Hlavní obsah
Názory a úvahy

Uhodili byste svého partnera? Ne? Tak proč nám přijde v pořádku bít děti?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pixabay.com

Tělesné tresty při výchově dětí. Téma, které vždy rozvíří vody a rozdělí lidi na dva tábory. Je jejich zákaz správný?

Článek

Všichni, co mámě děti, to moc dobře známe. Někdy nastane ta situace, kdy můžeme stokrát vysvětlovat, varovat, kárat a dítě stejně neposlouchá, vzteká se, nebo dělá naschvály. Je ale správným řešením se v tu chvíli uchylovat k tělesnému trestu?

Rodičovství, věc skutku náročná

Být rodičem je radost. Ale je to také starost a občas je to opravdu náročné. Nejen fyzicky, ale i psychicky. Dítě často zkouší hranice. Kam až může zajít, co si může dovolit. A třeba to ani nedělá naschvál. Je ale východiskem z napjaté situace, kdy už nezabírá nic, trestat dítě fyzicky? Nemluvíme o plácnutí přes ruku, když dítě sahá na horké věci, nebo na zásuvku. Mluvíme o facce, pohlavku, bití přes zadek. Stačí si přečíst diskuze, které se objevují pod články s tématem fyzických trestů a ihned je nám naprosto jasné, že v naší zemi jsou tyto tresty naprosto běžné a většinou i schvalované. Vždyť přeci - škoda každé rány, která padne vedle, ne?

Svého partnera, nebo kolegu v práci taky přeci nefackujete

Pokud se vám v partnerském životě, nebo pracovním stane situace, kdy se svým protějškem, či kolegou nesouhlasíte, nebo máte pocit, že ten dotyčný dělá něco špatně, tak jim přeci taky nedáte facku, nebo pohlavek. Protože dospělí se přeci nebijí. Dospělí si to vysvětlí. Proč tedy děti, které jsou malé, bezbranné, a berou vás jako své ochránce, v klidu uhodíme a ještě si to obhajujeme slovy, že je to přeci výchovné a pro jejich dobro?

Bití je ponižující. Ano, dítě tím ponižujete. Stresujete a berete jim pocit bezpečného přístavu, kterým pro dítě jste. Najde se někdo, kdo bude argumentovat tím, že díky tělesným trestům jim z dítěte nevyroste kriminálník. Koukali jste někdy na nějaké dokumenty, například o sériových vrazích? Téměř každý z nich řekne, že byl v dětství velmi přísně fyzicky trestán.

Je naprosto v pořádku dítěti vymezit hranice

Vymezit hranice je dokonce důležité. Ale jde to i jinak než fyzickými tresty. Jen to zabere více času a mnohem více trpělivosti. Vysvětlovat, povídat si, dávat příklady. Jde to, ale člověk musí chtít. A určitě neplatí, že dítě, které doma nepoznalo fyzické tresty roste pro šibenici, nebo má nakročeno pro kriminál. Tyto předsudky podle mě používají jednodušší jedinci, kteří si myslí, že bití vyřeší všechno.

Přebíráme vzorec výchovy našich rodičům, aniž bychom si to často uvědomovali

Lidé, kteří používají fyzické tresty, je často berou jako standard, protože i oni přeci tak byli vychováváni a je to tak v pořádku. Jenže doba se mění, zjišťuje se, že tělesné tresty mají negativní dopad na děti a že ve výchově opravdu nepomáhají. Nebo alespoň ne tak, jak si myslíme. Maximálně se vás dítě bude bát. A to chcete?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz