Brain May jako žena v domácnosti a John Deacon jako babička.

Všichni se chtějí „osvobodit“ od svých životů, což odráží text písně. Roger Taylor řekl: „V minulosti jsme natočili několik opravdu vážných, epických videoklipů, a tak jsme si řekli, že se trochu pobavíme. Chtěli jsme, aby lidé věděli, že se nebereme příliš vážně, že se stále umíme sami sobě zasmát. Myslím, že jsme to dokázali.“

V rozhovoru pro časopis Q v březnu 2011 byl Brian May dotázán, zda postava každého člena kapely v klipu přesně odráží jeho osobnost? Odpověděl: „Samozřejmě! Všichni si myslí, že to byl Freddieho nápad, protože to vypadá jako něco, co by rád udělal, ale ve skutečnosti to kupodivu vymyslela Rogerova tehdejší přítelkyně. Byl to její nápad parodovat ženy ze známého britského seriálu Coronation Street.“

V USA to ale bylo jinak, britský humor se Američanům nelíbil a někteří byli pohoršeni tím, že se kapela převlékla za ženy, a viděli v klipu propagaci transvestitů. V kombinaci s Mercuryho bisexualitou se video ukázalo jako příliš kontroverzní a MTV ho nakonec zakázala. Brian May řekl: „Myslím, že jsme v té době ztratili Ameriku, což je škoda, protože to znamená, že existuje celá řada písní Queen, které se tam nikdy nehrály.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz