Hlavní obsah
Finance

Od července se zvýší příspěvek na péči. Radost, nebo spíše starost?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www,pixabay.com

Od července čeká osoby, které pobírají příspěvek na péči, zvýšení. Je ale důvodem k radosti, nebo spíše starosti?

Článek

Podle dat MPSV z roku 2018 pobírá příspěvek na péči v naší zemi 358,2 tisíc lidí. Nejvyšší zvýšení se dotkne třetího a čtvrtého stupně příspěvku. Nově se také rozšíří čtvrtý stupeň na IV+, kdy se jedná o osoby, které jsou plně závislé na péči, která je poskytována mimo pobytové sociální služby, tedy doma.

Tisková zpráva Ministerstva práce a sociálních věcí z února letošního roku udává, že do stupně IV+ bude zahrnuto asi 4700 dětí a 26 000 dospělých.

Zvýšení. Radost, nebo spíše starost?

O tom, jaká trnitá a dlouhá cesta vede k získání příspěvku na péči jsem psala už tady.

Samozřejmě, že asi jako každá pečující osoba, pobírající příspěvek na péči, jeho zvýšení vítám. (Tady je nutné dodat, že vlastně příspěvek na péči pobírá můj syn. Ale já, jako jeho zákonný zástupce, s prostředky manipuluji, a hradím potřebné věci, ale příjemce je můj syn.) Terapie, pomůcky, služby, vše se zdražuje a je to finančně náročné, hlavně pokud člověk nemůže do práce. Protože mám ale zkušenost s tím, jak je vlastně těžké na odpovídající příspěvek na péči dosáhnout, tak mám upřímně trochu obavy z toho, aby nenastala spíše situace, kdy bude sice příspěvek vyšší, ale bude mnohem těžší ho získat. Podle informací z facebookových skupin, kde jsem v kontaktu s dalšími pečujícími rodiči se poslední dobou bohužel děje to, že jsou příspěvky razantně snižovány a není ani výjimkou, že jsou odebrány úplně. A to klidně i z třetího stupně na nulu, nebo ze čtvrtého na první. Na řadu potom přichází odvolání, který celý proces žádosti kolikrát protáhne i o několik měsíců.

Takže se vlastně objevuje otázka, jestli se kromě zvýšení nedočkáme také toho, že získat příspěvek na péči bude ještě složitější a těžší, než je už teď. Místo radosti z jeho zvýšení se už teď bojím příštího roku, kdy nás s našim autistickým synem čeká jeho přezkoumání, protože jak jsem popisovala již v prvním článku, už tehdy jsem musela opravdu hodně zabojovat o to, abych pro něj získala příspěvek na péči, který reálně odpovídá jeho potížím.

Přihlédneme i k faktu, že posudkových lékařů je málo, že se často jedná o lékaře v důchodu, a že vás převážně posuzuje někdo mimo váš obor, tak mám opravdu obavy o to, jak to bude vypadat a jaké budou výsledky. Naprosto chápu, že pro státní rozpočet je zvýšení příspěvku na péči velmi nákladný krok a jsem za něj ráda. Byla bych ale nerada, pokud by to mělo vést k tomu, že by příspěvky byly nespravedlivě snižovány, či snad úplně odebírány. Tento příspěvek se pobírá v závažných důvodech, kdy je dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav a myslím, že každý z nás, by dal cokoliv za to, kdyby ho pobírat nemusel. Ale bohužel. Jsou věci, které zkrátka neovlivníme.

Jak bude zvýšení vypadat?

Foto: https://www.mpsv.cz/documents/20142/7095934/PnP_promitani_varianta_cisla.pdf/

Zvýšení příspěvku na péči děti

Foto: https://www.mpsv.cz/documents/20142/7095934/PnP_promitani_varianta_cisla.pdf/

Zvýšení příspěvku na péči dospělí

Zdroj: oficiální stránky MPSV

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz