Hlavní obsah
Nakupování

Státní svátky a otevírací doba. Nejsme už moc zhýčkaní?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pixabay.com

Otevírací doba obchodů na státní svátky je od října roku 2016 stanovena zákonem o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

Článek

Otevírací doba obchodů na státní svátky je od října, roku 2016, stanovena zákonem o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

A přiznám se, že od té doby chodím den před státním svátkem do obchodu jen velice nerada. Mám totiž poslední dobou pocit, že lidé doslova blázní. Jako kdyby se kolikrát báli, že doma za ten den, nebo teď v červenci dva, snad umřou hlady. A tak se slétnou jako kobylky do krámu, košíky plní po okraj, strkají do sebe a přívětivost nebo úsměv aby člověk pohledal.

Největší zkušeností pro mě byla kdysi brigáda na pokladně

Několik let jsem ke škole pracovala jako brigádnice na pokladně. A věřte tomu, že je to kolikrát opravdu očistec. Ani ne tak fyzický, jako psychický, protože někteří lidé mají mylnou představu, že jste sluha. A v tu chvíli jejich a tak mají nutkavou potřebu vám předvést jejich nadřazenost, která ale nakonec stejně vypadá jako buranství. Nic víc, nic míň.

„Musíš se dobře učit, aby si nedopadl/a jako tady paní prodavačka.“

Taková ta obligátní věta, kterou často někde slyšíme, adresovanou hlavně malým dětem. Tak ta věta se fakt používá. A dokonce jsou lidé, kteří jsou schopni ji říct přímo vám do očí, během toho, co jim markujete nákup. A vy co? Vy musíte samozřejmě zachovat nějaké dekorum a i když si myslíte bůh ví co, tak zůstat v klidu. Když jsem ještě brigádně za pokladnou pracovala, tak omezení otevírací doby na státní svátky nebylo. Ale samozřejmě bylo zavřeno na vánoční svátky, což se taky kolikrát setkalo s nelibostí. Dodnes si pamatuji, jak jsem dostala vynadáno od jedné důchodkyně, jak je možné, že 26. prosince bude zavřeno, kde si má jako koupit rohlíky.

Nevíte, jestli jsou dneska otevřené krámy?

Klasický dotaz ve facebookových skupinách, když kalendář ukazuje státní svátek. Jako kdyby lidé měli zrovna ten den nutkavou potřebu jít nakupovat. Nebo jako kdyby jim zrovna došel doma cukr, toaletní papír, nebo něco jiného. Osobně mi zavřené krámy nevadí a nevadilo by mi ani, kdyby byly zavřené na všechny státní svátky. Člověk si vždycky nějak poradí. Ale poslední dobou mám pocit, jako kdyby lidé plašili a pro jistotu kupovali všechno do zásoby, protože co kdyby to náhodou v ten den, kdy je zavřeno došlo. Stejně tak si ale myslím, že by mělo být volbou obchodníka, jestli bude mít na svátek otevřeno nebo ne. Jsou totiž prodavačky, či prodavači, kteří by zase třeba ocenily příplatek za svátek.

Státní svátky, kdy jsou obchody otevřené:

  • 5. 7.2024 - Den Slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
  • 6. 7. 2024 - Den upálení mistra Jana Husa
  • 17. 11.2024 - Den boje za svobodu a demokracii
  • 24. 12. 2024 - Štědrý den (otevřeno do 12hod)

Státní svátky, kdy jsou obchody zavřené:

  • 28. 9. 2024 - Den české státnosti
  • 28. 10. 2024 - Den vzniku samostatného československého státu
  • 24. 12. 2024 - Štědrý den (od 12hod)
  • 25. 12. 2024 - 1. svátek vánoční
  • 26. 12. 2024 - 2. svátek vánoční
  • 1. 1. 2025 - Nový rok

P.S. Nebojte se, nemusíte utíkat rychle do krámu. Zítra a pozítří je otevřeno.

Zdroj: https://www.e15.cz/kdy-jsou-zavrene-obchody-statni-svatky-kdy-otevrene

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz