Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jak jsem začala udržitelněji studovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Před pár dny mi začala výuka na vysoké škole a já se budu snažit ji pojmout i udržitelněji…

Článek

Už když jsem si podávala přihlášku na vysokou školu, měla jsem v plánu pojmout studium udržitelněji. Jakmile jsem tedy byla přijata, začala jsem řešit, co vše podniknu k tomu, aby mé studium bylo co nejvíce ekologické.

Prvním krokem bylo vytřídění papíru v psacím stolku. Našla jsem velké množství tzv. šmíráků, tedy částečně popsaných či špatně potištěných papírů. Vzhledem k tomu, že nemám příliš úhledný rukopis, rozhodla jsem se je použít na zápisky z přednášek a seminářů, které si poté doma přepíši do počítače a teprve ty vytisknu a budu se z nich učit. Jednotlivé listy papíru vkládám do fólií, mám na každý předmět jednu a tyto fólie pak mám v pevných deskách se 4 kroužkovou mechanikou.

Dalším bodem přípravy na studium bylo shromáždění psacích potřeb, zjistila jsem, že mám doma celkem dost jednorázových propisek. Rozhodla jsem se proto psát pouze tužkou a propisky jsem darovala bratrovi, který také studuje. Místo zvýrazňovačů používám pastelky, stačí mi pouze čtyři barvy (žlutá, červená, modrá a zelená). Odřezky z tužky a pastelek dávám do bioodpadu.

Co se týče učebnic a textů na samostudium, tak ty netisknu, ale stahuji je do čtečky e-knih. Když si tisknu přepsané poznámky ze školy, volím úspornější tisknutí 2 stránek na jeden papír (moje tiskárna neumožňuje oboustranný tisk).

Batoh, ve kterém nosím věci do školy, jsem si vzala po bráchovi, je ještě v dobrém stavu, takže není důvod si kupovat nový.

U nás na fakultě jsou automaty na teplé nápoje a svačiny, ale ani jeden z nich nevyužívám. Svačinu si vždy připravím doma a teplý nápoj k ní si dělám doma do termohrnku, tím nevytvářím zbytečný odpad v podobě jednorázových kelímků.

K dojíždění do školy využívám vlak, popřípadě autobus.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz