Hlavní obsah
Umění a zábava

Byla jednou jedna písnička: Největší hit Nirvany je reklama na deodorant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Píseň Smells Like Teen Spirit od Nirvany je jednou z nejznámějších rockových písní v historii. Vznikla v roce 1991 a stala se hymnou pro generaci mladých lidí, kteří toužili po větší svobodě a rebelii proti konzervativnímu establishmentu.

Článek

Kapela Nirvana měla již v roce 1991 za sebou úspěšné album Bleach, ale stále toužila po něčem novém a originálním. Kurt Cobain, zpěvák a kytarista kapely, měl v hlavě nějaké nápady na nové skladby, ale nebyl si úplně jistý, jak je propojit dohromady.

Vše se změnilo v létě 1991, když se Nirvana zúčastnila koncertu v Seattlu. Zde se Cobain setkal s Kathleen Hannaovou, zpěvačkou a frontmankou punkové kapely Bikini Kill, se kterou začal později i chodit. V pozdějším rozhovoru pro Rolling Stone Kurt Cobain řekl: „Kathleen mi napsala na stěnu, že voním jako dětská duše: ‚Kurt Smells Like Teen Spirit‘. Nebyl jsem si jistý, jestli to něco znamená, a už vůbec jsem nevěděl, že je to reklama na deodorant.“

Foto: Petr Vojtechovsky

Kurt smells like teen spirit

Cobain v té době nevěděl, že Teen Spirit je značka deodorantu, myslel si, že to je název nějakého nového hnutí nebo kapely. Tento výraz mu ale zůstal v hlavě a později se stal názvem nové písně.

Cobainovi se podařilo skloubit své nápady dohromady a vytvořit píseň, která se stala významným symbolem pro generaci X. Smells Like Teen Spirit byla vydaná jako první singl z nového alba Nevermind a stala se okamžitě hitem.

Text písně je úzkostlivý a plný zmatečných frází, což bylo typické pro Cobainovo psaní písní. Přestože text nebyl úplně srozumitelný, mladí lidé si v něm našli své, protože vyjadřoval jejich touhy po svobodě a odlišnosti od konzervativního mainstreamu.

Smells Like Teen Spirit změnila rockovou hudbu a otevřela cestu pro mnoho dalších alternativních kapel, které následovaly v jejích šlépějích. Píseň dodnes zůstává jednou z nejvýznamnějších písní v historii rockové hudby a ikonou pro generaci rebelů a outsiderů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz