Hlavní obsah
Umění a zábava

Byla jednou jedna písnička: Eminem a jeho fanoušek až za hrob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash

Stan od Eminema je jednou z nejvýznamnějších skladeb v jeho kariéře. Svého času byla hitem a stala se symbolem jeho tvorby. Stan se vyznačuje temným, deprimujícím tématem a vypráví příběh Eminemova fanouška.

Článek

Příběh písně Stan sahá až do počátku roku 2000, kdy Eminem obdržel dopis od fanouška jménem Matthew Mitchell, který mu napsal o svých osobních záležitostech a problémech. Dopis se Eminemovi velmi líbil a stal se inspirací pro jeho píseň.

Text skladby popisuje postavu fanouška Eminema zvaného Stan, který se stává stále více posedlým a deprimovaným, protože nedostává odpovědi od svého oblíbeného umělce. Stan se snaží navázat kontakt s Eminemem prostřednictvím dopisů a nahrávek, ale bez úspěchu. Eminem se v textu písně objevuje jako postava, která má problémy s fanoušky, co mu píší velmi osobní dopisy a očekávají od něj příliš mnoho.

Text písně se postupně stává temnějším a vypráví o tom, jak Stan postupně propadá stále větší posedlosti a depresi, což vyústí v tragický konec, kdy zabije sebe a svou těhotnou přítelkyni při nahrávání posledního vzkazu Eminemovi během jízdy v autě.

Píseň Stan byla vydána jako singl v prosinci 2000 a stala se obrovským hitem. Pro začátek písně byla využita skladba od britské zpěvačky Dido (Thank You). Píseň byla nominována na několik prestižních hudebních ocenění, včetně Grammy. Stan byla jedním z prvních hitů, který Eminem napsal sám a ukázal tak, že má schopnost psát o závažných tématech, jako je například posedlost a deprese.

Skladba dodnes zůstává jednou z nejvýznamnějších písní v kariéře Eminema a je uznávaná jak fanoušky, tak kritiky. Je to výrazná ukázka toho, že Eminemova tvorba má hluboký a pozoruhodný dopad na posluchače.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz