Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mickey Rourke: bývalý sexsymbol a úspěšný boxer je závislý na plastikách. Změnil se k nepoznání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0

Jak promrhat celý život? Zeptejte se Mickeyho Rourka. Nespolehlivý a nespokojený muž nevěděl, jak se k životu postavit. Boxer, herec, gangster, milovník, chovatel psů, feťák, násilník, oběť plastických operací? Tohle všechno je. A ještě něco navíc.

Článek

„Strašně, opravdu strašně smrděl po alkoholu a cigaretách. Nebylo to příjemné natáčení…“ (Kim Basinger)

„Kdyby Rourke zemřel po uvedení Angel Hearth, stal by se větší legendou než James Dean, to vám říkám!“ (režisér Adrian Lyne)

„Spolupráce s Mickeym je noční můra. Je nebezpečný. Nevyzpytatelný. Co udělá příště? Když je na place, jde o hubu. Bude zfetovaný? Zmlátí nás? Nebo naopak zahraje vše jako sám herecký Bůh?“ (režisér Alan Parker)

„Já už jsem tu nechtěl být, ale byl jsem velký srab na to, abych se zabil. Ale jo, chtěl jsem to zmáčknout. Ale zachránil mě můj pes. Nemůžu ho tady nechat. Celý svůj život jsem si podělal. Nic po mně nezbyde!“ (Mickey Rourke)

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0

Sexsymbol devadesátých let

Jen pár vět na úvod. Ono charakterizovat osobu tohoto muže není lehké. Od úspěchu lítal ke krachu, od výšin na samé dno. Jeho filmografie je obrovská, stal se tváří spousty reklam, vystupoval po boku největších pěveckých hvězd minulé dekády, ještě coby mimořádně pohledný muž se stal erotickým symbolem své doby. Bouřlivý soukromý život Mickeyho Rourka se denně propíral v bulváru, skončil i ve vězení za napadení vlastní manželky. Fetoval, rval se, chlastal, trpěl depresí, na kterou bral léky, ale ty nefungovaly. Protože k nim ještě „zobal“ další drogy.

Podporoval Putina při anexi Krymu a nosil tričko s jeho podobiznou: „Kdybych ho neměl rád, nekoupil bych si to tričko, věřte mi. Párkrát jsem se s ním setkal a byl to opravdový gentleman.Velmi pohodový, normální chlapík. Podíval se mi přímo do očí. Dobrej chlap.“ nechal se slyšet. Po napadení Ukrajiny však zcela změnil názor a sám Putina vyzval, aby konflikt ukončil. Je zarytým odpůrcem Donalda Trumpa - hlavně kvůli tomu, že ho Trump vyrazil z bytu v jeho mrakodrapu, kde mu Rourke dlužil přes půl milionu. Ale dost politiky. Rourke také proslul tím, že odmítal role ve filmech, které se pak staly naprostým trhákem. Jen namátkou - 48 hodin, Četa, Highlander, Top Gun, Policajt z Beverly Hills, Nedotknutelný, Rain Man, Mlčení jehňátek nebo Pulp Fiction. „Kde já mohl bejt, kdybych to vzal!“ může si rvát vlasy Rourke. Neuvěřitelné, že?

Foto: Randall Chancellor/Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Mickey jde do wrestlerského ringu, kde ho čekal Chris Jericho, rok 2004

Korouhvička, tak mu říkali. Otáčí se sem tam. Naprosto nevyzpytatelný muž byl kdysi krásným a talentovaným hercem s našlápnutou kariérou. A nejen to - exceloval v boxu. Do ringu se vrátil v roce 1991 a utrpěl strašidelná zranění hlavy a obličeje. Právě tehdy začala jeho posedlost. Plastické operace Rourkovi zcela zničily obličej a proměnily jej v obskurního panáka. Do ringu se zase vrátil, pak zase k herectví… Jak bylo zmíněno, život tohoto herce se opravdu nedá shrnout do jednoho článku. Ale alespoň se o to pokusím!

Kontroverzní Mickey Rourke, muž, kterému ležel celý svět u nohou. A který si vybral tu temnou stranu.

Foto: StanHoria /Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

S Mickem Davisem

Boxer z rozvrácené rodiny

Philip Andre Rourke Jr. se narodil 16. září 1952 v Schenectady ve státě New York. Má irské a francouzské předky, což bylo dříve na jeho vizáži hodně vidět. Matka Annette a otec Philip Andre byli věřící a praktikující katolíci, přesto otec rodinu opustil. Tři děti (Mickey má sestru Patricii a bratra Joeyho) a manželku nechal kvůli nějaké jiné ženě, na víru si ani nevzpomněl. Annette nelenila a vdala se záhy po manželově odchodu. Kolem velice krásné ženy totiž už dlouhá léta kroužil policejní důstojník Eugen Addis, který jen čekal na tu pravou chvíli. A dočkal se. Tento Eugen byl vdovec s pěti syny, ale Annette se velké rodiny nebála, policistu si vzala a všichni se odstěhovali na Floridu.

Tam Mickey absolvoval Miami Beach Senior High School. A vůbec nebyl hloupý, naopak. Jen na učivo kašlal, protože ho nevlastní otec přivedl k bojovému umění. Kult těla a východní filozofie ho úplně uchvátil, ale pak objevil box. Mickey Rourke byl opravdu dobrý boxer. Rozhodl se pro amatérskou dráhu rohovníka a svůj první zápas vyhrál už ve dvanácti letech. V roce 1969 boxoval s Luisem Rodríguezem nebo Ninem Benvenutim. Po dvou otřesech mozku si musel dát rok pauzu, aby to pak docela rozjel. Od roku 1964 do roku 1973 vytvořil amatérský boxerský rekord - 27 výher včetně 12 přímých knockoutů. Prohrál jen třikrát.

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0

Mladý a krásný. A také problémový.

V roce 1971 začal Mickey Rourke také pošilhávat po herectví. Byl nadaný, krásný, okouzlující, hbitý a mrštný, měl zástupy obdivovatelek a rozhodně se nijak „nežinýroval“, takže brzy získal pověst totálního proutníka. Nejdříve hrál ve školním divadle, pak nastoupil na univerzitu. Kamarád a spolužák ho obsadil do své divadelní hry. A Rourke herectví propadl.

Od sestry si vypůjčil 400 dolarů a odjel do New Yorku. Pracoval tam v různých podřadných zaměstnáních a studoval herectví. „Vše do sebe rázem zapadlo,“ vzpomínal Mickey na své začátky. Slavné Actors studio, kam se dostal, vedl tehdy Elia Kazan. Ten mladému herci řekl, aby si změnil jméno a nechal se slyšet: „On byl to nejlepší, co jsem za třicet let v branži viděl.“

Foto: Georges Biard/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

V Cannes v roce 2007

Hvězdná kariéra s hořkou pachutí

Pohledného rošťáka objevila televize, odtud byl jen krůček k filmu a začala první část kariéry Mickeyho Rourka - ta dobrá. 1941, Nebeská brána, Fade to Back, Žár těla, Bistro, Eureka, Dravé ryby, Papež z Greenwich Village, slavné erotické drama 9 a 1/2 týdne, Štamgast, Angel Hearth, další erotický film Smyslná orchidej, Francesco, Fešák Johnny, Rok draka, Bílé písky, v těchto filmech Rourke zazářil. Jako scénárista se podílel na vzniku filmu z boxerského prostředí Homeboy. V roce 1991 následoval slavný film Harley Davidson a Marlboro Man. Pak si Mickey Rourke usmyslel, že toho bylo dost. Chtěl se vrátit do ringu. Všichni mu to vymlouvali: „Proč neboxuješ jen tak pro radost? Máš kariéru snů, jsi bohatý, obdivovaný, proč z toho vlaku vystupovat?“

Ale Mickey Rourke si nedal říct: „Musím se k boxu vrátit, protože se sám ničím. Musím. Jako herec k sobě nemám žádnou úctu,“ řekl. Problémový byl vždy, spolupráce s ním byla mnohdy šílená, ale mohl si skutečně užívat a stát se filmovou hvězdou, která by v té době neměla obdoby. Jenže on chtěl do ringu. Tak šel. A pak už to šlo vše z kopce.

Foto: Roland Godefroy/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

S Kim Basinger byl vždy spojován, ale nikdy netvořili pár. Rourke jí „smrděl“.

Ale v boxu se mu dařilo. Bojoval na mezinárodní úrovni v zemích jako Španělsko, Japonsko a Německo. Rourke byl neporažen v osmi zápasech, s šesti výhrami (čtyři knockoutem) a dvěma remízami. I když mu promotéři tvrdili, že je moc starý, aby boxoval na špičkové úrovni, přesto se dostal mezi elitu. Sám Rourke přiznal, že to byl jeho osobní test. Měl za sebou drogy, hektolitry alkoholu, kouřil jednu cigaretu za druhou, kokain si „mazal na chleba“ - prý se musel nějakým způsobem zvednout z toho všeho bahna. Pro zajímavost, jeho trenérem byl člen Hells Angels Chuck Zito, také Freddie Roach.

Zranění, která při této boxerské epizodě utrpěl, byla hrůzná. Četné zlomeniny nosu, žeber, palce na noze, lícní kosti. Také měl téměř vytržený jazyk, uvádí se, že o něj málem přišel. Měl přervanou uzdičku a jazyk si při zápasu málem spolkl. Přišel o všechny přední zuby. Dostal takové pecky do hlavy, že trpěl ztrátou paměti. Ale nejhůře na tom byl nos. Mickey Rourke se ocitl v ordinaci plastického chirurga. Zprvu mu měl dát obličej do kupy, hlavně právě nos. „Většina operací byla kvůli tomu, abych si napravil nepořádek na obličeji kvůli boxu,“ vysvětlil Rourke „Ale šel jsem za špatným chlapem, aby mi dal obličej zpátky dohromady.“

Foto: David Shankbone/ Creative Commons Attribution 3.0

Mickey v roce 2009

Plastový panák s nehybnou tváří. Nebo ne?

Plastický chirurg byl zřejmě skutečně velice špatný chlap. Během let se Mickey Rourke změnil v monstrum doslova žalostné. S původním krásným chlapem, který sice dělal vylomeniny, ale byla na něj radost pohledět, měl společné jen jméno. Nebyl absolutně k poznání. Lidé nevěděli, co si mají myslet, zbláznil se snad? Existuje závislost na plastických operacích, ale tu Rourke nikdy nepřiznal. Děsivě znetvořená tvář! - hlásaly novinové titulky, kdykoliv herce někdo někde vyfotografoval. Není divu.

Po nepodařené plastice nosu, při které přišel o jeho špičku, šel za jiným chirurgem. Ten mu z chrupavky ucha vytvořil špičku novou. „Nic tak bolestivého jsem nikdy nezažil,“ komentoval to Mickey. Tohle vše se ještě dalo pochopit, ale pak začal chodit na plastiky cíleně. Mimo faceliftů si do obličeje nechal napíchat tolik botoxu, že ztratil mimiku a měl ho naprosto paralyzovaný.

Když zahodil boxerské rukavice, pokusil se navázat na filmovou kariéru. Působil i jako scénárista. Natočil filmy jako Vyvolávač deště, Thursday, Double Team, pokračování slavného filmu 9 a 1/2 týdne - Another 9 1/2 Weeks, které je tak trapné, že se na něj opravdu nedá dívat. Osudová sázka, Bez návratu, Shades, Věznice, Přísaha… Tato kapitola kariéry Mickeyho Rourka byla spíše sešupem na dno. Až přišla konečně velká šance ke comebacku. Muž v plamenech, slavné Sin City - město hříchu.

Foto: Jaidseddak/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Wrestler

Ale hlavně Wrestler, kde Mickey zazářil a vysloužil si nominaci na Oscara. Půl roku tvrdě trénoval, dřel, zhubl patnáct kilo, aby se vrátil do ringu - filmově.

Drama o zápasníkovi, který se chce vrátit ke slávě, Rourke okomentoval: „Jsem šťastný a vděčný, že si mě přes mou nespolehlivost producent vybojoval a obsadil. Sportu vděčím za to, že nejsem mrtvý.“ Do ringu se vrátil i v reálu - v roce 2014 se objevil v Moskvě, kde porazil tehdy devětadvacetiletého Elliotta Seymoura. „V mém životě se teď něco děje a boxování mě tak trochu zachránilo před sebou samým. Pro muže jako já je lepší žít ve strachu než pokračovat v hanbě,“ řekl Mickey.

Dále se objevil například v Iron Man 2, Postradatelní, S kůží na trh, Replica. Ucelenou filmografii naleznete jako vždy například na portále ČSFD.

Foto: Premier.gov.ru/Creative Commons Attribution 4.0

Mickey Rourke

Ženy, drogy, chlast a pes

Soukromý život tohoto bouřliváka byl vždy ostře sledovaný. Randil s každou slavnou modelkou, která byla po ruce. Až do roku 1981, kdy Mickeyho ulovila Debra Feuer. Pohledná herečka s ním vydržela osm let. Byla žárlivá, ale to by nebylo to nejhorší. Zdrtily ji jeho erotické scény s Kim Basinger a následná drogová jízda. Rozvod byl proveden přátelsky a Debra o bývalém manželovi mluví jen s láskou, což je v těchto případech velice nezvyklé.

Daleko divočejší bylo druhé manželství. Mickey Rourke chodil s herečkou Carré Otis, natáčeli spolu Smyslnou orchidej a erotické scény prý byly ostré a nesimulované. Když začali mít před zapnutou kamerou skutečný pohlavní styk, režisér to údajně nestopl a ve filmu je to vidět. Těžko soudit, jestli je to pravda nebo drb, nicméně Carré se v roce 1992 stala mladou paní Rourke. Jenže už o dva roky později byl Rourke zatčen za poměrně dramatických okolností.

Manželka se totiž dostavila na policejní stanici, kde zdrceně oznámila, že ji Mickey Rourke znásilnil. Popsala dlouhodobé sexuální zneužívání, čemuž muži zákona odmítli uvěřit, protože její výpovědi si neuvěřitelně protiřečily. Zatknout ho ale museli. Byl opilý a zfetovaný. Pak zjistili, že Carré při své zmatené výpovědi měla v těle tolik drog, že by to porazilo slona, jak se říká. Inu, takové normální manželství dvou filmových hvězd! Dokonce se usmířili, ale v roce 1998 proběhl rozvod.

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0

Oběť plastických operaci?

Rourke se pak dal na pokání a cestu asketismu, ale dlouho mu to nevydrželo. Chodil do kostela, kde navazoval na své katolické kořeny, ale skončil zase na policejní stanici, tentokrát za jízdu v opilosti. Když ho hlídka zastavila, nemohl ani mluvit, jen vypadl z vozu a usnul někde na krajnici.

Pak si našel nádhernou ukrajinskou modelku Anastasju Makarenko, která to s ním vydržela do roku 2015. Nyní je dle všeho sám. Až na množství psů, kteří herce doprovází na každém kroku. Malá plemena, různí kříženci čivav, všichni z množíren nebo tajných zverimexů, ty Mickey Rourke zachraňuje. Je členem organizace za práva zvířat a pravidelně se účastní demonstrací proti týrání němých tváří.

Láska mého života - tak označil Lokiho, křížence čivavy. Pes ho provázel osmnáct let. A jednomu z dalších dával 45 minut dýchání z „úst do čumáku“, když čekal na zvířecí záchranku. Bohužel marně. O svých psech je schopen hovořit celé dny. Děti s žádnou ženou nemá, alespoň dosud nebyl bulvárem žádný levoboček „vyšťourán.“

V současné době Mickey Rourke natáčí film A Walking Miracle. O jeho životě byly vydány dvě autobiografické knihy a počtení je to skutečně zajímavé. Zanedlouho oslaví 72 narozeniny.

Foto: RickeyMourke/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Mickey v roce 2014 po paralýze obličeje z nadměrného botoxu

Zpracováno podle:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz