Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krokodýl Dundee Paul Hogan: Manželku si vzal dvakrát, pak ji stejně opustil. Má šest dětí a IQ 140

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unknown/Creative Commons Attribution - share alike 2,0

Archetyp báječného chlapa, který si poradí naprosto se vším, vtrhl do kin v podobě filmového hrdiny Micka Dundeeho. Pohledný drsňák s ošlehanou tváří je dobrodruh i v reálném životě, hlavně co se žen týče. Chtěl všechno, nezbylo mu nic. Paul Hogan.

Článek

Někdy herec splyne s jednou jedinou rolí, kterou mu už nikdy nikdo neodpáře. Nikdy. V případě Paula Hogana to platí na sto procent. Už navždy zůstane Mickem Dundeem. A proč by ne? On sám s tím rozhodně problém neměl. Když se film poprvé promítal v USA, dostal Paul přes dva tisíce nabídek k sňatku. Dopisy mu psaly všechny věkové kategorie žen, dokonce i vdaných. Jen nevěděly adresu, takže svá vyznání lásky zasílaly na adresu filmových ateliérů.

Foto: Jack Samuels/Creative Commons Attribution - share alike 2,0

Paul nebo Mick - vždyť je to jedno!

„Kdo to sakra je, ten Hogan?“ šíleli zaměstnanci všech možných studií, když byli zavaleni dopisy. A kdyby jen Hogan, často si divačky neobtěžovaly zjistit, jak se herec jmenuje. Jednoduše stačilo Mick Dundee. Australan původu poněkud tajemného (vlastní vinou, chtěl si vylepšit renomé, tak často lhal) se prostě líbil všem.

Jen při osobním setkání všechny překvapilo, jak je šlachovitý blonďák tak trochu menší - Hogan měří 173 cm. Což jako obvykle na filmovém plátně „není vidět“.

Foto: Commonwealth of Australia (National Archives of Australia) / Creative Commons Attribution 3.0 au

Rok 1980 - Charitativní koncert v Sydney navštívila královna. Hogan v kraťasech a vedle něj Olivia Newton John

Muž mnoha zaměstnání a mnoha řemesel se ve své domovině živil všelijak. K dohledání je 26 různých profesí, které Paul Hogan stihl během deseti let. Navíc si všichni mysleli, že je neotesaný zálesák a divoch i ve skutečnosti. Inu, řekl si Hogan - chtějí to, mají to mít. Tak se tak choval. Má docela úctyhodné IQ, takže si tuto pózu hláškujícího drsňáka spíše ironicky vychutnával.

A celým jeho životem procházejí dvě osudové ženy. Jenže jak se říká - kdo chce víc, nemá nic! Ale popořádku. Životní příběh legendárního Dundeeho - Paula Hogana.

Foto: Beau Giles/Creative Commons Attribution - share alike 2,0

Parramatta - tam se Paul Hogan možná narodil A možná ne! Ale spíše ano…

Muž mnoha profesí. Mnoha!!!

Paul Hogan se narodil 8. října 1939. To je zatím pravda. On totiž o svém původu mlčí a to zcela. I o raném dětství. Protože se tak trochu styděl. Když se proslavil, bylo mu asi trapné říct, kde vyrůstal. Tak si jako místo narození zvolil Lightning Ridge v Jižním Walesu. Snad se mu zdálo předměstí Parramatta v Sydney moc „obyčejné“, moc chudé. Možná nebyl první ani poslední herec, co si svůj původ tak trochu vylepšil. Jenže jako na všechno se i na tohle přišlo, což nijak nekomentoval. Jen se usmál a mávl rukou.

O dětství a rodině nikdy moc nemluvil, takže prvních dvacet let jeho života je zahaleno tajemstvím. Co se podařilo za ta léta zvědavým novinářům a fanynkám zjistit - otec byl důstojník z povolání, matka Florence se dožila neuvěřitelného věku 101 let. Paul je ze tří dětí - mimo něj rodina měla ještě PatrickaWendy. A byli to katolíci a navíc Irčané. V Austrálii, která si vždy tak trochu uchovávala pověst svérázného kontinentu, to byla kombinace poněkud třaskavějšího rázu.

Foto: retroreloads/Creative Commons Attribution - share alike 3,0

Slavný, nejslavnější. Ve všech zemích světa

Navštěvoval základní i střední školu v jednom - Parramatta Marist High School. Co se mu v dětství stalo, že tak moc mlžil a tajil vše, to je ale nadále záhadou. Třeba nic, chtěl si jen vylepšit renomé.

Zemitý Australan se nebál ničeho. V patnácti letech ze školy odešel, aniž by získal maturitu. A rozhodl se, že si bude vydělávat. Následovala plejáda různých zaměstnání, která mu dala doslova školu života. Jezdil s náklaďákem, stal se odborovým předákem (ve velkém podniku, kde NEBYL zaměstnán!), nebo třeba hlídal koupající se lidi na plážích. Spíše nehlídal, v budce pobřežní hlídky spal. On v ní vlastně bydlel.

Pak začal boxovat, navíc velice úspěšně. Byl hbitý, mrštný a šlachovitý. Jenže ho nebavilo „tlouct do lidí“, protože neustále vyhrával. Za to Hogan prostě rád nebyl, neustále musel čelit nějaké výzvě. Tak šel na dostihy, kde si chtěl jen vsadit. A zůstal u koní rok. Jezdil, kydal, krmil, až se stal bookmakerem. Černým. Po tomto zjištění ho vyhodili, tak šel na most. Ne si skočit, ale chtěl do výšek. Na nejslavnějším mostě v Austrálii, Sydney Harbour Bridge, pracoval jako údržbář (rigger).

Foto: JJ Harrison (https://www.jjharrison.com.au/)/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Harbour Bridge…tam Paul strávil hodně času

Stepující vrhač nožů

Pak se s někým pohádal v baru, když sledovali televizi nad pultem - vysílali zrovna slavnou australskou show New Faces (něco jako naše Česko-Slovensko má talent). To se psal rok 1972. Cynický Hogan v baru u piva začal tvrdit, že je to vše jen naoko, celá „ta pitomá šou“, protože to nejsou skuteční soutěžící, vše je domluvené, porota podplacená… Takové ty hospodské „kecy“. A nějaký frustrovaný opilý Australan, který hledal záminku k nějaké rvačce, začal Paula hecovat. „Tak to zkus, když seš tak chytrej!“

To bylo slovo do pranice. Paul Hogan se ve zmiňované show objevil v pracovních botách, do půl těla nahý. Že prý je stepař a vrhač nožů. Předvedl tam výkon, který později popsal: „epileptik na amfetaminu“ - jenže! Ono se to líbilo. Porotě i lidem. Takže ho pozvali do druhého kola, kde pro změnu nedělal nic jiného, než ječel jak siréna, v rukou měl dvě lopaty a s těmi o sebe mlátil. Chtěl ze sebe udělat šaška a zesměšnit porotu, místo toho získal práci. Místo moderátora v dalším úspěšném australském pořadu Denní události.

Foto: Eva Rinaldi/ Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Socha v plné kráse

Pak už byl všemi oblíbený blonďák, který vtipně glosoval aktuální dění poctěn pořadem vlastním - Paul Hogan Show. Jeho skvělé glosy pronikly do celého světa, stal se tváří reklam na cigarety, propagoval Austrálii jako kontinent samotný - aby přilákal turisty, stoicky vypravoval jak je Červený světadíl nejlepší místo k životu. A ono to bylo chytlavé, protože byl přitom různě nahastrošený do kostýmů nejrůznějších pytláků, opilců, povalečů, baletek…

Když ho lidé začali poznávat na ulici, řekl si, že je asi populární. Objevil se v pár seriálech, navíc byl obsazen do role vojína Pata Clearyho v televizní minisérii ANZACS (1985). Toto byl průlom, protože ještě ten rok jej krajané zvolili za Australana roku. Pak vzal do ruky knížku s příběhem ztraceného a zase nalezeného Rodneyho Ansella. U tohoto muže se můžeme zastavit - je předobrazem životní role Paula Hogana, opravdový Krokodýl Dundee.

Foto: Pexels

............

Budu váš Rodney!

Australská legenda Rodney Ansell byl lovec krokodýlů, bushman, jenže také povaleč a ožrala. Do dějin vstoupil v roce 1977, kdy jeho člun převrhl krokodýl a on zůstal sám v buši jen s puškou a spacákem. A neměl vodu. Bylo to v místech, kde je již voda slaná. Tři dny se probíjel divočinou a hledal vodu. Naštěstí našel pramen, ale dva měsíce trvalo, než ho našli úplnou náhodou honáci dobytka. Po ty dva měsíce se musel živit lovem a sběrem, zažil spoustu šílených situací, napsal o tom knihu, stal se skutečným vzorem všech zálesáků, točily se o něm dokumenty.

Jenže pak začal pít. Spíše chlastat. A začal mít problémy se zákonem, které vyvrcholily přestřelkou s policií 3. srpna 1999. On se totiž ze všeho zbláznil, blouznil o svobodných zednářích a mimozemšťanech. Pak hrozil, že unese děti, že jemu unesou děti, neuposlechl výzvu zděšených policistů - a bohužel ho zastřelili. Více o jeho životě naleznete ve zdrojích pod článkem.

Jenže Australané jsou zvláštní. Udělali z něj hrdinu par excellence. A kniha o jeho životě se dostala do rukou producentů, scénáristů a také Paula Hogana. Ten se spolupodílel na scénáři ke vznikajícímu filmu. A ten měl být naprosto přelomový nejen pro kariéru Paula, ale také pro jeho soukromý život. Protože pak už nic nebylo jako dříve.

Foto: John Irving/Creative Commons Attribution - share alike 2,0

Linda Kozlowski

Krokodýl Dundee (1986) o venkovském Aussiem (hanlivější anglické označení pro Australana) ve velkoměstě, k němuž si i spolunapsal scénář nominovaný na Oskara, katapultoval Hogana do mezinárodní síně slávy. Krokodýl Dundee byl v desítce nejúspěšnějších filmů všech dob, byl nejúspěšnějším cizím filmem, jaký kdy dovezli do Ameriky

Sám Hogan byl oceněn Zlatým Glóbem za nejlepší herecký výkon. Film měl obrovský úspěch a nedlouho po prvním dílu následovalo i druhé, neméně úspěšné pokračování o dalších dobrodružstvích „barbara“ v „civilizaci“ (1988). Oba filmy se povedly, byť někdo namítne, že pokračování opravdu nepotřeboval.

A někdo zase říká, že dvojka je lepší než jednička. Oba filmy mají své nesporné kouzlo, které jen přiživuje jiskření mezi oběma hlavními protagonisty - Sue a Mickem. Samozřejmě, jak to tak bývá, vše přerostlo i do reálu a přerostlo to i přes blonďatou hlavu Paula Hogana.

Foto: Roland zh/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Když se film začal promítat, Sue a Mick byli všude

Ženy, jak já vás miluji! Obě!

S jeho soukromým životem to totiž bylo poměrně výživné. Poprvé se Paul ženil jako hodně mladý. Bylo mu teprve devatenáct, když řekl své „ano“ dívce jménem Noelene Edwards, kterou poznal, když pracoval jako plavčík v místním plaveckém bazénu. Brzy po svatbě přišel na svět první syn Scott. Ve dvaadvaceti měl už tři syny (!), přibyl ClayTodd. A pak Brett a dcera Lauren. Dvacet let manželství s Noelene, pět dětí na krku, kariéra australské hvězdy (to bylo před Dundeem) - jenže manželé se odcizili. A rozvedli se, v klidu a pokoji jako slušní lidé. Tedy zatím!

Ve dvaadvaceti jsem měl už tři děti. Byl jsem kus nábytku. Nezajímalo mě, jestli je rozbitá lednička nebo co dělají děti ve škole. Jen jsem pracoval a točil. Doma bych si mohl leda tak povídat s židlí, ta mě poslouchala. A naopak!
Paul Hogan o prvním rozvodu

Za deset měsíců se Paul a Noelene brali znovu. Prý „přehodnotili své postoje, zvážili to a zjistili, že bez sebe nemohou žít.“, což by bylo velice pěkné, kdyby nenásledoval jeden z nejhorších rozvodů v dějinách Austrálie (jak byl později bulvárním tiskem tento hnůj ironicky komentován). Jak jinak - při natáčení Dundeeho se Paul Hogan okamžitě zamiloval do Lindy Kozlowski.

Foto: Towpilot/ Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Linda ve svých třiceti letech

Dcera polských emigrantů začala první den natáčení zrovna tou scénou v černých plavkách. Když prý Hogan uviděl její zadek, bylo vymalováno. Budiž řečeno, že i ze strany Lindy. Zamilovali se do sebe tak strašně, že je občas štáb musel různě hledat v buši, kde - však víte. Nebo se zamkli do karavanu a odmítali vyjít. O dvacet let mladší Linda řekla: „Já věděla, že je ženatý, ale to se nedalo zastavit. Prostě nedalo!“

A nedalo se to zastavit ani u Paula. Okamžitě podal žádost o rozvod, ten se ale protáhl na čtyři roky! Noelene to nesla jako obrovskou zradu a s Paulem celých sedmnáct let nepromluvila. S jeho odchodem se nikdy nesrovnala. Nikdy. Zahořkla strašným způsobem, oškubala Paula jak mohla, do bulváru doslova „vyblila“ všechnu rodinnou špínu, kterou soudní lidé nechávají za dveřmi svých domácností.

Foto: MrPanyGoff (talk)/Creative Commons Attribution 2.0

Samozřejmě má i svou voskovou figurínu. Jestli se povedla, to je na vkusu každého…

Jak neuvěřitelně trýzněná svou ublížeností byla, o tom vypovídá fakt, že když měli asi po dalších dvaceti letech Linda s Paulem první problémy (protože těch bylo!), Paul byl nemocný, stárnul, vypadal sešle a Linda jen kvetla (botoxem), Noelene řekla médiím: „„Když byl mladý, krásný a mužný, měla jsem ho já! Dobře jí tak, teď má dědka. Já ho měla v plné síle. Ať si to děvenka užije a ten stařec také!“ Inu, ženy, věčná inspirace! Když se některá příslušnice něžného pohlaví „povede“, bývá to skutečně výživné!

Paul následoval Lindu do USA, kde si koupili a zrenovovali nádherou usedlost, ranč v Santa Barbaře. Vzali se a narodil se syn Chance. Osm let po svatbě. Vypadalo to jako splnění takového toho životního snu - vysněná kariéra, vysněná role, vysněná žena. Jenže Linda nějak po boku Paula „dosnila“. Podala žádost o rozvod v roce 2013. Prý pro nesmiřitelné rozpory, jak se tak říká. Jenže u nich to platilo. Oba byli úplně jiní. Zemitý Paul, který sám sekal trávu na rozlehlém pozemku, hádal se se sousedy, kácel stromy… A Linda, která honila módu, mejkap a plastiky. A mládí.

Foto: Databáze knih

Průvodce po Austrálii

Na stará kolena sám. A jak jsem šťastný!

Neshodli se v ničem, v jídle, v dovolených. A Paul stárnul a stárnul. Fotografie z té doby ukazují nesourodý pár - starý pán, který by byl raději někde úplně jinde - a Linda Kozlowski v titěrných koktejlkách s nepřirozeným úsměvem… Spíše než o nesmiřitelné rozpory se jednalo o Paulův věk a kondici. Navíc po rozvodu chtěl Chance zůstat s otcem, což Linda nesla tak nelibě, jak jen to bylo možné. Společensky neúnosná situace ještě vygradovala rozdělením majetku.

U soudu se dohodli, že jí zaplatí čtvrtinu ze svého majetku, což činilo asi 118 milionů korun. Vše samozřejmě uštěpačně komentovala Noelene: „Dědka kopla někam a teď bude honit ztracené mládí. Coura!“

Foto: Miller Hats/Creative Commons Attribution - share alike 2,0

Kolik peněz musel vydělat třeba jen na reklamách na ikonický klobouk!

Paul raději zůstal sám. Je už hodně starý, bude mu 85 let. Je nemocný, ale občas se někde objeví, plácne nějakou hlášku a zase nadlouho zmizí. Někteří lidé si myslí, že je dávno mrtvý. Kdepak. Jen asi po tom všem nemá chuť ani potřebu se ukazovat na veřejnosti. Udělal totiž velký skandál, doslova průser, který si zavařil sám. Byl obžalován z daňových úniků, zjistilo se, že „odkláněl“ nezdaněné ulité peníze na různé účty v Austrálii. Také se rozhádal s dcerou a synem, kteří mu teď nedovolují vídat vnoučata.

Na úspěch Dundeeho už také nikdy nenavázal. Třetí „Dundee“ naprosto propadl, Delfín Jack, Jako Anděl, Charlie a Boots, jen pár filmů a seriálků, které vesměs nikomu nic neřeknou. A definitivní a strašnou tečku za svou kariérou udělal Paul Hogan „čtyřkou“ Dundeeho - film Krokodýl Dundee rytířem z roku 2020 je naprostá blbost, pokud to můžeme říct naplno. Tam se nepovedlo nic a epilog za Mickem Dundeem je to více než hořký.

Foto: Commonwealth of Australia (National Archives of Australia)/ Creative Commons Attribution 3.0 au

Paul Hogan

Raději si Paula Hogana pamatovat v plné síle, v plné kondici, kdy zabíjel krokodýla nožem, chytal hada holou rukou, „telefonoval“ svému kamarádovi, stopoval mafiány a lovil ryby pod Brooklynským mostem.

Život plný vzestupů a pádů - a taky dvou ženských, které jsou si ve finále v něčem hodně podobné - dlouhý život Paula Hogana, navždy Micka Dundeeho, brzy pětaosmdesátníka, který očaroval spoustu ženských srdcí.

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz