Hlavní obsah
Zdraví

12letý Daniel málem přišel o život. Dnes bojuje s mozkovou obrnou a čeká na drahou operaci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petra Trdlová - se svolením

Narodil se předčasně, a to po nečekané autonehodě, při které se vážně zranila jeho tehdy těhotná maminka. Ačkoliv byl zpočátku zdravé a usměvavé miminko, jen dva dny po porodu se vše změnilo. Dnes je závislý na druhých a potřebuje nákladnou léčbu.

Článek

To, co si neumí představit nikdo z nás, se stalo pro mladou maminku Petru realitou. Před 12 lety jela Petra se svou rodinou autem, když do nich narazil nákladní automobil. Tehdy těhotná Petra měla velké zdravotní komplikace a lékaři rozhodli o tom, že její nenarozené děťátko musí ihned na svět. Když přišel Daniel na svět, vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by měl mít nějaké zdravotní potíže.

Daniel se narodil předčasně po autonehodě, ve 28 týdnu těhotenství a vážil 990g. Dva dny po porodu nastaly vážné komplikace s dýcháním, došlo k prasknutí obou plic a masivnímu krvácení. To ale není vše a následkem těžkého nedokysličení mozku došlo k multiorgánovému selhání. Daniel byl několikrát resuscitován, stabilizovat se ho však podařilo až druhý den. V půl roce mu diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu a přidala se epilepsie, která se v jeho roce podařila zastavit a dodnes je stále bez záchvatů i bez léků na epilepsii.

Rodina malého Daniela se však nevzdala a rozhodla se, že pro něho udělají maximum. Ačkoliv lékaři zpočátku tvrdili, že se malý Daniel již nikdy nepostaví, bude ležící a nebude vnímat své okolí, jako zázrakem se stal pravý opak. Daniel vnímá, všemu rozumí, mluví, zlobí jako zdravé děti a dokonce i vymýšlí lumpárny. K tomu, aby se mu dařilo lépe, potřebuje však náročnou operaci, která pomůže rozhýbat jeho kyčel. Pokud by malý Daniel operaci nepodstoupil, mohlo by se stát, že by se kyčel stala navždy nehybná. Operaci však pojišťovna nehradí.

Daniel dokonce se svou rehabilitační sestřičkou pravidelně natáčí videa na YouTube, kde se snaží motivovat ostatní rodiny s podobným příběhem k tomu, aby se nevzdávali a bojovali. Daniel cvičí i se zvířaty, má speciální rehabilitační kočku a rodina dělá vše proto, aby se jeho stav zlepšil. Mnoho lidí si však neuvědomuje, jak důležitá je pomoc od ostatních. Nebuďme proto lhostejní a zamysleme se nad tím, jak se může změnit lidský život a osud během několika okamžiků.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz