Hlavní obsah
Umění a zábava

Byla jednou jedna písnička: Víte, jak vznikl hit Yesterday od The Beatles?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Iain Macmillan

Jak vznikla slavná píseň Yesterday od The Beatles? Paul McCartney ji napsal po probuzení ze snu, ve kterém slyšel melodie, které se mu zalíbily. Píseň se stala ikonou kapely a celého hudebního průmyslu.

Článek

Yesterday od kapely The Beatles patří mezi největší hity kapely a stala se jednou z nejznámějších písní v historii populární hudby. Píseň byla napsána Paulem McCartneyem a její vznik byl neobvykle spontánní.

V roce 1965, když McCartney byl stále členem Beatles, měl sen, ve kterém slyšel melodie, které mu připadaly velmi zajímavé. Probudil se a snažil se si tyto melodie zapamatovat, aby je mohl použít v nějaké z písní. Nakonec si ale uvědomil, že melodie, které slyšel ve snu, nejsou známé a jsou vlastní tvorbou.

McCartney si ihned šel ke klavíru a začal hrát melodie, aby je mohl zapsat. Byl si jistý, že už někdo tuto melodii napsal, ale po několika pokusech, kdy se snažil najít píseň, která by této melodii odpovídala, si uvědomil, že jde o jeho vlastní tvorbu. McCartney začal pracovat na textu a přemýšlel o tom, jak by píseň mohla znít s doprovodem kytary.

Když McCartney píseň ukázal ostatním členům Beatles, byli z ní nadšeni a ihned začali pracovat na aranžmá. Nakonec se rozhodli, že pro doprovod písně budou stačit pouze McCartneyho hlas a akustická kytara. Píseň byla nahrána v roce 1965 a stala se rychle jedním z nejpopulárnějších hitů kapely.

Píseň Yesterday je zajímavá svým vznikem, který byl velmi spontánní a neobvyklý. McCartney si sny pamatoval a melodie, které slyšel, se staly základem pro jednu z největších písní v historii populární hudby. McCartney sám popsal proces tvorby písně jako „dar z nebes“ a píseň se stala nejen ikonou Beatles, ale i celého hudebního průmyslu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz